Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
500.74 Кб
Скачать

21. Поняття і види референдумів.

Референдум – це голосу­вання населення всієї держави (загальнодержавний референ­дум) або певної його частини (місцевий референдум), шляхом якого приймається рішення з будь-яких питань державного або самоврядного характеру, за виключенням тих, котрі згідно з законом не можуть бути винесені на референдум, що обов'язкове для виконання органами, організаціями і громадянами, щодо яких це рішення носить імперативний характер, з метою вирішення найважливіших питань державного і суспільного життя.

Референдум, як і вибори, здійснюється шляхом голосу­вання, але відрізняється своїм предметом.

Завдання референдуму полягає у вирішенні важливих питань, не пов'язаних із наданням юридичної сили мандатам певних осіб. Це можуть бути затвердження, зміна чи скасуван­ня законів, вирішення проблем територіального устрою в ме­жах держави тощо.

1. за юридичними наслідками прийнятого рішення:

- імперативний референдум;

- консультативний референдум;

2. за предметом референдуму:

- конституційний референдум;

- законодавчий референдум;

- міжнародно-правовий;

- адміністративний.

3. за способом проведення:

- обов'язковий референдум;

- факультативний;

4. за часом проведення референдуму:

- допарламентський;

- післяпарламентський;

- позапарламентський;

5. за кількістю проведення:

- повторний референдум;

- новий референдум з питань, що раніше виносилися на референдум;

6. за ініціатором проведення референдуму:

- петиційний;

- з ініціативи органу державної вали або органу місцевого самоврядування;

7. за характером рішення, прийнятого шляхом референдуму:

- затверджуючий (ратифікаційний);

- скасовуючий;

8. за територією проведення референдуму:

- загальнодержавний;

- місцевий.

Так, відповідно до Закону України "Про всеукраїнський та міс­цеві референдуми" в Україні розрізняють всеукраїнські референдуми, ре­ферендуми Автономної Республіки Крим та місцеві (у межах адміністративно-територіальних одиниць).

22. Територіальна автономія: поняття, види, форми. Автономія в Україні

Адміністративно-територіальна

Адміністративно-територіальна (регіональна) автономія - один із способів децентралізації влади в унітарній державі. Статус суб'єктів адміністративно-територіальної автономії вищий, ніж у звичайних адміністративно-територіальних одиниць, але нижчий за статус суб'єктів національно-територіальної, національно-державної автономії чи суб'єктів федерації. Суб'єкт адміністративно-територіальної (регіональної) автономії не має ознак державного утворення. Адміністративно-територіальна автономія виявляється у наявності у її суб'єктів системи органів законодавчої та виконавчої влади, що формуються самостійно, а також повноважень приймати закони з питань, коло яких окреслено центром. Органи суб'єкта адміністративно-територіальної автономії здійснюють свою діяльність під наглядом центральних органів влади, які, як правило, призначають для цього своїх представників (наприклад, губернаторів). Регіональні закони можуть бути скасовані центральними органами, якщо вони не співпадають із загальнодержавними інтересами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]