Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
184.32 Кб
Скачать

2.1 Аналіз зовнішнього середовища тов «Пожспецмаш»

Макросередовище створює умови перебування організації в зовнішньому середовищі. Так як діяльність ТОВ «Пожспецмаш» відбувається на території України, правове регулювання, тобто ступінь правової захищеності на даний момент не високий, що пов'язано з відсутністю надійної законодавчої бази, її мінливості.

Правові ризики пов'язані також з низьким рівнем контролю за діяльність правової системи, як з боку державних структур, так і з боку громадськості, неоднозначності трактування. Особливо ці тенденції простежуються в частині податкового законодавства. Податкове законодавство України також схильне частого зміни, піддається неоднозначного тлумачення і відрізняється непослідовним проведенням в життя. Ці умови ускладнюють податкове планування компанії.

Підприємства по виготовленню автомобілів повинні дотримуватись законодавчих актів та вимог органів державного регулювання. Ці органи забезпечують примусове виконання законів у відповідних сферах своєї компетенції, а також пропонують власні вимоги, які мають силу закону [15].

Основним законодавчим актом є Закон «Про підприємства в Україні» від 27.03.1991 року. Саме цей закон регулює створення та діяльність підприємств.

Не менш важливим фактором для подальшого розвитку виробництва в цілому, став прийнятий 31 січня 2001 року Верховною Радою України Закон «Про оподаткування прибутку підприємств», який дозволив відносити на валові витрати затрати підприємства на ремонт, модернізацію виробничого обладнання.

Закон України «Про стандартизацію» ВВР, 2014,№31,ст. 1058 установлює правові та організаційні засади стандартизації в Україні і спрямований на забезпечення формування та реалізації державної політики у відповідній сфері виготовлення автомобілів.

Обмеження монополізму та забезпечення добросовісної конкуренції є необхідною умовою здійснення підприємницької діяльності. Правові основи обмеження і попередження монополізму, недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності визначені законами «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 7 червня 1996 р,, «Про захист економічної конкуренції» від 11 січня 2001 р. та «Про Антимонопольний комітет України» від 26 листопада 1993 р.

Закон україни “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” (1994р.) регулює відносини, що виникають у зв'язку з набуттям і здійсненням права власності на знки для товарів і послуг в Україні.

Закон України “Про рекламу” (1996р.) Цей Закон визначає засади рекламної діяльності в Україні, регулює відносини, що виникають у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами.

Політична нестабільність може негативно відбитися на діяльності та фінансовому стані компанії.

Соціальна та культурна складова суспільства змінюється відносно повільно, але призводить до багатьох дуже істотних змін в оточенні підприємства. Соціальна складова має найбільший вплив на формування споживчих переваг, від яких дуже сильно залежить спрямованість і величина споживчого попиту, а, отже, і можливість підприємства реалізувати свою продукцію.

Крім того, українська економіка характеризується високими темпами інфляції, що знижує рівень життя і купівельну спроможність споживачів. Витрати компанії можуть зрости, а норми прибутку скоротитися через інфляцію.

У технології з’являються нові,більш якісні методи організації виробництва, нові види сировини, але саме їх впровадження у виробництво є дуже затратним, але в результаті їх використання іде зменшення собівартості виготовленої продукції і вона є більш конкурентоспроможною. На даному етапі на підприємстві «Пожспецмаш» використовується застаріле обладнання, яке дуже часто виходить з ладу,тому слід шукати більш прогресивні методи і шляхи покращення виробництва.

Знання конкурентів, їх товарів та методів роботи на ринку може допомогти підвищити конкурентоспроможність підприємства навіть при невеликих змінах в роботі.

Діяльність відділу маркетингу охопила весь життєвий цикл виробництва, починаючи від переробки рослинної сировини, до збуту готової продукції.

Результати вивчення споживчого попиту і вимог до продукції доводяться не тільки до керівництва підприємства та відділу маркетингу, а й до кожного менеджера, інженера і технолога, що дозволяє впливати на хід виробничого процесу та збут продукції. Служба маркетингу організовує рекламу традиційної та нової продукції і, спільно з відділом збуту, її реалізацію.

Відділ маркетингу вибирає канали збуту продукції. При продажу техніки заводом використовуються як прямі канали збуту - безпосередній продаж техніки організаціям, так і через - оптових покупців, для подальшої реалізації прямим споживачам, а також при реалізації за кордон відділ маркетингу формує дилерську мережу.

При просуванні продукції відділ маркетингу використовується стратегія впровадження на ринок, тобто продаж великої кількості товару великій кількості покупців однієї категорії, оскільки ми пропонуємо вже добре відомий товар на старому, вже сформованому ринку.

З метою формування у покупця певного уявлення про споживчі властивості пропонованої продукції, маркетинговою службою була проведена рекламна компанія. Використовувалися наступні методи реклами:

1) Пряма реклама - поштою розсилалися рекламні листи зацікавленим організаціям з переліком пропонованої номенклатури продукції.

2) Друкована реклама - були підготовлені рекламні проспекти на випущену і знову розроблювану продукцію, плакати, фотографії.

3) Зовнішня реклама була представлена ​​спеціальними плакатами.

4) Реклама на транспорті представляла собою написи і плакати на транспортних засобах.

5) Презентація нової продукції та добре відомої на ярмарках та виставках

Пропонована заводом продукція відрізняється еластичним попитом, тобто при різкій зміні ціни зміниться обсяг продажів, так як наш товар пропонується на досить розвиненому ринку, де його можна замінити на аналогічний товар, але можливо більш низької якості. Це впливає на політику ціноутворення - стабільну, на рівні основних цін.

Так як товар вже існує на ринку, то при ціноутворенні прийнята стратегія проходження за склалася на ринку ціною. Це визначено тим, що завод поки не є лідером на ринку і на подібний вид товару склався цілком певний рівень цін. Таким чином, ціни знаходяться поблизу домінуючих цін галузі. При визначенні ціни для стимулювання продажів буде використана тактика диференціювання ціни, тобто продаж одного і того ж товару за різними цінами залежно від умов придбання.

За результатами вивчення та узагальнення відгуків та пропозицій споживачів на продукцію, керівництвом підприємства і службою маркетингу будуть розроблятися і здійснюватися заходи щодо усунення виявлених недоліків, модернізації деяких видів продукції та прогнозуванню тенденцій розвитку ринку.

Продукція ТОВ "Пожспецмаш" орієнтована на споживачів у всіх галузях народного господарства, як на держпідприємствах, так і приватних. Портфель замовлень формується за кілька місяців до початку нового року на весь рік.

План виробництва складається на основі укладених договорів з замовниками.

Свою мету підприємство бачить у задоволенні потреб вітчизняної промисловості та утриманні лідируючих позицій серед виробників машинобудівної продукції країн СНД.

Політика в області якості орієнтована на задоволення постійно мінливого споживчого попиту, вимог до якості продукції, на вдосконалення технології її виготовлення.

Маркетологами розробляється план роботи на кожний наступний рік, згідно з яким підприємство веде свою маркетингову діяльність.

Крім реалізації власної продукції, відділ маркетингу спільно з відділом постачання проводять комерційну діяльність з купівлі-продажу сировини, а також комплектуючих, що не випускаються підприємством, і не виробляються на території України.

На обсяги випуску продукції впливають такі чинники:

- Розвиток різних галузей промисловості;

- Зростання інвестицій;

- Можливість банківського кредитування підприємств;

- Зростання сільського господарства та будівництва.