Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.docx
Скачиваний:
365
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
405.24 Кб
Скачать

10. Контроль якості та правила приймання робіт

 

10.1 Контроль якості робіт з будівництва асфальтобетонних покриттів

 

Якість робіт при будівництві асфальтобетонних покриттів контролюють відповідно до вимог ДБН В. 2.3-4. Контроль якості робіт розділяють на вхідний, операційний і вихідний (на АБЗ), операційний (при виконанні робіт) і приймальний.

Перед початком влаштуванню асфальтобетонних шарів дорожнього одягу перевіряють рівність, густину і чистоту поверхні шару основи, а за наявності бордюрних каменів - правильність їх установки.

Температуру гарячих і литих сумішей контролюють в кожному автомобілі, при цьому, якщо вона нижче нормованої, суміш бракують.

Товщину шару асфальтобетонної суміші контролюють в процесі укладання металевим щупом з поділками. Суцільність укладеного шару і якість підготовки стиків суміжних смуг перевіряють візуально.

Поперечні і поздовжні ухили, а також рівність покриття контролюють систематично в процесі роботи.

В процесі ущільнення контролюють заданий режим руху котків, рівність, поперечний і подовжній ухил. В початковий період формування структури покриття з холодних асфальтобетонних сумішей стежать за правильністю регулювання руху по заданому графіку. Для готового покриття контролюють рівність, коефіцієнт зчеплення, товщину шару, міцність його зчеплення з нижнім шаром і відповідність якості асфальтобетону вимогам нормативних документів, для чого відбирають і випробовують проби у вигляді вирубок або кернів. Проби відбирають не раніше ніж через 1 добу після влаштування покриття з гарячої асфальтобетонної суміші та через 15 діб - з холодної асфальтобетонної суміші з розрахунку 3 проби на 9000 м2. Проби відбирають по смузі руху не ближче 1 м від краю покриття.

Якість асфальтобетонних сумішей і асфальтобетонів оцінюють згідно з ДСТУ Б В.2.7-89.

Якість ущільнення шарів із асфальтобетонних сумішей на основі традиційних бітумів та бітумів, модифікованих полімерами, оцінюють за величиною коефіцієнта ущільнення, який повинен бути не нижче:

0,98 - для щільного асфальтобетону з гарячих сумішей типів А і Б;

0,97 - для щільного асфальтобетону з гарячих сумішей типів В, Г і Д, а також пористого і високопористого асфальтобетону;

0,96 - для асфальтобетону з холодних сумішей.

 

Якість ущільнення ЩМА контролюють за показником водонасичення зразків, які відбирають із покриття не раніше ніж через добу після влаштування шару покриття.

 

10.2 Правила приймання робіт

 

Приймання закінчених робіт при улаштуванні дорожніх асфальтобетонних покриттів здійснюють згідно з ДБН В.2.3-4. Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом (реконструкцією, капітальним ремонтом) автомобільних доріг здійснюють згідно з ПОР – 218-141:2005.

При приймальному контролі проводять оцінку поперечних та поздовжніх ухилів, ширину та товщину шару, а також рівність покриття. Оцінюють також міцність зчеплення улаштованого асфальтобетонного покриття з нижнім шаром та відповідність властивостей асфальтобетону вимогам нормативних документів, для чого відбирають та випробовують проби у вигляді вирубок або кернів. Проби відбирають не раніше, ніж через 1 добу після улаштування покриття із розрахунку 3 проби на 9000 м2.

При прийманні виконаних робіт проводять:

-         контрольні заміри параметрів транспортно-експлуатаційного стану дороги;

-         ознайомлення з результатами лабораторних випробувань при вхідному, операційному і приймальному контролі та записами у робочих журналах, за необхідності проводять додаткові випробування.

За візуальною оцінкою готове покриття повинне бути рівним, однорідним, неслизьким, не повинне мати просадок, вибоїн та інших пошкоджень, які ускладнюють рух транспортних засобів, поздовжні та поперечні стики, що утворюються при укладанні і ущільненні асфальтобетонних сумішей, повинні бути рівними, щільними, без «напусків».

Параметри транспортно-експлуатаційного стану дороги (зчеплення з колесом автомобіля та рівність) контролюють за допомогою приладу ПКРС та поштовхомірів різних моделей, а також триметрової рейки з клином.

Контроль лінійних параметрів дороги можливо здійснювати за допомогою  датчиків відстані, змонтованих на спеціальних дорожніх діагностичних лабораторіях, курвіметрів, рулеток або лінійок, що пройшли метрлогічну повірку. Контроль параметрів, які не мають кількісної оцінки, здійснюють візуально.

Встановлені значення рівності поверхні покриття проїжджої частини та коефіцієнт зчеплення колеса з покриттям при новому будівництві дороги повинні відповідати вимогам ДБН В.2.3-4.