Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готовий реферат психологія.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
43.79 Кб
Скачать

Висновки

Ознайомившись з даною темою можна сказати, що поняття особистості є досить складним поняттям, це поняття можливо розглядати лише з точки зору якоїсь з існуючих теорії.

Дослідивши різні теорії особистості, ми можемо зробити наступні висновки про структури, подібності і відмінностях підходів до вивчення особистості.

По-перше, хочеться зазначити, що будь-яка з вивчених теорій розглядає загальні питання: характер головних джерел розвитку особистості (вроджені чи набуті), найбільш важливі вікові періоди формування особистості, домінуючі процеси в структурі особистості (свідоме і несвідоме), володіння особистості свободою волі, об'єктивність і суб'єктивність внутрішнього світу людини.

По-друге, загальною ідеєю всіх теорій особистості є думка про те, що особистістю людина не народжується, а стає. Однак точки зору з питання про те, яким законам підкоряється розвиток особистості, в теоріях значно розходяться. Ці розбіжності стосуються розуміння ролі суспільства і різних соціальних груп у розвитку особистості, закономірностей і етапів розвитку, наявності, специфіки і значення в цьому процесі життєвих криз, можливостей прискорення розвитку та ряду інших моментів.

Але на сьогодні ще досі залишаються відкритими питання,наскільки всі ці уявлення у суб'єкта насправді існують як відносно самостійні, наскільки вони по-різному пов'язані із само ставленням і поведінкою у відповідних ситуаціях.

На закінчення слід зазначити, що на сучасному етапі розвитку психології даний розділ науки, незважаючи на свою безперечну значимість досліджений недостатньо, в кожній з теорій є ряд прогалин і невідповідностей. На мій погляд, в першу чергу це пов'язано з унікальністю особистості як такої.

Список використаних джерел:

1. Актуальні проблеми навчання та виховання людей з особливими потребами. Н. пр. – К.: Університет "Україна", 2004. – 448 с.

2. Винославська О. В. Психологія: Навчальний посібник./

О. В. Винославська. – К.: ІНКОС 2005. – 245 с.

3. Библиотека Фонда содействия развитию психической культуры: [Електронний ресурс] / Келвин С. Теории личности. / С. Келвин, К. С. Холл, Г. Линдсей. – Пер. Гриншпун И.Б. Терминологическая правка Данченко В. К.: PSYLIB, 2005. – Режим доступу: http://psylib.org.ua/books/holli01/

4. Библиотека Фонда содействия развитию психической культуры: [Електронний ресурс] / Столин В. В. Самосознание личности. – М.: Издательство Московского Университета, 1983. – Режим доступу: http://psylib.org.ua/books/stolv01/index.htm