Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_Isaenko.doc
Скачиваний:
209
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

100

КОЛЕДЖ НАЦІОНАЛЬНОГО ФАРМАЦЕВТИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Практикум

Спеціальність 5.12020101 «Фармація»

Дисципліна «Органічна хімія»

2013/2014 навчальний рік

Практикум складено викладачем Коледжу НФаУ кандидатом хімічних наук, спеціалістом вищої категорії, методистом Ісаєнко Ю.В.

Практикум призначений для проведення лабораторно-практичних занять, самостійної (індивідуальної) роботи та підготовки до іспиту з дисципліни “Органічна хімія” для студентів спеціальності “Фармація” (освітньо-кваліфікаційний рівень “молодший спеціаліст”).

Передмова

Цей практикум призначений для проведення лабораторно-практичних занять, самостійної (індивідуальної) роботи та підготовки до іспиту з дисципліни “Органічна хімія” для студентів спеціальності “Фармація” (освітньо-кваліфікаційний рівень “молодший спеціаліст”).

У практикуму зазначений перелік тем, що виносяться на практичні заняття, лабораторні заняття та самостійне вивчення; перелік навчально-методичної літератури. Для успішного опрацювання кожної з тем практичного заняття або самостійної роботи студентам пропонується розглянути приклади розв’язання вправ чи розрахункових задач та виконати типові тестові завдання, вправи та задачі. Для виконання лабораторних робіт наведено інструкції до виконання необхідних дослідів та завдання для контролю знань, що дозволить студенту закріпити теоретичний матеріал, знання якого необхідно для подальшого успішного складання модульного контролю та іспиту.

Виконуючи завдання до самостійної роботи студент може отримати індивідуальні консультації у викладача. Контроль виконання самостійної роботи здійснюється на практичних заняттях.

Маючи вже на початку вивчення дисципліни у розпорядженні перелік завдань для підготовки до іспиту студент може розпочати готуватися до іспиту у будь-який зручний для нього час, а також одразу розбирати разом з викладачем незрозумілі для нього завдання.

Модуль 1. Вуглеводні та їх похідні, що містять атоми галогенів, гідроксильні та карбонільні групи практичні заняття

Назва*

Кількість балів

Змістовий модуль 1. Вуглеводні та їх галогенопохідні

Практичне заняття № 1

Розвיязування вправ з ізомерії, номенклатури та хімічних властивостей алканів. Розвיязання розрахункових задач на встановлення формул алканів.

12

Практичне заняття № 2

Розвיязування вправ з ізомерії, номенклатури та хімічних властивостей алкенів. Розвיязання розрахункових задач на встановлення формул алкенів.

12

Практичне заняття № 3

Розвיязування вправ з ізомери, номенклатури та хімічних властивостей алкінів. Розвיязання розрахункових задач на встановлення формул алкінів.

12

Практичне заняття № 4

Розвיязування вправ з ізомерії, номенклатури та хімічних властивостей аренів. Розв'язання розрахункових задач на встановлення формул аренів.

12

Лабораторні заняття

Назва*

Кількість балів

Змістовий модуль 1. Вуглеводні та їх галогенопохідні

Лабораторна робота № 1

Добування хлороформу з хлоралгідрату. Добування йодоформу. Якісне визначення галогенів (проба Бейльштейна).

12

Змістовий модуль 2. Гідроксильні похідні вуглеводнів та карбонільні сполуки

Лабораторна робота № 2

Взасмодія етанолу з металічним натрієм. Окиснення етанолу калій дихроматом в кислому середовищі. Окиснення етанолу купрум (II) оксидом. Добування діетилового етеру. Взаємодія гліцерину з купрум (II) гідроксидом в лужному середовищі.

12

Лабораторна робота № 3

Дія ферум (III) хлориду на одно- та багатоатомні феноли. Реакція конденсації фенола з реактивом Маркі. Осадження білка фенолом.

12

Лабораторна робота № 4

Добування етаналю окисненням етанолу купрум (II) оксидом. Утворення полімеру формальдегіду (параформу), його властивості. Окиснення формальдегіду аргентум (І) діамінгідроксидом (реактивом Толленса). Окиснення формальдегіду купрум (II) гідроксидом в лужному середовищі (проба Троммера). Якісні реакції з фуксинсульфітою кислотою та резорцином. Реакція окиснення-відновлення бензальдегіду (реакція Канніцаро).

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]