Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митне право курсач.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
127.41 Кб
Скачать

2.Відповідальність за вчинення порушення митних правил.

2.1.Види та строки накладення стягнень за порушення митних правил.

За скоєння митних правопорушень законодавство вста­новлює адміністративну відповідальність.

Адміністративне стягнення — це визначена в законі міра по­карання у вигляді певних несприятливих заходів морального й матеріального характеру, яка застосовується щодо суб'єкта по­рушення митних правил за його протиправне діяння.

Вони застосовуються з метою:

  1. виховання особи, що скоїла правопорушення, в дусі по­ваги до виконання і дотримання законів, поваги до правопо­рядку;

  2. запобігання скоєнню ним нових правопорушень;

  3. запобігання скоєнню правопорушення іншими особами.

Адміністративні стягнення характеризуються тим, що не­суть у Собі елементи репресивного (карального), виховного та запобіжного характеру, як це випливає із ст. 23 КУпАП. Крім того, вони мають за мету захист охоронюваних митним зако­нодавством суспільних відносин. Кожне адміністративне стяг­нення — це несприятливі юридичні наслідки, це покарання за шкоду, завдану порушенням митних правил суспільним відно­синам.

Крім цього, адміністративні стягнення та їх застосування ви­конують функцію запобігання більш небезпечних правопору­шень — злочинів.

Відповідно до ст. 322 МК, за порушення митних правил мо­жуть бути накладені такі стягнення:

  1. попередження;

  2. штраф;

  3. конфіскація товарів.

Попередження — стягнення морального характеру, є офі­ційним попередженням правопорушника стосовно недопусти­мості таких діянь у майбутньому. Рішення про попередження приймається керівником митного органу або його заступником у формі постанови про накладення адміністративного стягнен­ня. Постанова оголошується правопорушникові. Попередження як захід відповідальності за порушення митних правил (тоб­то як адміністративне стягнення) слід відрізняти від попере­дження як заходу адміністративно-запобіжного. Незважаючи на однакову назву цих заходів і загальне призначення бути за­ходами адміністративного примусу, ці заходи відрізняються як за правовою природою, так і за правовими наслідками їх засто­сування.

Попередження, як адміністративне стягнення — це адекват­на шкоді, завданій правопорушенням, оцінка, що виявляється в реагуванні не будь-якого правоохоронного органу, а уповноваже­ного органу адміністративної юрисдикції на проступок. Поперед­ження, як запобіжний захід, не має процесуального оформлення і пов'язаний з проявами, які не є завершеними адміністративни­ми проступками.

Попередження як адміністративне стягнення тягне за собою відповідні правові наслідки. А саме, при повторному вчиненні протягом року однорідного правопорушення, за яке особа бу­ла піддана стягненню у вигляді попередження, накладення та­кого стягнення вважається обставиною, що обтяжує відпові­дальність.

Штраф — грошове стягнення, застосування якого передба­чено майже за кожен вид порушення митних правил і яке має бути сплачене не пізніше 15 днів з дня винесення постанови. Розміри штрафів за порушення митних правил дещо відрізня­ються від тих, що накладаються за правопорушення, передбаче­ні КУпАП. Так, за вчинення дій, спрямованих на переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України по­за митним контролем або з використанням незаконного звіль­нення від митного контролю внаслідок зловживання службовим становищем посадовими особами митного органу, передбачено накладення штрафу в розмірі від п'ятисот до тисячі неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян.

Конфіскація товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів зі спеціально виготовленими сховища­ми (тайниками), що використовувалися для приховування без­посередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортних засобів, що використовувалися для пе­реміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України, полягає у примусовому вилучен­ні таких товарів, транспортних засобів і безоплатній передачі їх у власність держави і застосовується незалежно від того, чи є ці товари, транспортні засоби власністю особи, яка вчинила право­порушення.

В юридичній літературі прийнято всі стягнення, які накла­даються в адміністративно-правовому порядку, залежно від ха­рактеру впливу на особу поділяти на особисті та майнові.

Ті стягнення, які спрямовані безпосередньо на особу право­порушника, прийнято називати особистими. Це попередження. Майновими вважаються штраф, а також конфіскація.

За дією в часі відносно впливу на правопорушника стягнен­ня, що накладаються за вчинення порушення митних правил є одномоментними (разовими) — попередження, штраф, конфіс­кація.

За такою ознакою, як суб'єкти застосування, адміністратив­ні стягнення поділяють на а) ті, що застосовуються лише судом (суддею), — конфіскація; б) ті, що можуть застосовуватися мит­ними органами — попередження, штраф.

