Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб прак лр 4 ІІ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
726.02 Кб
Скачать

Дефекти макроструктури

Усадочна раковина - порожнина, яка виникає в прибутковій частині злитку. Внаслідок усадки сталі при неповному видаленні прибутку залишки усадочної раковини і усадочна рихлість переходять в прокат. Виявляються в зломі у вигляді темних смуг, шарувань, стінки яких містять не металічні і шлакові включення.

Бульбашки - це грубі пори, які можуть бути груповими і одиночними, поширюються по всьому перерізу, в центрі або у поверхні заготовки.

Пористість по осі – дрібні порожнини, які не заварились при гарячій механічній обробці злитка. На макрощліфі пористість виявляється у вигляді темних точок різного розміру.

Пористість по перерізу – дрібні протравлені точки, розташовані по всьому перерізу макрошліфу, за виключенням краєвої зони. В загартованому повздовжньому зломі пористість іноді виявляється у вигляді смуг з більш світлою кристалічною структурою.

Підкіркові бульбашки – зовнішній „контур” газових раковин, характерний для киплячих сталей, розташовані дуже близько до поверхні і виявляються при нагріві злитків і наступною прокаткою у вигляді дефектів округлої або овальної форми.

Порожнини - різної величини і форми, частіше одиночні, утворюються в наслідок розкриття і неповної заварки термічних тріщин і називаються шпаківнями. Вони можуть не виявлятись при зовнішньому огляді поверхні заготовки. Навколо дефекту відсутня ліквація вуглецю, сірки, фосфору, а також неметалеві включення.

Тріщини відірвань – нерегулярно розташовані надриви, переважно у ребер прокату, але можуть зустрічатися і по всій поверхні. Тонкі сітки тріщин часто є початком загального розтріскування.

Осьові інтеркристалічні і міжкристалічні тріщини більш прямолінійні і широкі. Вони розташовані довільно по осі злитку.

Флокени – тонкі хвилясті тріщини довжиною до 30 мм і більше. В поперечному перерізі натравлених темплетах флокени зорієнтовані безладно. В зломі флокени виявляються у вигляді округлих або еліптичних плям світлого або срібного відтінку.

Шліфувально-травлені тріщини є результатом надто сильного притискання металу дуже твердим абразивним кругом і недостатнього охолодження металу при шліфуванні. Вони мають вид тонкої сітки, розташованої перпендикулярно до напрямку шліфовки.

Плямиста неоднорідність виявляється у вигляді окремих темних плям різних розмірів і форми. Розрізняють в залежності від розташування плям загальну і крайову неоднорідність.

Лікваційний квадрат це контури ліквації, які визначаються конфігурацією злитка.

Титанова неоднорідність проявляється у марках сталей, в яких вміст титану більше 0,3%.

Неоднорідні металічні або неметалічні включення – шматочки різного роду нерозчинених феросплавів або випадково потрапивших в злиток частинок окисленого металу.

Корочки” по краю і по перерізу заготовкиділянки різного травлення, форми і величини.

Крайові дефекти – ділянки різного травлення металу по краю темплета, які супроводжуються забрудненістю неметалічними включеннями. Дефекти утворюються при кристалізації злитку і залишаються біля поверхні при недостатній обдирці злитка.