Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tvor4i_zdibnosti.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Інформаційно-методичний центр Петрашівської зош і-ііі ступенів

Духовне життя дитини повноцінне

лише тоді, коли вона живе

у світі гри, казки, музики,

фантазії, творчості.

Без цього вона засушена квітка.

В. Сухомлинський

Дитинство — це важливий повноцінний період життя людини, а не підготовка до майбутнього. В.Сухомлинський вважав, що від того, як пройшло дитинство, що з дитячих років і навколишнього світу ввійшло у свідомість і серце дитини, великою мірою залежить, якою буде дитина в майбутньому.

Навчання в початковій школі не може бути лише процесом засвоєння певної суми знань. Це, перш за все, має бути захопливе пізнання навколишнього світу через спостереження, через влучно дібрані слова, через образи, створені у дитячій уяві і фантазії.

Відповідальна за випуск – голова ШМО вчителів початкових класів Мазур Н.В.

Глосарій

Геніальність — найвищий ступінь розвитку обдарованості людини в багатьох галузях діяльності, яка може випереджати досвід людства на кілька поколінь і тому часто визначається лише нащадками генія.

Задатки — успадковані анатомо-фізіологічні властивості людини, які є необхідною умовою для розвитку її здібностей та обдарувань після її народження.

Здібності — індивідуальні особливості, що дають змогу за сприятливих умов більш успішно оволодівати тією чи іншою діяльністю, вирішувати певні завдання.

Здібності загальні — це здібності до широкого змісту людської діяльності, здібності всебічні, гармонійні тощо.

Здібності спеціальні — це здібності до певних змістів, рівнів і форм реалізації людської діяльності.

Інтелект — здібність мислення, раціонального пізнання, розум.

Компетенція — сукупність взаємопов'язаних якостей особистості (знань, умінь, навичок, способів діяльності), що задаються стосовно певного кола предметів та процесів.

Компетентність — володіння відповідною компетенцією, що включає особистісне ставлення людини до цієї компетенції і предмета діяльності.

Нахили — це здібності, які підкріплені інтересом до певних видів діяльності.

Обдарованість — специфічне поєднання здібностей високого рівня, а також інтересів, потреб, що дає можливість виконувати певну діяльність на якісно високому рівні, відмінному од умовного «середнього рівня».

Обдарована дитина — це така дитина, яка має вищий від своїх однолітків рівень здібностей.

Обдарованість дитини — це здібність, яка у структурі особистості дитини найбільш розвинена, хоча може не перевищувати здібностей однолітків; в останньому випадку виникає парадокс існування обдарованості «необдарованої» дитини.

Творча обдарованість — індивідуальний творчий, мотиваційний і соціальний потенціал, що дає можливість отримати високі результати в одній (або більше) із таких царин: інтелект, творчість, соціальна компетентність, художні, психологічні та біологічні можливості.

Талант — система якостей, особливостей, яка дає змогу особистості досягти видатних успіхів у оригінальному здійсненні творчої діяльності. Лише в діяльності виявляються й розкриваються здібності. Творчі здібності особистості розкриваються та формуються лише в активній творчій діяльності, яка потребує нестандартності мислення. Творчі здібності — явище багатогранне. У педагогіці виділяють такі компоненти творчих здібностей:

•мотиваційно-творча активність;

• інтелектуально-логічні здібності;

•інтелектуально-евристичні здібності, здібності до самоорганізації, комунікативні.

Творчість - системне явище, яке включає певну сукупність взаємно пов'язаних компонентів, а саме :

  • творчі здібності;

  • творчий процес;

  • індивідуальний розвиток творчих здібностей;

  • якості особистості, що забезпечують творчу діяльність.

Творчий процес - триває у часі і просторі, спирається на систему психічних якостей, які забезпечують його перебіг

Творча особистість - продукт творчості. Найважливіша якість особистості творчо спрямованої дитини дошкільного і шкільного віку - незвичайна для цього віку велика працездатність і працелюбність, які підкреслюються інтересом до певних об'єктів та галузі знань, надзвичайною захопленістю.

Творча обдарованість - це системно-особистісне утворення, зумовлене природними особливостями організму людини (сенсорні, моторні, інтелектуальні компоненти високої енергійності). Така система потенційна і може виявитися лише за певних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]