Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
184.32 Кб
Скачать

2.4 Свот аналіз тов «Пожспецмаш»

З метою проведення СВОТ-аналізу проведемо аналіз зовнішнього і внутрішнього маркетингового середовища підприємства по виготовленню пожежних машин - ТОВ «Пожспецмаш».

Одним з етапів планування маркетингової діяльності організації, що функціонує в ринкових умовах, які характеризуються гострою конкурентною боротьбою, є ситуаційний аналіз. Він полягає в ретельному розгляді як внутрішнього потенціалу і слабких сторін компанії, так і її зовнішнього оточення, яке може надавати певні можливості, а також таїти в собі потенційні загрози для розвитку організації. Проведемо ситуаційні аналіз для підприємства ТОВ «Пожспецмаш».

Сильні сторони

1. Наявність великої виробничої бази.

Компанія здатна задовольнити попит не тільки на українському ринку та ринку Євросоюзу (реалізуючи свою продукцію через представництво в Казахстані), а й ринки інших країн, що не входять до Євросоюзу.

2. Доступ до додаткових державних замовлень.

З 2008-2010 р.р. зробивши низку заходів з оздоровлення фінансово-економічної ситуації на базі основної частини виробничих потужностей підприємства, ТОВ «Пжспецмаш» займається здійсненням програми по відродженню заводу та виконання державних замовлень тісно співпрацюючи з МНС України.

3. Досвід роботи на міжнародному ринку.

Прилуцький завод «Пожспецмаш» заснований 6 вересня 1928, є одним з найбільших підприємств Чернігівської області та провідним в Європі з виробництва пожежних машин.

У нинішніх умовах, повністю зберігши виробничо-технічний потенціал і накопичений 80-річний досвід розробки, створення і виробництва пожежної техніки, підприємство постійно працює над удосконаленням конструкцій пожежних, аварійно-рятувальних автомобілів та спецтехніки, розширює модельний ряд продукції, що випускається.

4. Сформований імідж фірми.

Техніка підприємства йшла на забезпечення всіх підрозділів пожежної охорони колишнього Радянського Союзу, а також вироблена продукція експортувалася в 28 країн світу.

Завдяки своїй активній діяльності на міжнародному ринку ТОВ «Пожспецмаш» вже зарекомендувала себе як надійного партнера, виробника і продавця пожежних машин.

Участь у різних іноземних виставках, як і на українських виставках, дає можливість компанії залучати все нових клієнтів, демонструвати свій товар, нові розробки, показуючи тим самим розвиток компанії, її вдосконалення, а також заявляти про себе як про сильного конкурента, яка не наміру віддавати частину свого ринку.

5. Великий асортимент продукції.

В даний час завод виготовляє широку гаму автоцистерн пожежних з об'ємом цистерн для води від 0,5 м3 до 12 м3, автомобілі швидкого реагування, аварійно-рятувальні, штабні, рукавні, порошкового пожежогасіння, повітряно-пінного гасіння, комбінованого гасіння, пожежні насосні станції, а також медична техніка та техніка для нафтогазової промисловості. Менеджери компанії велику увагу приділяють продукції конкурентів (вивчають, порівнюють продукцію конкурентів з власною), а також велика увага приділяється запитам самих клієнтів.

Створення нових зразків техніки на нашому підприємстві проходить в тісній взаємодії і співпраці з представниками МНС України, а також безпосередньо з представниками замовника, що включає етапи від розробки технічного завдання до проведення спільних випробувань дослідних зразків і перших настановних партій продукції.

6. Постійний контроль за діяльністю конкурентів і за станом ринку.

У компанії постійно здійснюється підписка на основні рекламні видання країни та зарубіжжя про різних автомобільних торгах (журнали, газети), здійснюється підписка на інтернет версії автомобільних видань, в яких друкується інформація по підприємствам, про обсяги виробництва всіх машинобудівних підприємств та багато іншої інформації.

Крім всіляких автомобільних видань компанія отримує газети і журнали, що надають інформацію працівникам фірми про економічну ситуацію як в країні, так і за кордоном, а також різного роду інформацію, необхідну для роботи .

7. Швидка обробка замовлень .

Не дивлячись на свій нечисленних складу (з компанії працює близько 30 осіб не рахуючи працівників комбінатів) всі замовлення, які надходять від існуючих і потенційних клієнтів, обробляються, і відповідь клієнту дається протягом 2-3 днів (що в порівнянні з іншими льонокомбінату значно швидше ). Дана особливість компанії дозволяє працювати не через агентів, а безпосередньо з клієнтами.

Створення нових зразків техніки на підприємстві проходить у тісній взаємодії і співпраці з представниками МНС України, а також безпосередньо з представниками замовника, що включає етапи від розробки технічного завдання до проведення спільних випробувань дослідних зразків і перших настановних партій продукції.

8. Конкурентні ціни.

Ціни на продукцію ТОВ «Пожспецмаш» нижче або знаходяться нарівні з цінами конкурентів. Даний факт є суттєвим для багатьох клієнтів, які, вивчивши ринок пожежних автомобілів, воліють купувати автомобілі у ТОВ «Пожспецмаш».

