Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
184.32 Кб
Скачать

2.2 Аналіз макросередовища тов «Пожспецмаш»

До факторів макросередовища зазвичай відносять:

- Економічний стан країни;

- Політико - правовий аспект;

- Соціальне і культурне оточення;

- Науково - технічний і технологічний розвиток суспільства.

Вивчення економічного стану дозволяє зрозуміти діючі закони - темпи інфляції, співвідношення валют, норми оподаткування та їх тенденції, рівень безробіття; і побачити можливості використання природних і людських ресурсів.

Для ТОВ «Пожспецмаш» особливе значення мають рівень податків в країні, темпи зростання будівництва, рівень безробіття надає опосередкований вплив через зміну купівельної спроможності населення.

Аналіз політичного оточення і правових аспектів дозволить ТОВ «Пожспецмаш» встановити для себе допустимі межі дій у взаємовідносинах з іншими аспектами правової системи.

Політико - правова складова для ТОВ «Пожспецмаш» полягає в законах та нормативних актах, що регулюють торгово - підприємницьку діяльність в Україні. Вивчення соціальної складової макрооточення дозволяє з'ясувати рівень життя населення, його ставлення до якості життя, як сприймаються ними цінності, якість оснащеності житлових приміщень та їх трудовий потенціал.

Аналіз науково - технічного і технологічного розвитку суспільства дозволяє вчасно помітити і почати застосовувати в практиці досягнення сучасної науки і техніки в галузі реклами, управління, доставки, продажу, а також у галузі інформаційного забезпечення, що може стати значною конкурентною перевагою.

Безпосередньо на комерційну діяльність підприємства надає розвиток науково - технічного прогресу в галузі виробництва.

Основу аналізу найближчого оточення фірми становить конкурентний аналіз середовища. Основними конкурентами ТОВ «Пожспецмаш» є:

1) ТОВ «Завод Пожежної Техніки« Пожавто »- виробниче машинобудівне підприємство, що працює в сегменті пожежної техніки з 2006 року. З тих пір компанія дотримується вибраного напряму, безперервно розвиваючись і удосконалюючи вироблену техніку. Сьогодні ЗПТ «Пожавто» готовий запропонувати споживачеві широкий модельний ряд пожежної техніки, що включає як стандартні серійні автоцистерни, так і складну багатофункціональну пожежну спецтехніку різноманітної комплектації, виготовлену під специфічні вимоги Клієнта. 

Сьогодні завод виготовляє не тільки надбудови пожежних автомобілів, а й багато комплектуючі, які інші виробники закуповують у постачальників. Наприклад, в 2013 році фахівці заводу власними силами спроектували і виготовили першу пожежну драбину з автоцистерною. Зараз пожежні сходи «Пожавто» запущені в серійне виробництво і встановлюються на шасі різних виробників. Така стратегія не тільки дозволяє контролювати якість майбутнього виробу протягом усього виробничого циклу, а й вимагає безперервного освоєння інноваційних технологій і відповідального ставлення до спільної справи з боку кожного співробітника.

Завод пожежної техніки «Пожавто» має свою «візитну картку», що є відмінною особливість компанії. Це авторська запатентована технологія Unimod technology, розроблена фахівцями заводу і застосовувана для проектування і складання всіх типів пожежних автомобілів.

2) АТ «Уральскагрореммаш» займається виробництвом пожежних машин, єдине в Республіці Казахстан було освоєно в 2000 році.

Виготовлення пожежних цистерн проходить повний цикл від виготовлення модуля, ємності, до установки їх на шасі різних модифікацій і комплектацією пожежно-технічним озброєнням.

Досвід, накопичений за роки виробництва пожежних автомашин, дозволяє постійно розширювати модельний ряд продукції, що випускається: від АЦ 1-40 до АЦ 8-40 на базі автомобілів КамАЗ, Урал, ЗІЛ, МАЗ.

Налагоджено співпрацю з відомими фірмами з виробництва протипожежної техніки та устаткування, такими, як «Розенбауер» (Німеччина), «Пожмашина» (Україна) для виробництва машин, відповідні найсучаснішим вимогам замовника.

У жорстких ринкових умовах нове і необхідне Республіці виробництво впевнено пробиває собі дорогу в майбутнє. Все це стало можливим завдяки старанням і зусиллям згуртованого, об'єднаного однією метою, висококваліфікованого колективу, інженерно-технічним кадрам.\

3) Товариство з обмеженою відповідальністю «Пріоритет» - ефективне підприємство з виробництва та реалізації автомобілів спеціального призначення, зі сформованими трудовими традиціями і стійкими добрими зв'язками з постачальниками і клієнтами. Являється великим російським виробником пожежної техніки та обладнання. Підприємство виготовляє пожежні автомобілі в стандартній комплектації, а також нові пожежні машини вдосконаленої конструкції, постійно розширюємо спектр виробленої продукції і створює унікальну пожежну спецтехніку.

