Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
новые ответы.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

12. Розкрийте завдання розумового виховання дітей дошкільного віку. Дослідження з проблеми

Розумове виховання - планомірне цілеспрямований вплив дорослих на розумовий розвиток дітей з метою повідомлення знань, необхідних для різностороннього розвитку, для адаптації до навколишнього життя, формування на цій основі пізнавальних процесів, уміння застосовувати засвоєння знання в діяльності.

Розумове виховання та розумовий розвиток перебувають у тісній взаємодії. Розумове виховання багато в чому визначає розумовий розвиток, сприяє йому. Проте це відбувається лише в тому випадку, якщо враховуються закономірності та можливості розумового розвитку дітей перших років життя.

У дошкільні роки спостерігаються більш високі темпи розумового розвитку, ніж у наступні вікові періоди. Особливо слід звернути увагу на розумовий розвиток дітей раннього віку. Сучасні дослідження встановили, що зазвичай до 2 років діти живуть настільки насичено, що спостерігається дуже великий обсяг пізнавальної діяльності. Мозок дитини розвивається на диво швидко: до 3 років він вже досягає 80% ваги мозку дорослої людини. Як свідчать дані фізіології, більшість сучасних дітей раннього віку страждає не від надлишку інформації, а від її нестачі.

Не слід допускати й іншої крайності, коли шляхом посиленого виховання і навчання малюка перевантажують надмірними по змісту і об'єму знаннями, намагаючись розвинути у нього будь-які високі здібності. При інтенсивній тренуванні дитина може засвоїти знання, досягти результатів, але це буде коштувати фізичних і нервово-психічних витрат. Звідси випливає правило, слідувати якому обов'язково: не перевантажувати, не перевтомлюватися мозок дитини!

Дефекти, допущені в розумовому розвитку дитини протягом дошкільного дитинства, важко усунути в більш старшому віці. Вони роблять негативний вплив на весь наступний розвиток. Наприклад, у сім'ї, в дошкільному закладі не приділяють уваги ігор дитини з будівельним матеріалом, з конструкторами. Через це у нього не розвивається просторова уява, що може створити труднощі при вивченні геометрії, оволодінні кресленням в школі.

Основна особливість розумового розвитку дитини дошкільного віку - переважання образних форм пізнання: сприйняття, образного мислення, уяви. Для їх виникнення та формування дошкільний вік має особливими можливостями.

Для розвитку морального обличчя дитини важливі уявлення про моральні норми, правила поведінки, про конкретних проявах моральних якостей. Наприклад, діти 3-4 років говорять про будь-якому дитині, з яким грали, не сварилися: «Це мій друг». Хто такий друг? Що значить означати дружити? Уявлення про дружбу, друга, які дитина засвоює, спрямовують його поведінку, наповнюючи його новим змістом, служать для оцінки вчинків одного і самооцінки.

З раннього віком дитина набуває знання про догляд за своїм тілом, які стають основою охорони здоров'я, формування культурно-гігієнічних звичок, засвоєння правильних рухів.

Розумове виховання, маючи на меті вплив на розум дитини, благотворно позначається на становленні його морального обличчя, естетичному розвитку, придбання звички до здорового способу життя.

Завдання розумового виховання: 1)Набуття елементарних знань про навк.середов.(призначення,якості та властив.предметів),життя і працю людей,сусп.явища. 2)Формування умінь і навичок розмової діяльності. Передавання дітям знань передбачає формув в них певних сп. сприймання (вміння спостерігати,розмовляти..), розвиток пізнав. процесів. У процесі розвитку чуттєвих сп. пізнання розумові операції спершу відбув. на сенсорному рівні. Знання здобуті на основі цих сп.пізнання постають як уявлення. З розширенням кола уявлень розвив.складніші мислитель ні дії. Важливе зн-ня для розум. розв. Має розвиток уваги, пам'ять, мислення, уява.3)Розвиток розумових здібностей,формув.пізнав. інтересів, допитливості.Різні діти неоднаково оволодівають знаннями,набувають навичок і вмінь,що залежить від здібностей. Основою здібностей є задатки – анатомо-фізіолог. особл. н.с.