Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
102.4 Кб
Скачать

20. Основні положення по організації зв`язку. Задачі зв`язку. Вимоги до зв`язку

Зв’язок – це основний засіб який забезпечує управління в бою.

Система військового зв’язку це комплекс сил і засобів зв’язку призначених для забезпечення своєчасного і якісного обміну інформацією в підрозділах, частинах і з’єднаннях в процесі управління військами.

Головні завдання в системі зв’язку.

1.Забезпечення командиру безперервного управління підрозділами.

2.Забезпечення взаємодій частин і підрозділів різних родів військ і сусідів.

3.Забезпечення твердого управління військовим тилом.

4.Своєчасне оповіщення військ про безпосередню загрозу застосування противником зброї масового ураження, повітряний напад, радіаційний, хімічне або біологічне зараження.

5.Управління військами при переведенні їх у вищій ступінь бойової готовності.

Головні вимоли до системи військового зв’язку.

1.Своєчасність. 2.стійкість і надійність. 3.Достовірність. 4.Перепускна здатність. 5.Скритність.

21. Види зв`язку, їх призначення і коротка характеристика.

У сухопутних військах використано 4 види зв’язку:

1.радіозв’язок. 2. проводів зв'язок. 3. рухомий зв'язок. 4. сигнальний зв'язок.

За допомогою засобів радіо і проводового зв’язку утворюються канали радіо та проводового зв’язку. А за допомогою засобів рухомого зв’язку утворюється фельдегерсько-поштовий зв’язок.

Радіозв’язок є основним засобом зв’язку, який забезпечує управління в бою. Він забезпечується за допомогою радіо засобів: (радіючі, радіоприймальні пристрої принцип роботи яких забезпечується на передачі інформації за допомогою радіохвиль).

Радіозв’язок може бути одностороннім і двостороннім. По характеру радіообміну бути дуплексним і симплексним. При дуплексному – працюють одночасно на прийом і передачу незалежно один від одного. При симплексному – кореспонденти працюють на прийом і передачу по-черзі.

[В бою всі відомості передаються відкритим текстом, але при цьому певним чином повинна бути закрита така інформація: 1.Всі відомості які мають державну таємницю. 2.Непередається повні найменування військових частин, підрозділів. 3.Не передається військові звання, посади будь яких осій. 4.Не передається найменування безпечних об’єктів які є на топографічній карті. ]

Переваги: 2.Можливість одночасної повідомлення необмеженої кількості кореспондентів. 3.Швидкість встановлення зв’язку. 4.Забезпечення стійкого зв’язку не тільки під час стояння а і під час руху. 5.Можливість встановлення і підтримання зв’язку через важкодоступні ділянки зараженої території або, захоплену противником.

Недоліки: 1.Можливість перехвату противником повідомлень і створення ним навмисних перешкод. 2.Можливість пеленгації противником радіо засобів що працюють на передачу. 3.Залежність радіозв’язку від умов проходження радіохвиль. 4.Відносна складність і велика вартість радіоапаратури.

Проводовий зв'язок.

Забезпечується проводовими засобами. Проводові засоби – проводові лінії каналоутворююча апаратура комутаційні, кінцеві і спец пристрої. Цей вид зв’язку використовується в обороні на командних пунктах і в пунктах постійної дислокації.

Переваги: 1.Зручність ведення переговорів. 2.Більша скритність. 3.Неможливість створення противником перешкод.

Недоліки: 1.Громісткість апаратури. 2.Мала швидкість прокладання, зняття і обслуговування лінії. 3.Уразливість від вогню противника і транспортними засобами. 4.Складність і неможливість прокладання кабельних ліній через важкодоступні ділянки через заражену територію або захоплену противником.

Фольегерський поштовий зв'язок

Призначається для прийому, обробки, призначення відправки і доставки будь яких секретних і службових документів.

Переваги: 1.Велика скритність і безпечність передаваємої інформації.

2.Можливість передачі великих за обсягом і складних графічних елементів.

Недоліки: 1.Залежність від стану доріг і породи. 2.Обмеженість у часі та протяжність маршруту.

Сигнальний зв'язок

Призначається для передачі зорових звукових або світових сигналів з метою управління взаємодій, взаємопізнавання і оповіщення, також організовується за рішенням командира: як штатні засоби так будь-які.

Переваги: 1.Проста передача сигналів. 2.Можливість одночасної передачі інформації великій кількості особового складу.

Недоліки: 1.Обмеженність дальності дій. 2.Можливість сприйняття цих сигналів противником.

[Порядок передачі сигналів по радіо. 1.Називається двічі позивний радіостанцій що викликаються. 2.Назавається слово «я» і позивний вашої радіостанції. 3.Передається сам текст повідомлення або команди. 4.Слово «прийом». У відповідь кореспондент так само.]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]