Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhnologiyi.docx
Скачиваний:
123
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
143.46 Кб
Скачать

10. Технологія колективного творчого виховання. Колективно-практичні роботи учнів і вчителя. Розробити фрагмент уроку на тему: «Новорічні й різдвяні іграшки та прикраси» (1-4 клас).

У сучасних умовах розроблено технології виховання колективізму у процесі спільної навчально-трудової діяльності дітей. Найефективнішою з них, на думку педагогів є технологія колективного творчого виховання. Сутність технології колективного творчого виховання – формування особистості в процесі роботи на користь інших людей; в організації певного способу життя колективу. Стимулюючи учнів до праці на користь інших й класного колективу зокрема, вчитель не тільки формує в них певні трудові уміння і навички, а й у процесі самої праці виховує почуття прихильності до товаришів, колективу, почуття обов’язку і відповідальності перед ними. Праця на користь колективу робить кожного учня активним його учасником. Через продукт праці дитина встановлює тісні зв’язки з колективом. Ще більший виховний ефект має праця, що виходить за межі класного колективу, яка в шкільній практиці дістала назву суспільно корисної. Особливість її в тому, що ця праця на загальну користь, а отже – і на користь кожного. Даючи учням конкретні завдання та організовуючи колективну трудову діяльність, вчитель прагне поставити кожного школяра, групу учнів, в різноманітні стосунки з товаришами, з класним або загальношкільним колективом. Завдяки цьому створюються об’єктивні умови, за яких кожен учень має змогу побувати в ролі організатора, набути досвіду керівника; у ролі виконавця, коли учень зважаючи на інтереси колективу, вчиться невимушено підкорятися своїм товаришам, виконувати їхні вимоги.

Технологія колективного творчого виховання – є технологією особистісно орієнтована, бо кожній дитині знайдеться справа для душі, яку вона може організувати, зробити краще, ніж інші. Сьогодні учень керує, організовує, творить спільно з іншими такими ж зацікавленими людьми. Завтра він з такою самою зацікавленістю візьме участь у новій колективній творчій справі, але вже в ролі виконавця. Ця технолога об’єднує ділову та міжособистісну діяльності людини. Особливість технології полягає в тому, що між вчителем і учнем складаються в процесі діяльності таку взаємини, в яких вчитель і учень рівною мірою почуваються відповідальними за якісне виконання поставлених завдань. Колективно творчі справи вчителя і учнів є одним із засобів даної технології. КТС – це сукупність певних дій на загальну користь і радість. Працюючи разом над спільним завданням в учні формуються навички взаємодопомоги, співпраці. Це справа колективна, тому що планується, готується, здійснюється і обговорюється всіма учасниками. Вона творча – тому що на кожній стадії її здійснення учні разом з вчителем ведуть пошук найкращих шляхів вирішення спільного завдання; бо справа не робиться по шаблону, завжди розкриває нові можливості її учасників.

Основними умовами виховної ефективності КТС у молодшому шкільному віці є: 1. єдність життєво-практичного та виховного спрямування для поліпшення життя всередині колективу та навколишнього життя; 2. творчий характер кожної справи.

Етапи організації колективної творчої діяльності у молодшому шкільному віці:

1 етап: попередня робота: визначення теми, мети, завдань майбутньої діяльності, висування перспектив перед учнями, вироблення у них переконання в спільній значущості та необхідності майбутньої діяльності, захоплення всіх загальною справою. Колективне планування справи. Розподіл обов’язків. Підбір інструментів та матеріалів.

2 етап. Проведення справи.

3 етап. Колективний аналіз: чи була користь, радість від діяльності навколишнім людям? Чи був колектив дружнім, організованим, доброзичливим? Чи була колективна справа проведена з фантазією та витівкою? Хто показав себе з кращого боку і чому? Кому можна висловити загальну подяку? Що треба врахувати в майбутній роботі? Головне, щоб кожен учень брав участь в аналізі досвіду (і свого власного, і своїх товаришів) проведеної КТС, навчався оцінювати, аналізувати, брати уроки на майбутнє. Вчитель підсумовує все сказане.

У курсі трудового навчання є багато можливостей для проведення КТС. Для тематичного контролю навчальних досягнень програмою з трудового навчання запропоновано колективні практичні роботи вчителя і учнів. Результатом таких робіт є підсумкові виставки-композиції. Бажано, щоб організація кожної виставки-композиції була частиною сценарію тематичного дня художньої творчості. Так, в процесі уроків трудового навчання учні виготовляють наочність до уроків математики (дидактична гра «Риболови», «Знайди свій будиночок», «Попади в ціль», «Математичне доміно») української мови (конструювання букв, дидактична гра «Фонетичні годинники; читання (дидактична гра «Знайди свою казку»), «Я і Україна» (колективне створення гербарію, сторінок «Червоної книги», колективне виготовлення дидактичних ігор: «Сад і город», «Працьовиті звірята», «Народна аптека»), трудового навчання (наприклад: колективне виготовлення колекції «Види паперу», колективне виготовлення дидактичних ігор «Орнаментне доміно», «Веселка»), музика (колективне виготовлення дидактичних ігор: «Кольорові ноти», «Музичний дім», «Рухомі ноти», «Музичний годинник».