Адміністративні стягнення у ст. 322 МК викладені у відпо­відному порядку, що відображає зростання від незначних (попе­редження) до більш значних (конфіскація) стягнень.

Строки їх накладення є наступними. Адміністративні стяг­нення у вигляді попередження, штрафу можуть бути накладені не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — два місяці з дня його ви­явлення.

У разі відмови в порушенні кримінальної справи або закрит­тя кримінальної справи, але за наявності в діях правопорушни­ка ознак порушення митних правил стягнення у вигляді попере­дження, штрафу може бути накладено не пізніш як через місяць з дня прийняття рішення про відмову в порушенні криміналь­ної справи або про її закриття. На відміну від строків накладен­ня адміністративних стягнень, передбачених КУпАП, митним законодавством встановлена наступна особливість: товари — без­посередні предмети порушення митних правил, товари зі спеці­ально виготовленими сховищами (тайниками), що використову­валися для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортні засоби, що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України, підля­гають конфіскації незалежно від часу вчинення або виявлення порушення митних правил.

Стягнення, що накладаються за порушення митних правил, поділяють на основні й додаткові. Попередження і штраф засто­совуються як основні стягнення. Конфіскація може виступа­ти як основне, так і додаткове стягнення. Наприклад, згідно зі ст. 341 МК, за пересилання через митний кордон України у між­народних поштових та експрес-відправленнях товарів, заборо­нених до такого пересилання, передбачена лише конфіскація цих товарів.

За одне порушення митних правил може бути накладене ос­новне або основне й додаткове стягнення. Якщо санкцією статті Митного кодексу передбачене накладення основного й додатко­вого стягнень, застосування тільки додаткового стягнення супе­речить діючому законодавству.

Отже, адміністративна відповідальність – це застосування до осіб, які вчинили адмініст- ративні проступки, адміністративних стягнень, що тягнуть для цих осіб обтяжливі наслідки майнового, морального, особистого чи іншого характеру і накладаються уповноваженими на те органами чи посадовими особами на підставах і в порядку, встановленими нормами адмініст- ративного права. Слід підкреслити, що адміністративна відповідальність, яка є одним із видів юридичної відповідальності, завжди була і є однією із форм прояву державної влади. Вона є в руках держави та її органів специфічним методом внутрішнього, державного примусового впливу на поведінку окремих осіб, що вчинили правопорушення. Мета такого впливу – досягти їх виправлення, виховання в них навичок добровільного впевненого виконання вимог правових норм і правил. Специфіка примусового впливу адміністративної відповідальності полягає в тому, що вона не мислиться без примусового, від імені держави чи її органів, позбавлення правопорушника якихось належних йому благ, без його правообмеження. В своєму конкретному виявленні міра адміністративної відповідальності виступає як одна з форм державного примусу. І це також необхідно враховувати в соціально-правовій характеристиці адміністративної відповідальності за порушення митних правил як міри державного примусу, що включає адміністративно-процесуальний примус [3, с. 32; 4, с. 323]. У нашому суспільстві відносини, що складаються між людьми, регулюються певними соціальними нормами: правовими, моральними, нормами громадських організацій та іншими, які спрямовують діяльність громадян в інтересах суспільства. Оскільки ці норми втілюють у собі волю всіх членів суспільства, їх здебільшого додержуються добровільно. Тут слід зазначити, що окремі особи не виконують вимог зазначених норм, нехтують ними, що змушує відповідні органи державної виконавчої влади застосовувати певні методи забезпечення додержання соціальних норм, в тому числі і примус. Таким чином, з одного боку, суспільство, держава окреслюють можливу поведінку особи певними межами і зобов’язують її дотримуватися встановлених ними вимог, а з другого – особа з власної волі обирає варіант поведінки, зумовлений не лише її власними інтересами, а й інтересами суспільства. У поєднанні інтересів особи і суспільства й полягає основа єдності прав і обов’язків громадянина. Отже, держава покладає на громадянина, а він бере на себе обов’язок відповідати за свою поведінку, за свої вчинки. Це і слід розглядати як соціальну відповідальність – відповідальність перед суспільством, державою, колективом [5, с. 9]. Одним із видів юридичної відповідальності є адміністративна правова відповідальність, до якої притягаються громадяни за їх шкідливу для суспільства і держави поведінку, за порушення встановлених законодавством правових вимог, велінь держави. Адміністративна відповідальність – це репресивний вид відповідальності, де покарання має характер особистого зазнання кари, а вольовий вплив спрямовується на волю правопоруш- ника з метою повного психічного переживання ним кари, подолання певних мотивів, якими обумовлюється ірраціональна поведінка та стимулювання мотивів, які мають схилити до поведінки, що відповідає правовим приписам. Вона полягає в застосуванні до порушника державними органами або службовими особами державно-примусових заходів, передбачених адміністративним правом. Адміністративна відповідальність зобов’язує винну особу зазнати встановлених правовими нормами негативних наслідків і настає за наявності фактичної підста- ви її застосування до правопорушника. Таким є адміністративний проступок – різновид правопорушень. На відміну від інших видів юридичної відповідальності для адміністративної характерні: позасудовий порядок її реалізації, особливий характер правових наслідків, застосування її до організаційно непідпорядкованих суб’єктів за порушення адміністративно-правових обов’язків, які утворюють склад особливого правопорушення – адміністративного проступку [6, с. 78]. Таким чином, метою адміністративної відповідальності є: 1) захист правопорядку в сфері публічного управління;

