Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.docx
Скачиваний:
365
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
405.24 Кб
Скачать

6. Підготовчі роботи при будівництві асфальтобетонних покриттів

 

Підготовчі роботи включають: ознайомлення з умовами договору на виконання робіт з реконструкції або будівництва асфальтобетонного покриття;  ознайомлення з вимогами проекту організації будівництва ділянки дороги і вказівками щодо організації виконання робіт; складання проекту виконання робіт з влаштування покриття відповідно до ДБН А.3.1-5.

Ознайомлення з вимогами проекту організації будівництва включає визначення кліматичних характеристик району будівництва, категорії дороги і  вимог проекту до ширини і товщини шарів асфальтобетонного покриття, наявності розділових смуг, місць стоянок транспорту і майданчиків відпочинку, наявність і величину поздовжніх ухилів, вказівки з вибору типу асфальтобетону.

Складання проекту виконання робіт включає визначення джерел постачання необхідних вихідних дорожньо-будівельних матеріалів, виробів і конструкцій та загальну оцінку об'ємів потреби в них; пунктів розміщення асфальтобетонних заводів, дальності транспортування вихідних дорожньо-будівельних матеріалів і готової асфальтобетонної суміші; наявності і потреби в дорожньо-будівельних машинах і устаткуванні; потреби в автотранспорті. На підставі наявних вихідних даних складаються календарний графік виконання робіт, технологічні схеми виконання робіт, визначаються необхідні заходи щодо забезпечення безпеки робіт.

 

 

7. Організація безпеки виконання робіт

 

7.1 Загальні положення

 

Забезпечення безпеки виконання робіт при будівництві асфальтобетонних покриттів автомобільних доріг, мостів і аеродромів здійснюється на основі діючих документів, що регламентують правила безпечного проведення робіт. Необхідно виконувати вимоги ДНАОП 5.1.14-1.01-96, ДБН В.1-1-7, ДБН В.1.4-1.01, ДБН В.1.4-2.01, ДБН В.2.3-4, ДБН Г.1-4-95,  ДНАОП 0.00-4.26, СНиП  3.06.06, ДБН В.2.3-14, ДСТУ Б В.2.7-119, ДСТУ Б В.2.7-127, ВБН В.2.7-218-…:2008 та відповідних вказівок з охорони праці, що викладені у технологічних картах з будівництва асфальтобетонних покриттів.

При будівництві, реконструкції або капітальному ремонті асфальтобетонних покриттів слід дотримуватись правил щодо техніки безпеки, промислової санітарії та охорони довкілля, що містяться в чинних нормативних документах згідно затвердженому проекту виконання робіт. Технологічні рішення повинні передбачати недопущення спричинення збитку навколишньому природному середовищу і збереження стійкого природного балансу при виконанні робіт. Роботи з будівництва не повинні викликати зміну геологічних або екологічних умов. Не допускається пошкодження дерново-рослинного покриву за межами території, відведеної для будівництва дороги.

Повітря в робочій зоні  приготування і укладання гарячих асфальтобетонних сумішей повинне задовольняти вимогам ГОСТ 12.1.005, а застосовані для приготування асфальтобетонних сумішей матеріали повинні відповідати вимогам за вмістом небезпечних речовин і ефективної питомої активності природних радіонуклідів згідно з ДСТУ Б В.2.7-119, ДСТУ Б В.2.7-127, ВБН В.2.7-218-…:2008.