Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЗВ / 12. Квантова фізика.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

92. Постулати Бора

Квантовою фізикою встановлено, що світло випромінюють атоми. Пояснив випромінювання атому з одним електроном датський фізик Нільс Бор.

Постулати Бора

1. Постулати Бора описують умови існування і випромінювання атомної системи (атомна система - це ядро, навколо якого обертаються електрони) .

2. Визначення. 1-й постулат - атомна система може знаходитись тільки у особливих стаціонарних станах (квантових станах), яким відповідає певна енергія Wn . У стаціонарному стані атом не електромагнітні кванти не випромінює.

2-й постулат - атом випромінює електромагнітні кванти під час переходу з одного стаціонарного стану з енергією Wm в інший з енергією Wn. Енергія кванта, що випроменився дорівнює різниці енергії стаціонарних станів.

3. Математичний опис. hn=Wm-Wn

4. Межі застосування. Постулати Бора описують тільки атом, з одним електроном, тобто атом водню, додатній іон гелію і двічі іонізований атом літію. Усі інші атоми описуються квантовою механікою.

Випромінювання і поглинання світла атомом

Атомна система - це ядро, навколо якого обертаються електрони. Електрони можуть обертатися тільки по певним орбітам, кажуть атом може знаходитись тільки у певних стаціонарних енергетичних станах. Якщо електрон переходить з вищої орбіти на нижчу (рис. 6.18), то атом випромінює електромагнітний квант з енергією hn = Wm – Wn. Для того щоб електрон перейшов з більш низької орбіти на вищу потрібно, щоб атом поглинув електромагнітний квант з енергієюhn = Wm –Wn., деWm іWn енергії атомної системи (надалі ці енергії будемо називати енергетичні рівні атомної системи). Якщо енергія кванта не дорівнює різниці енергетичних рівнів (hWm–Wn). То електромагнітний квант узагалі не поглинається атомом.

Енергетичні рівні атомної системи

Кожній допустимій електронній орбіті відповідає певний енергетичний рівень, енергію якого можна знайти у вигляді суми потенціальної Wпі кінетичної енергіїWкелектрона.

Потенціальна енергія електрона Wп, який знаходиться на великій відстані від ядра (R=∞) приймається рівній нулю (Wп=0). Тому всередині атома енергія електрона буде меншою, тобто від’ємною. Вона дорівнює енергії, яку необхідно затратити для переміщення електрона з орбіти атома на нескінченність проти дії електричної сили притягання.

Особливості стаціонарних станів атомної системи

1. Атомна система має безліч енергетичних рівнів.

2. Перехід атомної системи з одного енергетичного рівня на інший відбувається миттєво (t=0).

3. Стан атомної системи, при якому електрони знаходяться на будь - якому, крім першого, енергетичному рівні називається збудженим. У збудженому стані атом може перебувати не більше 10-8c. Після чого він переходить на більш низький енергетичний рівень.

4. Стан атомної системи, при якому електрони знаходяться на першому, енергетичному рівні називається не збудженим. У не збудженому стані атомна система може перебувати як завгодно довго.

93. Походження лінійчатих спектрів випромінювання атомів. Спектри випромінювання воднеподібних атомів. Формула Бальмера-Рідберга. Спектральні серії

Пояснення атому водню

Постулати Бора дозволили пояснити закономірності експериментально виявлених спектральних ліній атомів, що мають один електрон (атомів водню і іонів гелію, та літію).

За теорією Бора атом водню складається з ядра, що містить 1 протон, і електрона. Електрон рухається навколо ядра і може мати безліч енергетичних рівнів (Рис. 6.21).

Видимий спектр випромінювання водню пояснюють переходом атомної системи з більш високого енергетичного рівня на нижчий. Тобто спектральні лінії відповідають переходам атомів із збуджених стаціонарних станів у той або інший стаціонарний стан із меншою енергією.

Усі спектральні лінії, що утворюються при переході атома водню з більш високого енергетичного рівня в один і той самий стаціонарний стан, об'єднані в серії, яким привласнені імена вчених, їх, що відкрили: Лаймана (№1), Бальмера (№2), Пашена (№3), і ін. №1; №2. – це номера енергетичних рівнів, на які відбуваються перехід атома. (На малюнку показано серію Бальмера – це єдина серія яка дає випромінювання у видимому діапазоні.)

Виходячи з другого постулату Бора можливі частоти випромінювання атому водню можна знайти за формулою бальмеера - рідберга:, деν– частота випроміненого атомом кванта;Rпостійна Ридберга(R=3,29∙1015Гц)mіn– енергетичні рівні атому водню.