 

Слабкі сторони

1. Незадовільна якість продукції

У зв'язку з тим, що на виробничих цехах переозброєння виробничих потужностей не проводилося з 1995 року, то якість своєї продукції ТОВ «Пожспецмаш» за деякими параметрами поступається якості продукції конкурентів (багато з конкурентів в 90х рр. проводили інвестиційні заходи, після яких виробничий парк значно поліпшувався).

2. Незадовільний обмін інформацією між співробітниками.

Перебуваючи в одному приміщенні, хоча і в різних кімнатах, співробітники компанії «Пожспецмаш» погано обмінюються інформацією між собою. Це відбувається через велику завантаженість всіх працівників, кожен працівник охоплює велике коло роботи та через велику площу заводу (цехи ТОВ «Пожспецмаш» розміщені по всьому смт.Ладан). Дана проблема характерна не тільки між відділами та цехами, але також і всередині відділів. Безумовно, в компанії існує телефонний зв'язок між усіма співробітниками. Однак багато інформації впізнається в процесі спілкування між працівниками, яке в даних умовах значно ускладнено.

 

Можливості

1. Вихід на нові ринки.

Просуваючи свою продукцію через своє представництво в Казахстані, ТОВ «Пожспецмаш» прагне завоювати не тільки ринок цієї країни, але також ринки біля лежачих країн Європейського Союзу, а також ринок Польщі, який з недавнього часу став виявляти великий інтерес до пожежної продукції і розглядається як стратегічно важливий об'єкт для міжнародної діяльності компанії.

Крім того, виробничі можливості цехів ТОВ «Пожспецмаш» дозволяють збільшити випуск автомобілів ще на 30%, що безумовно дозволяє збільшити обсяги експорту в вище описані країни.

2. Придбання нового обладнання

Усвідомлюючи свої проблеми з якістю продукції, що випускається, ТОВ «Пожспецмаш» розглядає можливість придбання обладнання, як для обробки деталей, так і для їх виготовлення. У цьому зв'язку вже ведутьсяпереговори з питання закупівлі обладнання у одній з Французьких компаній, з якими свого часу також співпрацював «ITURRI Group», який є лідером в розробці і виробництві сучасного аварійно-рятувального автотранспорту, з виробничою потужністю 400 автомобілів на рік і найсучасніші випробувальні полігони в Європі.

3. Оптимізація асортименту продукції.

На сьогоднішній день ТОВ «Пожспецмаш» має великий асортимент продукції. Це, як було вище розглянуто, є позитивним моментом. Однак у перспективі менеджери компанії розглядають можливість оптимізувати асортимент пропонованої продукції.

Під оптимізацією мається на увазі розробка універсального асортименту, що включає в себе ту продукцію, яку можуть виробляти і виробляють, і яка користується попитом на ринку, а також розробка моделей бойової техніки для зони АТО.

 

Загрози

1. Велика конкуренції

Ринок пожежної продукції (як у Україні, так і за кордоном) можна охарактеризувати як ринок, на якому знаходяться багато компаній, фірм, що пропонують схожу продукцію за схожою ціною. Таким чином, компанії «Пожспецмаш» доводиться виживати в не легкий умовах і в зв'язку з тим, що якість продукції, яка випускається заводом, залишає бажати кращого, конкурувати компанії доводиться за ціною.

Крім того, сильна конкуренція існує з боку виробників інших видів автомобілів та засобів протипожежного гасіння, більш прогресивних та якісних. Про ці конкурентах компанія також не повинна забувати.

2. Нестабільний попит на товар.

Виходячи з даних, через фінансову кризу впав попит на пожежні автомобілі. Це стосується як вітчизняних, так і закордонних замовлень. Відмов від уже замовленої техніки поки нема, але деякі клієнти "попросили відстрочку платежів за техніку, яку ми вже поставили, чи за машини, які наразі знаходяться у виробництві".

3. Нестабільні ціни на сировину.

Ціни на вироблену продукцію як ТОВ «Пожспецмаш», так і інших виробників знаходяться в сильній залежності від вартості сировини, а також, від вартості шасі, які виготовляють партери. В особливості, на сьогоднішній день іде значне подорожання з боку партнерів, що відповідно значно збільшує вартість виробленої продукції.

Згідно з вихідними даними по підприємству в цілях ілюстрації використання СВОТ-аналізу на підприємства по виготовленню авто техніки, складемо матрицю SWOT.

Табл. 3. Матриця SWOT

Зовнішнє середовище

Зовнішнє середовище

Можливості:

1. Вихід на нові ринки.

2.Придбання нового обладнання.

3. Оптимізація асортименту продукції.

Загрози:

1. Сильна конкуренція.

2. Сезонний попит на товар.

3.Нестабільні ціни на сировину.

Сильні сторони:

1. Велика виробнича база

2.Доступ до фінансових ресурсів.

3. Досвід роботи на міжнародному ринку.

4. Сформований імідж фірми.

5. Великий асортимент продукції.

6. Постійний контроль за діяльністю конкурентів, за станом ринку.

7. Швидка обробка замовлень.

8. Конкурентно здатні ціни.

