Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
34 Кб
Скачать

3. Психографічний фактор

Сегментацію ринку за психографічним фактором орієнтовано на розподіл покупців за належністю до суспільного класу, способом життя, типами особистості.

1. Суспільний клас - це порівняно стабільні групи суспільства, розташовані в ієрархічному порядку. Вони характеризуються наявністю в їхніх членів споріднених ціннісних уявлень, інтересів та поведінки. Суспільним класам властиві такі характеристики:

- особи одного класу поводять себе порівняно однаково;

- вони займають відповідне становище у суспільстві;

- належність до суспільного класу визначається на підставі їхніх знань, прибутків, освіти і т. ін., але належність до певного класу не є цілком постійною і може змінюватись через низку обставив: спосіб життя споживача залежить від місця роботи, спеціальності, звичок, смаку, сімейного стану, інших факторів.

2. Щодо типології особистостей, то тут підходи досить різноманітні. За фізичним типом дослідник Крегмер розрізняє три найголовніших:

- пікнік-циклотимік, який характеризується переважанням поперечних вимірювань (емоційна стійкість, почуття колективізму);

- астенік - шизотимік, де переважають вертикальні вимірювання (обмежений контакт з людьми, самовдоволення);

- атлетик-іксотимік - не сильна людина зі спокійним характером, але може вибухнути.

У. Шелдон виділяє такі типи особистості:

- ендоморфний (товариська, розважлива людина із розвинутими внутрішніми органами та слабкими, короткими кінцівками);

- мезоморфний (неспокійна й агресивна людина з могутньою статурою);

- ектоморфний (загальмований та інтровертний - худий та високий з розвинутою нервовою системою).

Знання типу особистості надає можливість підприємству більш продумано будувати маркетингову політику. Так, споживачам-інтровертам властива консервативність порівняно з екстравертами. Вони систематичніші у своїй поведінці при здійсненні покупок. Щодо легкопереконливих людей, то їх, звичайно, без особливих зусиль за допомогою реклами та інтенсивних методів збуту можна схилити до купівлі певного товару. До важкопереконливих покупців підхід має бути трохи іншим. Аргументи тут потрібні ґрунтовніші.

3. За адаптивністю споживачів до нового товару - розподіл споживачів за реакцією на появу нового товару або нової збутової концепції.

З позиції адаптації до нового товару розрізняють п'ять сегментів покупців:

  • суперноватори (люди, які мають схильність купувати нові товари, користуватись новими послугами, не чекаючи загального визнання споживача)

  • новатори (люди, які швидко сприймають нове, але не виключають можливість зважено здійснити купівлю)

  • помірковані новатори (люди, які схильні безболісно сприймати новинки, але не прагнуть до їх пошуку, пасивні споживачі)

  • помірковані консерватори (люди, які повільно сприймають нове, вони надто обережні, схвалюють зміни. це особи похилого віку, що належать до групи населення з низькими доходами, мають малопрестижні професії)

  • суперконсерватори (люди, які абсолютно не схильні сприймати нове, інтенсивно відчувають неприязнь до всього, що може змінити усталені звички та симпатії)