Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод._курсова екоаудитНТУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
241.66 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Курсова робота є обов’язковим елементом професійної підготовки студентів, зокрема студентів спеціальності 7.070801 та 8070801 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» Національного транспортного університету. Навчальним планом передбачається виконання курсової роботи з дисципліни «Екологічний аудит» на 5-му курсі навчання.

Метою курсової роботи є актуалізація знань і закріплення навичок не лише з дисципліни «Екологічний аудит», але й знань одержаних з лекцій дисциплін „Екологічний менеджмент”, „Екологічна стандартизація та сертифікація”, „Екологічне право”, „Економіка природокористування”, „Екологічна паспортизація”, „Екологічний моніторинг” та „Екологічна експертиза”.

Студенти повинні навчитися визначати актуальність теми, її наукове та практичне значення, формулювати мету та завдання роботи, проводити інформаційний пошук із заданої проблеми визначати структуру роботи, оформляти результати, ілюстрації, а також набути навичок у побудові доповіді і захисті висновків, створених на основі одержаних результатів.

2. Загальні вимоги щодо оформлення та обсягу курсової роботи

2.1. Структура роботи

Курсова роботи, оформлена у вигляді комп’ютерного тексту, має складатись із наступних елементів:

  1. титульна сторінка (див. Додаток А)

  2. завдання на курсову роботу (див. Додаток Б)

  3. зміст (див. Додаток В)

  4. вступ

  5. основна частина

  6. висновки

  7. список використаної літератури

  8. додатки

Вступ

Об’єм – 2-3 сторінки. Вступ повинен містити наступні елементи:

  • актуальність теми (обґрунтовують актуальність та доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, особливо на користь України).

  • мета і задачі дослідження (формулюють мету роботи і задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети).

  • наукова та практична новизна одержаних результатів.

  • практичне значення одержаних результатів (надають відомості про практичне застосування одержаних результатів або рекомендації щодо їх використання).

Основна частина

Це – центральний розділ роботи. Розділ містить текстову частину, яка складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів; таблиць; діаграм і графіків; ілюстрацій (фотографії, малюнки, карти, схеми).

Кожний розділ починають з нової сторінки. В кінці кожного розділу формулюють висновки.

У розділах основної частини роботи звичайно подають:

–загальні відомості про об'єкт та замовника екологічного аудиту; – підстави для проведення екологічного аудиту, його мету, завдання, програму та обсяг виконаних робіт;

–відомості про виконавців екологічного аудиту;

–перелік основних законодавчих актів та інших нормативних документів, для перевірки на відповідність яким проводився екологічний аудит;

–характеристику фактичного стану об'єкта екологічного аудиту, включаючи оцінку ефективності та достатності його природоохоронної діяльності, систем екологічного управління, стану природоохоронного обладнання та споруд, зокрема, час установлення, амортизація, придатність; відомості про сплату екологічних зборів і платежів, включаючи стан та можливості їх сплати та заборгованість, збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу, стан статистичної та іншої звітності з охорони навколишнього природного середовища на предмет відповідності її фактичним екологічним показникам.

Висновки

Викладають найбільш важливі результати, одержані в роботі, які повинні містити формулювання розв'язаної наукової чи практичної проблеми (задачі), її значення для науки або практики. Далі формулюють висновки та рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів.

У висновках необхідно наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання. висновки екологічного аудиту щодо виявлених невідповідностей екологічних характеристик об'єкта екологічного аудиту вимогам законодавчих актів та інших нормативних документів, а також рекомендації щодо заходів, які необхідно вжити для усунення виявлених невідповідностей.

Список використаних джерел

Список використаних джерел слід розміщувати в порядку згадування джерел у тексті за їх наскрізною нумерацією.

Додатки

За необхідності до додатків доцільно включати допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття курсової роботи:

– проміжні математичні доведення, формули і розрахунки; – таблиці допоміжних цифрових даних;

– протоколи і акти випробувань, впровадження, розрахунки економічного ефекту:

– інструкції і методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ПЕОМ, які розроблені в процесі виконання курсової роботи;

– ілюстрації допоміжного характеру.