Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб прак ТКМ лр 18 ІІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Методика роботи з приладом

Для аналізу зразок кладуть на столик стилоскопу. Поверхню зразка вибирають так, щоб вона лежала на рівні поверхні столика. Досліджувана поверхня ретельно зачищається. В таким випадках, коли є підозра, що поверхня зразка попередньо оброблялась і має склад відмінний від його середини, з поверхні знімають шар металу. Зачищають поверхню або електрод напилком або на наждачному крузі. У дисковому електроді пошкоджену частину поверхні знімають на токарному верстаті.

Генератор дуги піднімають до клем стилоскопа. Після того, як досліджуваний зразок встановлений на столику, а змінний електрод підведений на необхідну відстань (по шаблону), запалюють дугу. Дивлячись в окуляр, підводять на середину поля зору необхідну область спектру.

Поворотом оправи конденсатора досягають в полі зору найбільшої яскравості ліній. В процесі аналізу встановлена яскравість весь час повинна підтримуватись незначними поворотами оправи конденсора, чим компенсується „бігання ” дуги. Регулюванням окуляра досягають максимальної різкості спектральних ліній, після чого приступають до оцінки вмісту досліджуваних елементів.

Генератор дуги змінного струму ПС-39 призначений для запалювання і підтримання горіння електричної дуги в спектральному апараті. Високочастотні електричні коливання, що виникають в коливальному контурі генератора, накладаються на основний змінний струм дуги, викликають іскровий розряд між електродом та досліджуваним зразком і підтримують горіння дуги.

Схема генератора дуги змінного струму показана на рис. 18.4.

При включення вимикача 1 напруга мережі через запобіжники 2, реостати 3, амперметр 4 і котушку зв’язку 5 подається на затискачі 6. Одночасно на ці затискачі подається напруга високої частоти, яка створюється в коливальному контурі генератора, який складається з розрядника 7, конденсатора 8, вторинної обмотки 9 високочастотного трансформатора і котушки індуктивності 10 коливального контуру.

Рис. 18.4. Схема дуги генератора змінного струму.

Струм від мережі напругою 127 або 220 В потупає в первинну обмотку 11 високовольтного трансформатора через реостат 12. Високовольтний трансформатор заряджає конденсатор 8. Коли напруга на конденсаторі стане рівною пробивній напрузі проміжку розрядника, відбувається пробій і в контурі виникає високочастотне коливання струму. Як тільки розряд конденсатора припиняється, процес повторюється знову, в котушці зв’язку з дугою виникає напруга високої частоти, яка накладається на низьку напругу дуги, підтримуючи її горіння. Блокуюючий конденсатор 13 захищає мережу від проникнення в неї струму високої частоти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]