Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалавр / 1_razdel.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.44 Mб
Скачать

1.2 Норми точності і технічні умови

Після аналізу складального креслення і креслення деталі зрозуміло, що для виконання свого службового призначення синусний пристрій повинен відповідати наступним умовам:

1. Забезпечити паралельність вісі обертання першої осі до установчої площини синусного пристрою в межах допуску не паралельності 0,016мм. Не виконання даної умови призведе до не можливості складання пристрою, а також до не точності самого пристрою та похибки розмірів оброблюваної на ньому деталі (рисунок 1.7).

Рисунок 1. 7 – Ситуація що виникає при не виконанні паралельності вісі обертання першої осі до установчої площини пристрою

2. Забезпечити співвісність двох отворів ∅14Н7 в корпусі синусного пристосування, допуску не співвісності в межах 0,015мм . Не виконання даної умови призведе до неможливості складання пристрою, та порушення точності розмірів оброблюваної на ньому деталі (рисунок 1.8).

Рисунок 1.8 – Ситуація що виникає при не виконанні співвісність двох отворів ∅14Н7

3. Забезпечити паралельність вісі обертання другої осі до установчої площини синусного пристрою в межах допуску не паралельності 0,016мм. Не виконання даної умови призведе до не можливості складання пристрою, а також до не точності самого пристрою та похибки розмірів оброблюваних на ньому деталей (рисунок 1.9).

Рисунок 1.9 – Ситуація що виникає при не виконанні паралельності вісі обертання другої осі до установчої площини пристрою

4. Забезпечити перпендикулярність другої осі до першої осі обертанняв межах допуску не перпендикулярності 0,015 мм. Виконання даної умови забезпечується за рахунок точного виготовлення отворів встановлення осі діаметром 12Н7 в корпусі магнітного столу (допуск не співвісності в межах 0,015 мм, допуск не паралельності до площини встановлення магнітної плити в межах 0,015мм), та відповідних отворів в корпусі синусного пристрою. Не виконання даної умови призведе до не можливості складання пристрою, а також до не точності самого пристрою та похибки розмірів оброблюваних на ньому деталей (рисунок 1.10).

Рисунок 1.10 – Ситуація що виникає при виконанні перпендикулярності другої осі до першої осі обертання

5. Забезпечити точність виготовлення та розташування двох роликів які слугують опорними поверхнями поворотних частин синусного пристрою. Виконання даної умови забезпечується за рахунок точного виготовлення базуючи поверхонь в місцях їх встановлення, та точності виготовлення самих роликів (діаметр 20h6-0.013мм, допуск не циліндричності в межах 0,012 мм). не виконання даної умови призведе до неточності регулювання пристрою, що спричинить похибку при обробці встановленої деталі (рисунок 1.11).

Рисунок 1.11 – Ситуація що виникає при не дотриманні точності виготовлення та розташування опорних роликів

а) – нормальна робота пристрою; б) – робота пристрою при недотриманні параметрів точності розташування ролика, и точності його виготовлення

6. Забезпечити точність виготовлення паза розміром 80+0,06 мм в корпусі магнітного стола. Не виконання даної умови призведе до не можливості складання пристрою, або його заклинювання під час роботи (рисунок 1.12).

Рисунок 1.12 – Ситуація що виникає при не дотриманні точності виготовлення паза розміром 80+0,06 мм

7. Забезпечити паралельність розташування відповідних поверхонь паза 80+0,06 мм в межах допуску не паралельності 0,08мм. Не виконання даної умови призведе до не можливості складання пристрою, або його заклинювання під час роботи (рисунок 1.13).

Рисунок 1.13 – Ситуація що виникає при не дотриманні допуску не паралельності відповідних поверхонь паза

Соседние файлы в папке Бакалавр