Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_культурологія_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Київський Славістичний університет

Культурологія

Навчально-методичний комлекс дисципліни

Для студентів

Вищих навчальних закладів

Київ КСУ 2011

Культурологія: Навчально-методичний комплекс дисципліни для студентів вищих навчальних закладів / Укладач М. І. Ткаченко. – К.: КСУ, 2011.

Рецензенти:

П. С. Гончарук, кандидат історичних наук, професор

О. П. Бакуменко, кандидат історичних наук, доцент

Рекомендовано на засіданні кафедри історії,

протокол № 5 від «_15_» грудня 2010 р.

Схвалено на засіданні вченої ради

Київського славістичного університету,

протокол №___ від «__» ________ 2011 р.

Рекомендовано до друку рішенням Вченої ради Київського славістичного університету Протокол №2 від 22 вересня 2007 р.

© Ткаченко М. І., 2011

ЗМІСТ

Передмова……………………………………………………………………

4

1. Тематичний план …………………………………………………………

7

2. Зміст навчальної дисципліни…………………………………………….

8

3. Плани лекцій……………………………………………………………....

20

4. Плани семінарських занять……………………………………………….

22

5. Завдання для самостійної роботи………………………………………...

30

6. Індивідуальна робота: зразки індивідуальних завдань………………………………………………………………………..

31

7. Модульний та підсумковий контроль…………………………………...

7.1. Контрольні питання з курсу…………………………………………..

7.2. Тести: зразки тестових завдань……………………………………..

32

32

35

8. Розподіл балів, за якими оцінюються різні види робіт…………………

37

9. Джерела та література………………………………………………...….

38

Передмова

“Культурологія” є нормативною навчальною дисципліною, що відно­ситься до циклу соціально-економічної та гуманітарної підготовки і передбачена для вивчення студентами вищих навчальних закладів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”.

Розуміння теоретичних засад культури та знання культурно-історичної спадщини, вміння орієнтуватися в сучасному соціокультурному просторі сприяє збереженню і усвідомленню молодим поколінням історичного досвіду життя українського народу, розвитку національної свідомості, підвищенню науково-професійного та духовно-естетичного рівня людини. В цьому полягає акту­аль­ність вивчення курсу.

Поряд з іншими гуманітарними дисциплінами, курс культурології покликаний розширювати світогляд майбутніх фахівців, збагачувати їх духовний світ, фор­му­вати у них почуття патріотизму, високу моральність, соціальну і професійну ак­тивність. У курсі розкриваються теоретичні аспекти культури, найголовніші зако­но­мірності світового культур­ного процесу з найдавніших часів до сучасності, розгля­даєть­ся наці­она­льна специфіка розвитку української культури та її органіч­ний зв’язок з культурним поступом інших народів.

Культура розглядається не як механічне поєднання її структурних елементів, а як цілісна система, в якій тісно переплітається загально­людське і національне, духовне і матеріальне.

“Культурологія” викладається на першому – другому курсах, коли студенти вже засвоїли матеріал з історії України або вивчають його паралельно, що дає можливість викладачеві опиратися на певні знання студентів під час викладання тем з генезису української культури.

За усталеною практикою останніх років на вивчення цієї дисцип­лі­ни відво­диться 108 годин (3 кредити ECTS) навчального часу, з них третина – на аудиторні заняття (лекції – 20, семінари – 16 годин), решта – на самостійну (54 години) та індивідуальну (18 годин) роботу.

Предмет, мета і завдання курсу

Предмет: історія культурологічної думки; закономірності розвитку і конкретні досягнення світової та української культури.

Мета: формування системи знань про теоретичні засади культурології, закономірності світового культурного процесу та специфічні особливості розвитку культури українського та інших народів у різні історичні епохи та періоди.

Завдання: оволодіння основними термінами, поняттями, фактами, що сто­су­ються теорії та історії культури, на рівні відтворення і використання у практичній діяльності та повсяк­денному житті;

набуття навичок та вмінь для вироблення лінії особистої поведінки з урахуванням культурного оточення.