Поле СІМ:

Поле СІЗ:

Слабкі сторони:

1. Незадовільна якість продукції.

2. Незадовільний обмін інформацією між співробітниками компанії.

Поле СЛМ:

Поле СЛЗ:

SWOT-аналіз висновки:

 

Поле сильних сторін і можливостей

Стратегії з використання сильних сторін компанії для отримання віддачі від можливостей.

Завдяки тому, що у ТОВ «Пожспецмаш» вже є досвід роботи на міжнародному ринку і на цьому ринку сформувався позитивний імідж компанії, «Пожспецмаш» може освоювати нові для себе ринки, а також завойовувати більшу частку ринків тих країн, в яких він вже присутній. Крім того, успішному просуванню продукції компанії на нових ринках може сприяти і такі її сильні сторони, як велика виробнича база і конкурентні ціни.

За рахунок того, що компанія має доступ до додаткових фінансових ресурсів, дає їй можливість придбати нове іноземне обладнання, яке дозволить компанії значно поліпшити якість продукції, що випускається.

Оптимізувати найкращим чином існуючий великий асортимент випускається компанією продукції сприяє той факт, що менеджери компанії постійно контролюють діяльність конкурентів і стан ринку пожежної продукції, а також вони безпосередньо контактують з клієнтами і, реалізуючи продукцію компанії, вивчають бажання клієнтів і їх потреби продукції.

Поле сильних сторін і загроз

Стратегія компанії, спрямована на використання її сильних сторін для усунення загроз.

Конкурентоспроможні ціни і швидка обробка замовлень є головними відмітними особливостями компанії «Пожспецмаш», які допомагають їй вижити в умовах сильної конкуренції, зайнявши свою частку ринку.

Тим часом сезонні коливання попиту на вироблений товар можна згладити завдяки виробництву таких видів продукції, які можуть зацікавити клієнта навіть під час спаду попиту на основний асортимент продукції. Крім того, компанія «Пожспецмаш» може не зупиняти свої виробничі потужності на час спаду попиту на ринку, а навпаки займатися виробництвом продукції, яка буде реалізована в місяці з підвищеним попитом.

Для того щоб нестабільність цін на сировину не могла чинити сильного впливу на цінову політику компанії, можна зробити наступні заходи: проаналізувавши ринок сировини і склавши прогноз рівня цін на сировину на кілька місяців вперед, за рахунок доступу до додаткових фінансових ресурсів можна здійснити закупівлю сировини по найбільш вигідними цінами і на більш тривалий період. Таким чином, компанія може запобігти для себе різка зміна цін на продукцію, що випускається за рахунок наявних запасів сировини, закупленої в більш сприятливий період.

Поле слабких сторін і можливостей

Стратегія, побудована таким чином, що за рахунок з'явилися спробувати подолати слабкості компанії.

Основний слабкістю компанії «Пожспецмаш» є незадовільна якість виробленої продукції. Для вирішення даної проблеми необхідно провести переозброєння виробничих потужностей цехів, що включають в себе як ливарне виробництво,слюсарно-монтажне, малярне так і термопластичне виробництво. Завдяки тому, що компанія вже давно займається питанням придбання нового обладнання, незабаром проблему з якістю продукції можна буде вирішити.

Проблему поганого обміну інформацією між співробітниками фірми можна вирішити швидше не за рахунок можливостей, які є у компанії, а за рахунок більш коректної організації роботи відділів компанії. Так основними способами усунення даної проблеми є:

- Організація п'яти хвилинок як спочатку дня, так і ввечері. На таких п'яти хвилинах працівники відділу можуть скласти план основних видів роботи на день, обговорити виниклі проблеми, розглянути різні способи їх вирішення, обговорити складні завдання, які перед ними стоять, разом знайти рішення складних ситуацій і т.д.

- Проводити збори по п'ятницях на 30 хвилин. На таких зібраннях можуть аналізуватися успіхи працівників протягом тижня, вирішуватися наболілі проблеми, просто відбуватися обмін інформацією, корисною і цікавою для всіх співробітників відділу.

Поле слабких сторін і загроз

Через сильну конкуренцію, яка характерна як для ринку пожежної продукції, так і для ринку машинобудування в цілому не досить виділятися низькими цінами. Рано чи пізно, але компанії придбає імідж фірми, що випускає низькоякісну продукцію, що в свою чергу негайно позначиться на збуті продукції. А усталену думку про компанії, як відомо, міняти дуже складно.

Крім того, для завоювання солідних клієнтів, для виходу на більш високий рівень збуту, необхідно надавати високий рівень продукції. В даному випадку низькі ціни ні як не зможуть вплинути на бажання клієнта купувати продукцію компанії.

Наявність сильних конкурентів ставить компанію в дуже вразливе становище. Компанії необхідно створити зі своїх працівників єдину команду, що працює на благо спільної мети. В іншому випадку компанії складно буде вибратися в лідери у своїй галузі і утримувати своє становище на гідному рівні.

Таким чином, даний приклад здійснення SWOT-аналізу дозволив нам зробити важливі стратегічні висновки, які допоможуть підприємству зробити його діяльність більш ефективною.