Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД - Екологічний моніторинг.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.94 Mб
Скачать

7.5 Тестові запитання для контролю самостійної роботи

  1. Як в природі проходить кругообіг сполук азоту?

  2. Яким чином нітрати перетворюються (відновлюються) в оксиди азоту або азот?

  3. В чому полягає небезпека нітратів для людини?

  4. Наведіть оцінку ступеня забрудненості сілгоскогосподарських ґрунтів нітратами.

  5. Який принцип покладено в основу роботи водовимірювача ЕЦ-01?

  6. В чому полягають особливості приготування проб до аналізу?

  7. Які особливості проведення визначення нітратів в режимі експрес-аналізу?

  8. Яким чином проводиться визначення нітратів при лабораторному аналізі?

  9. Наведіть норми вмісту нітратів в продуктах харчування.

  10. Які методи очистки застосовуються для знешкодження нітратів?

Література [8-16, 18-20, 25-28, 37, 40].

Екомоніторинг літосфери

До складу літосфери входить суходіл, який займає 29,2 % (148 млн. км2) поверхні Землі і включає ґрунти різної категорії та корисні копалини на поверхні й у надрах. Близько 10 % суші займають льодовики (Антаркти­да, Гренландія та ін.). Сільськогосподарськими угіддями зайнято 33,1 % поверхні Землі, 30,1 — лісами і 36,8 % площі припадає на гори, тундру, болота, пустелі, промислові об'єкти та населені пункти. Загальна площа орних земель становить близько 1,5 млрд. га (приблизно 11 % площі суші). Нині на кожного мешканця планети припадає близько 0,4 га орної землі. Оскільки чисельність населення Землі постійно збільшується, то ця кількість невпинно зменшується.

Ґрунти перерозподіляють значну кількість атмосферної вологи і таким чином регулюють водний баланс суші. Вони є біологічним адсорбентом, фільтром і мінералізатором багатьох антропогенних забруднень (природних і синтетичних органічних сполук) і здатні до самоочищення (мікрофлора ґрунту налічує понад 25 мікроорганізмів, які приймають участь в знешкодженні забруднення грунту).

Забруднення літосфери відбувається як природним шляхом, так і в ре­зультаті антропогенної діяльності. Під впливом природних процесів, які відбуваються в Космосі та земній корі і супроводжуються стихійними лихами (падіння метеоритів, землетруси, буревії, повені та ін.), руйнуються природні ландшафти, господарські будівлі, знищуються сільськогос­подарські угіддя тощо. В результаті у величезній кількості гинуть пред­ставники флори й фауни, руйнуються господарські об'єкти, що призво­дить до значних матеріальних втрат.

Останнім часом високими темпами зростає чисельність населення Землі, що призводить і до зростання споживання енергетичних та інших мате­ріальних природних ресурсів. Швидкість вилучення деяких з них істотно перевищує швидкість їх продукування, а екстенсивний спосіб їх освоєння, що триває, породжує величезні обсяги відходів, які надходять у навко­лишнє середовище, спричиняючи забруднення ґрунтів. За останні 15-20 років із сільськогосподарського обороту вилучено 450 тис. га земель, з яких, 97% – колишні високопродуктивні землі.

Ґрунт грає важливу роль в процесі життєдіяльності на Землі. Його хімічним складом визначається врожай, якість продуктів харчування рослинництва та тваринництва, і як наслідок – здоров’я людини. В складі тварин, рослин налічується декілька десятків різних хімічних речовин. Деякі з них дуже значимі для людини. Наприклад, в крові міститься 24 мікроелементів, необхідних для здоров’я, життєдіяльності людини, в жіночому молоці їх ще більше (понад 30): I, F, Co, Cu, Zn, Mn, Mo, B, Ni та ін. Недостача чи надлишок їх спричиняє захворювання: недостача Cu, Ni – пропадає апетит; Cu, Zn, Co –викликає короткозорість; Li – шизофренію; І – зоб, кретинізм; відсутність, недостача Са, Р – рахіт. Разом з тим надлишок Pb в їжі (>0,6 мг/кг за добу) приводить до дуже небезпечного захворювання на розсіяний склероз (відмирання клітин головного мозку). Надлишок Cr у ґрунті подавлює фіксацію азоту з повітря рослинами, знижує врожай злакових; Cu – знижує стійкість до засухи, зменшує вміст вітаміну С, крохмалю, білків; V, W, Tl, Ni – знижує мікрофлору ґрунту, пригнічує активність гідролітичних ферментів, що негативно впливає на очищення ґрунту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]