КТС трудового характеру: трудова атака, трудовий рейд, трудовий сюрприз, трудова фабрика, фабрика «Діда Мороза», «Книжкова лікарня», «Майстерня Саморобкіна» та ін. У процесі підготовки та проведення КТС учні здійснюють турботу засобами праці творчості. У центрі уваги – засвоєння трудової культури, розвиток морального ставлення до праці, формування бажання удосконалити різні сторони власного життя власними силами. Наприклад: КТС які направлені на оформлення власного класу: КТС оформлення класу («Куточок дружби», «наш клас», «Поштова скринька», «Вітаємо», колективна розробка композиції «Державні символи»); Колективна підготовка до свят: створення новорічних іграшок та прикрас, та колективне прикрашання класу до Нового року та інших свят, колективне виготовлення карнавальних масок і елементів костюмів; колективне конструювання персонажів і декорацій вертепної скриньки. Колективне створення сторінок класного літопису «Сходинки шкільного життя», створення стіннівок. Створення костюмів, масок для шкільних свят, створення декорацій, реквізити, ляльок для класного або шкільного театру. КТС спрямовані на підтримку порядку в класі: догляд за квітами класу. Колективне виконання трудових дій на пришкільній ділянці.

Пізнавальні КТС: «Місто веселих майстрів», «Подорож стежками народних умільців», «Ремесла нашого краю» та ін. Створення колективного діорамного макету з використанням технічних моделей. КТС створення моделі дитячого містечка (макетування емблем громадських закладів: аптеки, магазину, пошти, музеїв)

КТС на користь інших: колективне виготовлення сувенірів-подарунків для дитячого садочка.

Розробити фрагмент уроку на тему: «Новорічні й різдвяні іграшки та прикраси» (1-4 клас).

Тема: Виготовлення ялинкових прикрас із яєчної шкаралупи.

Мета: Навчити дітей виготовляти ялинкові іграшки з яєчної шкарлупи; розвивати вміння фантазувати. Вдосконалювати навички колективізму, співпраці. Виховувати бажання допомогти один одному, працювати над спільним завданням, акуратність, прагнення доводити розпочату справу до кінця.

Обладнання: Демонстраційний матеріал: зразки новорічних іграшок з різного матеріалу, штучна ялинка. Для індивідуального користування: картон кольоровий папір, оздоблювальний матеріал, ножиці, олівець, клей, яйця.

Хід уроку:1 етап. Організація учнів до уроку (налаштування на роботу, перевірка готовності до уроку).2 етап Актуалізація знань та досвіду учнів. Діти, яке свято наближається? Чого ви чекаєте в Новий рік? А як ви готуєтеся до свята Нового року?(прикрашаємо штучні ялинки)

3 етап. Повідомлення теми та мети уроку. Подивіться на нашу класну ялиночку її теж треба прикрасити, щоб вона у нас була казкова. Отож сьогодні ми всі разом будемо працювати над нашим спільним завданням, ми виготуємо іграшки для ялинки з яєчної шкаралупи, а потім всі разом прикрасимо ялиночку.(Вчитель демонструє учням різноманітні ялинкові прикраси зроблені з різноманітного матеріалу).

4 етап. Виклад нового матеріалу. Звичай прикрашати ялинку на Новий рік дуже давній. Люди вірили, що в деревах живуть духи родючості. На ялинці наші предки розвішували подарунки для духів, щоб зробити їх добрішими і одержати багатий урожай, ялинку прикрашали яблуками – символ родючості, яйця – символ гармонії. Пізніше про злі сили забули, але звичай прикрашати ялинку залишився, ялинку стали прикрашати цукерками та іграшками. Ви скажете, що можна піти до магазину та купити новорічні ялинкові прикраси. Але в тисячу разів цікавіше та веселіше зробити їх своїми руками. – Де можна майструвати ялинкові іграшки? (В майстерні Діда Мороза). Щоб потрапити в майстерню Діда Мороза, треба пригадати правила роботи з ножицями, клеєм. В майстерні Діда Мороза завжди чистота і порядок. Уявімо себе чарівниками.

5 етап. Аналіз зразка виробу. Беремо шкаралупу і фантазуємо, на кого вона може перетворитися (рибку, жабку, сову, клоуна, гнома). Який матеріал необхідний для створення іграшки?

6 етап. Планування трудового процесу. Учитель пояснює учням як виготовляються іграшки. 1. Виріжте з паперу необхідні деталі для вашого персонажу. 2. Приклейте їх до шкаралупи яйця. 3. За допомогою оздоблювального матеріалу, фломастерів надайте вашому персонажу характерних рис. 4. Приклейте нитку до виробу, щоб було як повісити іграшку на ялинку.

7 етап. Практична робота. Учні продумують свою роботу. Виконують іграшки разом з вчителем. Фізкультхвилинка проводиться в перерві практичної роботи. 8 етап. Оцінювання і підведення підсумків уроку. Після завершення роботи вчитель аналізує роботу учнів. 9 етап. Прибирання робочих місць. Після того як іграшки підсохнуть учні разом з вчителем прикрашають класну ялинку. Вдома ви для своєї ялинки теж можете виготовити цікаві іграшки; вирізати сніжинки. На наступному уроці ми продовжимо прикрашати наш клас, виготовимо новорічні гірлянди.

Прикраси для ялинки можна виготовляти з учнями з різних матеріалів (тканини, паперу, картону, соломи, вати, ниток та ін.) та в різних техніках.

81

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]