ТОВ «Пріоритет» є постійним переможцем конкурсів і аукціонів на право укладення контрактів на поставку пожежних автомобілів, щорічно представляє свої досягнення і новинки продукції на міжрегіональних та всеукраїнських виставках.

Конкурентною перевагою даного підприємства є те, що на сьогоднішній день використання нових технології виготовлення пожежної надбудови у вигляді беззварного каркаса із спеціального алюмінієвого профілю з обшивкою алюмінієвим листом за допомогою клею стало візитною карткою підприємства. Така конструкція, крім її міцності і корозійної стійкості, дозволяє розмістити велику кількість пожежно-технічного озброєння та рятувального обладнання, а також без особливих зусиль адаптувати компоновку і наповнення кузова спеціальних та основних пожежних автомобілів під можливі зміни потреб.

Аналізуючи діяльність конкурентів, можна зробити висновок про схильність їх до пасивних продажах товарів відомих марок або передача не рекламованих товарів на повну реалізацію і обмежену доставку по точках роздрібної мережі. У такому випадку на ринку залишається місце для фірми, мобільного та активно просуває продукцію своїх партнерів-виробників.

Загроза появи товарів замінників не представляється значною, оскільки консервативні настрої як оптових фірм, які повинні будуть їх просувати, так і продавців кінцевим покупцям, не дозволять створити сприятливу для цього ситуацію.

Партнери

ТОВ «Пожспецмаш» протягом тривалого часу співпрацює з ТОВ «Торговий Дім« КАМАЗ », який функціонує з 1991 року і на сьогоднішній день займає одне з лідируючих місць на ринку України в сфері продажів і сервісу автомобілів та спецтехніки. За підсумками діяльності 2010, 2011, 2012, 2013 років підприємство було удостоєно високих звань «Кращий дилер з продажу автомобілів на території України», «Кращий дилер з продажу спецтехніки на території України», «За кращі досягнення в галузі розвитку сервісу на території України» .

2) Автомобільний завод «УРАЛ» є провідним виробником повнопривідних великовантажних автомобілів на російському ринку.

Головною відмінною рисою автомобілів сімейства «Урал» є високий рівень прохідності - здатність долати рів шириною до 1,2 м, вертикальну стіну висотою 0,55 м, брід глибиною 1,75 м, пересуватися по сніжній цілині глибиною до 1 м, ефективно працювати при температурах навколишнього повітря від -50 до + 50 ° С. Мають високу ремонтопридатність і розраховані на безгаражне зберігання.

На базі шасі автомобілів «Урал» монтуються кілька сотень зразків спецтехніки: вахтові автобуси, підйомні крани, автоцистерни, паливозаправники, пожежні автомобілі, ремонтні майстерні, різноманітні агрегати для нафтогазового і лісопромислового комплексів, гірничої промисловості та комунального хозяйства.Семейство автомобілів «Урал» має високу ступінь уніфікації по агрегатах і комплектуючих, що дозволяє знизити витрати на технічне обслуговування та експлуатацію.

3) «МАЗ» - це бренд, який завоював визнання своєї продукції не тільки в Білорусі, але й далеко за її межами.

Продукція Мінського автомобільного заводу - це техніка, відповідна екологічним стандартам Євро-3, Євро-4, Євро-5.

Під маркою «МАЗ» з конвеєра заводу сходять сідельні тягачі, бортові автомобілі, шасі під установку різного спецобладнання. Всього більше 500 моделей і модифікацій.

З 1995 року Мінський автомобільний завод випускає пасажирську техніку. Міські, міжміські, туристичні та спеціальні автобуси успішно працюють на різних маршрутах по всьому світу. За свій дизайн, функціональність, якість і надійність вони неодноразово були удостоєні високих нагород на міжнародних автомобільних салонах та спеціалізованих виставках. Сьогодні пасажирська техніка МАЗ представлена ​​15 моделями в більш ніж ста виконаннях.

Відносини з постачальниками матеріальних ресурсів для ТОВ «Пжспецмаш» є однією з ключових компетенцій, оскільки компанія має більш кращі умови поставок товарів в порівнянні з конкурентами, що виражається в додаткових знижках і збільшених відстрочки оплати поставок.

Менеджери компанії домоглися цього завдяки профілізації фірми на активне просування нових торгових марок. На відміну від пасивного очікування замовлень, після опублікування оновленого прайс-листа, як це практикують конкуруючі організації, ТОВ «Пожспецмаш» доводить відомості про нові продукти до кожного свого клієнта. Менеджери компанії виїжджають із зразками і демонструють кращі його боку безпосереднім продавцям кінцевому споживачеві.

Використання Інтернету для спілкування з клієнтами, яке фірма стала застосовувати однією з перших у місті, і власний постійно оновлюваний сайт

(http://pozhspetsmash-tov.com.ua)з повною інформацією про послуги, товари, новинки та умовах підвищив інтерес до фірми і визначив найшвидший спосіб замовити доставку наявного товару.