Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен по устаткуванню.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
33.6 Кб
Скачать

45. Класифікація компресорів , призначення та принцип дії.

Компресори бувають: за типом холодильного агенту- аміакові, фреонові; за холодопродуктивністю – малі, середні, великі; за к-стю циліндрів- поршинові, одноциліндрові, багатоциліндрові; за розташуванням циліндрів – горизонтальні, вертикальні,уобразні під 90 градусів; за ступенем герметичності- сальнікові або відкриті- компресор з електричним двигуном зєднаний пасовою передачею. ФВ-6( фроновий вертикальний 2 циліндровий поршевий). Без сальнікові – вал електричного двигуна переходить у вал компресора і розташовується в блок-карторі. ФВБС-6 –це без сальниковий компресор має великі холодильні розміри пари холодильного агенту, охолод. Електричним двигуном при роботі входять до складу холодильних агрегатів що охолоджують холодильні камери. Герметичні – електричний двигун і еомпресор герметично заштомповані в загальному корпусі (ФГ, ФГє, ФГр).

46. Конденсатори та випарники холодильних машин.

Конденсатор – це тепло обміний апарат в якому стиснені пари холод. агенту , охолоджується повітрям або холодною водою і переходить в рідкий стан. Конденсатори бувають : з повітряним охолоджуванням – з природним або примусовою циркуляцією повітря; за конструкцією (дротяно трубчасті, листо трубчасті); з водяним охолодженням: кожухо трубні, кожухо зміїнові. Випарник – це теплообміний апарат в якому рідкий холодильний агент кипить перетворюючись в пару за рахунок поглинання теплоти із обєма що охолоджуються. Випарники бувають: 1. Для охолодження повітря ИПСН 10,12,18; ВО – повітря охолоджувач.2. Випарники водяного або розсального охолодження.

47. Допоміжні апарати холодильних машин.

1. Ресивер- целіндрична ємкість в якій зберігається запас рідкого холодильного агента (встановлюється за конденсатором).

2. Фільтр висушувач.

48. Прилади автоматики холодильних машин.

Автоматизацією називається комплекс технічних заходів, що дозволяють повністю або частково виключити участь людини в управлінні процесом.

Охолоджуваний обсяг розглядається як об'єкт, в якому повинен підтримуватися постійний температурний режим. Оскільки час доби і пору року впливають на температуру навколишнього повітря, а температура повітря в камері повинна бути однією і тією ж, то кількість тепла, що надходить в камеру через огородження (стіни, підлога, стеля), постійно змінюється. Підвищення температури повітря в камері зменшує терміни зберігання продуктів, а значне її зниження призводить не тільки до перевитрати електроенергії, але і до заморожування продуктів. Тому автоматизація установки повинна передбачати зміну режиму роботи випарника в залежності від теплового навантаження. Прилади автоматики повинні забезпечувати не лише ефективну, але і надійну роботу всіх елементів холодильної машини.

Автоматизація холодильних машин здійснюється за трьома основними напрямками: автоматизація процесів регулювання за допомогою систем; автоматизація захисту; автоматизація сигналізації.

49. Холодильні агрегати. Мета агретування.

Окремі елементи холодильної установки (компресори, теплообмінні апарати, прилади управління і т.д.) часто доцільно об'єднати в один пристрій. Таке конструктивне об'єднання окремих елементів холодильного обладнання називають агрегатом. Агрегатування забезпечує компактність машини, зменшення довжини з'єднувальних трубопроводів при якісному (заводському) з'єднанні, зручність обслуговування. Істотно зменшується обсяг монтажних робіт на місці установки машини, оскільки найбільш складні та відповідальні операції виконуються на заводах. Там же в більшості випадків виробляють продувку агрегатів, видалення з них повітря і заповнення холодоагентом і маслом.

У машинах малої і середньої продуктивності в основному використовують компресорно-конденсаторні агрегати, що складаються з компресора з відповідною арматурою і приводом, конденсатора, допоміжних апаратів, приладів автоматики та контрольно-вимірювальних приладів, зібраних на загальній рамі.