Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
46.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
44.96 Кб
Скачать

57.Суїцидальна поведінка

Суїцидальна поведінка - різні форми активності людей, зумовлені прагненням позбавити себе життя і службовці засобом дозволу особистісної кризи, що виникла при зіткненні особистості з перешкодою на шляху задоволення її найважливіших потреб. На тлі гострого емоційного стану криза досягає такої інтенсивності, що людина не може знайти правильного виходу зі сформованої ситуації. Він втрачає сенс життя.

Зазвичай самогубство розглядається як феномен соціально-психологічної дезадаптації особистості в умовах мікросоціальних конфліктів.

Суїцидальна поведінка має внутрішні і зовнішні форми свого прояву. Внутрішні форми:

• антівітальние подання (тобто роздуми про відсутність цінності життя);

• пасивні суїцидальні думки (представлення на тему своєї смерті при відсутності чіткого задуму на самовільне позбавлення себе життя: «добре б померти» і т. д.);

• суїцидальні задуми;

• суїцидальні наміри.

Зовнішні форми:

• суїцидальні висловлювання;

• суїцидальні спроби;

• завершений суїцид.

Суїцидальні задуми - це більш активна форма прояву суїцидальності. Тенденція до самогубства наростає у формі розробки плану: продумуються способи, час і місце самогубства. Суїцидальні наміри з'являються тоді, коли до задуму приєднується вольовий компонент - рішення, готовність до безпосереднього переходу у зовнішню поведінку. Суїцидальна спроба - це цілеспрямоване оперування засобами позбавлення себе життя, не закінчилося смертю. Спроба може бути оборотною і незворотною, спрямованої на позбавлення себе життя або на інші цілі. Завершений суїцид - дії, завершені летальним результатом.

58.Обдарованість типи і види

Обдарованість - це системне, що розвивається протягом життя якість психіки, яка визначає можливість досягнення людиною більш високих (незвичайних, неабияких) результатів в одному або декількох видах діяльності порівняно з іншими людьми.

Обдарованість - це якісне своєрідне поєднання здібностей, що забезпечують успішне виконання діяльності. Спільна дія здібностей, що представляють певну структуру, дозволяє компенсувати недостатність окремих здібностей за рахунок переважного розвитку інших.

- Загальні здібності або спільні моменти здібностей, обумовлюють широту можливостей людини, рівень і своєрідність його діяльності;

- Сукупність задатків, природних даних, характеристика ступеня вираженості і своєрідності природних передумов здібностей;

- Талановитість, наявність внутрішніх умов для видатних досягнень у діяльності.

Обдарована дитина - Це дитина, яка виділяється яскравими, очевидними, іноді видатними досягненнями (або має внутрішні передумови для таких досягнень) в тому чи іншому виді діяльності.

Диференціація видів обдарованості визначається критерієм, покладеним в основу класифікації.

Сучасні концепції обдарованості виділяють різні боки і навіть види інтелекту, відповідно розрізняючи види обдарованості. Так, наприклад, Г. Гарднером були описані особливості проявів та приклади кинестетической, просторової, логіко-математичної, музичної, лінгвістичної та соціальної обдарованості, а в Мюнхенському дослідженні продемонстрована незалежність когнітивних факторів обдарованості: інтелекту, креативності, соціальної компетентності, музичних і сенсомоторних здібностей.

У обдарованості можна виділити як якісний, так і кількісний аспект.

Аналіз якісних характеристик обдарованості передбачає виділення різних якісно своєрідних видів обдарованості у зв'язку зі специфікою психічних можливостей людини і особливостями їх прояву в тих чи інших видах діяльності. Аналіз кількісних характеристик обдарованості дозволяє описати ступінь вираженості психічних можливостей людини.

Серед критеріїв виділення видів обдарованості можна виділити наступні:

1. Вид діяльності і забезпечують її сфери психіки.

2.Ступінь сформованості.

3.Форма проявів.

4. Широта проявів у різних видах діяльності.

5. Особливості вікового розвитку.

За критерієм вид діяльності і забезпечують її сфери психіки виділення видів обдарованості здійснюється в рамках п'яти видів діяльності з урахуванням включеності трьох психічних сфер і, відповідно, ступеня участі різних рівнів психічної організації. До основних видів діяльності відносяться практична, теоретична (пізнавальна), художньо-естетична, комунікативна та духовно-ціннісна. Сфери психіки представлені інтелектуальної, емоційної та мотиваційно-вольової.

Відповідно, можуть бути виділені наступні види обдарованості.

У практичній діяльності, зокрема, можна виділити обдарованість у ремеслах, спортивну та організаційну обдарованість. У пізнавальній діяльності знаходить реалізацію інтелектуальна обдарованість різних видів. У художньо-естетичної діяльності виділяються, наприклад, хореографічна, сценічна, літературно-поетична, образотворчий і музична обдарованість. У комунікативній діяльності, перш за все, слід виділити лідерську та атрактивний обдарованість. І, нарешті, в духовно-ціннісної діяльності ми відзначаємо обдарованість у створенні нових духовних цінностей та смислів, служіння людям.

Кожен вид обдарованості передбачає одночасне включення всіх рівнів психічної організації з переважанням того рівня, який найбільш значущий для даного конкретного виду діяльності.

Основні складові обдарованості:

анатомо-фізіологічні нахили;

сенсорно-перцептивні блоки з підвищеною чутливістю;

інтелектуальний потенціал;

емоційно-вольова структура;

високий рівень відтворення нових образів, фантазія, уява.

Виділяють кілька типів обдарованості:

Інтелектуальний тип — розумні, кмітливі, «надія школи». Діти мають глибокі знання, самостійно їх здобувають. Учні цього типу точно та глибоко аналізують навчальний матеріал, у них високий інтелект.

Академічний тип обдарованості — високий інтелект, на перший план виходить здатність до навчання. Це, як правило, медалісти, гордість школи.

Художній тип — високі досягнення в художній діяльності: музика, танці, живопис, скульптура.

Креативний тип — нестандартність мислення, особливий погляд на світ. Важко виявити у школі через стандартизацію навчання.

Лідерська обдарованість — організаторські здібності.

Психомоторна або спортивна обдарованість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]