Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

5.3.Стан водопровідних мереж у місті Севастополь.

Водопостачання і його якість є однією з характеристик якості життя міста, тому важливо дослідити стан водопровідних мереж об’єкту дослідження.

Як повідомляють загальнодержавні ЗМІ в управлінні водопровідно-каналізаційного господарства Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, в Севастополі в аварійному стані перебуває 55,1% водопровідних мереж, що видно на рис.5.4.

Водночас, зазначає СЕС, проблеми з забезпеченням населення питною водою в Севастополі залишаються.

Для централізованого водопостачання міста в 2011 р. відібрано – 51.36 млн.м3, в т.ч. iз Чорноріченського водосховища – 38.82 млн.м3, з підземних водозаборів міста – 12.54 млн.м3 .

Для доповнення дефіциту водного ресурсу, вода закуповується з Бахчисарайського водоканалу з Вiлiно-Пісчанського підземного водозабору.

Рисунок 5.4. Стан водопровідних мереж в Україні

Основним забруднювачем водних ресурсів є ДКП "Севміськводоканал" :

- Проблема очищення 42,76 млн.м3 рік забруднених стічних вод не вирішена в результаті консервації блоку біологічного очищення споруд Південної частини міста, які не були виведені на проектні параметри . Збитки , заподіяні державі внаслідок скидів забруднюючих речовин без повної біологічної очистки , складають понад 150 тисяч гривень щорічно.

- 90 % стічних вод , які надходять у ріки , припадає на гирлової ділянку р.Чорний , куди щорічно ДКП " Севміськводоканал" скидає 1,9 млн.м3 забруднених стічних вод після промивки фільтрів гідрорузла № 3 (понад 40 т мінеральної суспензії щорічно).

- Без очищення в Чорне море скидаються стічні води Балаклави.

В водопостачанні окремих споживачів використовуються локальні підземні водозабори. Станом на 01.01.2012р. за наявної інформації в Держуправлінні навколишнього природного середовища в м.Севастополі в регіоні нараховувалось 278 діючих артезіанських свердловин.

Аварії та неминуче наступні за ними відключення води , електрики чи газу стали настільки звичними для севастопольців , що останні просто перестали дивуватися їм.

Що стосується реконструкції КОС - 1 "Південні " , то , за словами директора КП " Водканал " , до кінця цього року в разі своєчасного фінансування має бути готовий проект реконструкції , на який з міського бюджету виділено 2 млн. грн. А ось з 2014 року , власне , розпочнеться сама реконструкція , гроші на яку севастопольська влада залучатимуть з держбюджету.улько .Кількість аварій на магістральних мережах « Водоканалу» Севастополя збільшується , часу на їх усунення також потрібно більше.Така ситуація, за словами заступника голови, пояснюється великою справ з магістральними тепловими мережами , їх зношеність становить 85 %.

Причина нинішніх екологічних проблем міста – у браку грошей у міській скарбниці. Депутати міськради не надають на екологічні потреби достатніх коштів, пишуть севастопольські журналісти. А екологи стверджують, що, витрачаючи кошти на різні фестивалі і святкування, севастопольські можновладці наражають мешканців і гостей міста на небезпеку виникнення епідемій важких хвороб. Після того, як 1 червня 2009 року стався розрив міського каналізаційного колектора КОС №4, міські стоки почали потрапляти у море одразу біля берега, тоді як раніше всі каналізаційні відходи скидалися на глибину 35 метрів. Поруч розташований історичний заповідник Херсонес і однойменна бухта з необлаштованим пляжем.Для ремонту колектора № 4 потрібні мільйони гривень, яких у міському бюджеті Севастополя на той рік не заклали.