2) виховання громадян і посадових осіб у дусі поваги до норм адмі- ністративного (митного) права. Підставою для притягнення до адміністративної відповідальності є вчинення адміністративного проступку, тобто протиправного діяння, що порушує правові норми у сфері публічного управління і тягне за собою застосування передбачених законодавством заходів. Так, підставами для порушення справи про порушення митних правил є: 1) безпосереднє виявлення посадовими особами митного органу порушення митних правил; 2) офіційні письмові повідомлення про вчинення особою порушення митних правил, отримані від правоохоронних органів, а також органів, що здійснюють види контролю, зазначені у ч. 1 ст. 319 Митного кодексу; 3) офіційні письмові повідомлення про вчинення порушення митних правил, отримані від митних та правоохоронних органів іноземних держав, а також від міжнародних організацій. Правопорушення вважається адміністративним проступком лише тоді, коли встановлено вину особи в його вчиненні, а також доведено причинний зв’язок між протиправною дією та її шкідливими наслідками [7, с. 134]. Адміністративний проступок завдає шкоди інтересам суспільства й держави і від злочину відрізняється меншим ступенем суспільної небезпеки. Як анти- суспільне діяння, адміністративний проступок порушує наявну в законодавстві правову норму, що формулює конкретне правило поведінки і встановлює адміністративну відповідальність за його порушення. Поняття адміністративної відповідальності розкрито в ст. 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення [8]. Водночас ст. 458 Митного кодексу визначає пору- шення митних правил адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодек- сом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред’явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України і за які цим Кодексом передбачено адміністративну відповідальність. Настання адміністративної відповідальності породжує певні правовідносини, в яких одна сторона діє від імені держави через уповноважені на це органи і посадові особи. Вона має з’ясувати фактичні обставини протиправних дій, їх характер; порушити і розглянути адміністративну справу; ухвалити рішення про притягнення винної особи до відповідальності, визначивши міру покарання і вжити заходів до його виконання. У передбачених законом випадках дане рішення може бути переглянуте або ж справу закрито за відсутністю підстав для накладення адміністративного стягнення. Друга сторона правовідносин – правопорушник – повинен підкоритися рішенню першої сторони і виконати призначене покарання. Адміністративна відповідальність ґрунтується на ряді принципів, основними з яких є законність, відповідальність лише за вчинення протиправного діяння та лише за наявності вини, невідворотність та індивідуалізація відповідальності. Застосування уповноваженими на те мит- ними органами і посадовими особами заходів адміністративно-процесуального примусу проводиться в межах їх компетенції, у точній відповідності до митного законодавства. До винятків із принципу невідворотності відповідальності слід зарахувати також випадки звільнення від адміністративної відповідальності. Законодавство передбачає два види звільнення: з передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу (ст. 21 КУпАП), з оголошенням усного зауваження (ст. 22 КУпАП). Для першого виду звіль- нення підставою є переконання відповідного органу чи посадової особи, яка ґрунтується на всебічній оцінці характеру правопорушення та особи правопорушника, про доцільність застосування до останнього заходу громадського впливу. Звільнити порушника від адміністративної відповідальності з оголошенням усного зауваження можна лише тоді, коли вчинене ним правопорушення є малозначним. І в тому, і в іншому випадку звільнення від адміністративної відповідальності – це право, а не обов’язок органу (посадової особи), який розглядає справу. Інститут звільнення від адміністративної відповідальності тісно пов’язаний з принципом індивідуалізації відповідальності, який означає, що застосування міри відповідальності можливо тільки на підставі всебічного врахування особи правопорушника. Реалізації зазначеного адміністративне право та адміністративна діяльність сприяє закріплення в законодавстві можливості вибору адміністративного стягнення із кількох можливих (альтернативні санкції) або конкретного розміру стягнення в межах, передбачених мінімуму і максимуму (відносно визначені санкції), виходячи із характеру право- порушення й особи винного.