Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
510764_27622_zhilko_n_m_panova_l_s_vpravi_z_gra....doc
Скачиваний:
451
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Ніжинський державний педагогічний університет

імені Миколи Гоголя

Н.М. Жилко, л.С. Панова вправи з граматики англійської мови

3-є видання, доповнене та перероблене

Ніжин 2002

УДК 811.111(070.2)

ББК 81.43.21 – 90

Ж 72

Рекомендовано до друку вченою радою Ніжинського державного педагогічного університету імені Миколи Гоголя.

Протокол № 3 від 31.10.2002 р.

Рецензенти: Близнюк О.І., доцент, кандидат педагогічних наук

Тезікова С.В., доцент, кандидат педагогічних наук

(Ніжинський державний педагогічний університет імені Миколи Гоголя)

Ж 72 Жилко Н.М., Панова Л.С. Вправи з граматики англійської мови: Навчальне видання. – 3-є вид., перероблене й доповнене. – Ніжин: НДПУ, 2002. – 210 c.

Посібник містить матеріал для засвоєння граматичних явищ англійської мови, а також систему вправ для опрацювання найуживаніших граматичних структур у мовленні.

Перше видання вийшло у 1991 році.

Для учнів, вчителів, студентів та всіх, хто самостійно вивчає англійську мову.

Друкується за рішенням кафедри англійської мови та методики її викладання Ніжинського державного педагогічного університету імені Миколи Гоголя від 25 травня 2001 року. Протокол № 9.

© Н.М. Жилко, Л.С. Панова, 1991

© Н.М. Жилко, Л.С. Панова, 1995, із змінами

© Н.М. Жилко, Л.С. Панова, 2003

Передмова

Посібник призначається для учнів старших класів і випускників шкіл, які бажають поліпшити свої навички володіння граматичним матеріалом англій­ської мови. У ньому розглядаються лише ті граматич­ні явища, які широко вживаються в усному мовленні.

Кожний розділ книжки містить матеріал для активізації одного граматичного явища англійської мови. Вправи посібника в основному призначаються для самостійного виконання, їх результативність за­лежатиме від дотримання методичних рекомендацій.

Розпочинаючи роботу над розділом, спочатку тре­ба уважно прочитати текст, в якому вводиться те чи інше граматичне явище, добре зрозуміти його і знайти в ньому відповідні граматичні форми за їх структур­ними ознаками. Потім, прочитавши текст уголос, слід закрити книжку і переказати його.

Далі необхідно запам’ятати граматичне правило і ознайомитись із схематичним зображенням структу­ри, де в узагальненому вигляді показано, як будувати стверджувальні, заперечні та питальні речення з цим граматичним явищем.

Після цього можна перейти до виконання вправ. У кожній з них необхідно виконати яке-небудь прак­тичне (немовне) завдання, що міститься в інструкції до вправи. Наприклад, виконуючи вправу на закріп­лення певних мовленнєвих зразків, слід сказати те саме про себе, своїх друзів, рідних тощо. Зразок до вправи підказує, як це зробити. У наступних вправах дається завдання сказати про себе щось інше, пого­дитись, запитати, уточнити, заперечити тощо. Отже, виконання цих вправ наближає навчальні мовленнєві дії до природного спілкування.

Вправи слід виконувати вголос, повторюючи окре­мі мовленнєві зразки доти, доки фраза звучатиме плавно і в нормальному темпі. Спочатку вправу вико­нують з опорою на зразок, потім ще раз, без опори.

У кожному розділі є дві вправи для самоконтро­лю – переклад речень з української мови на англійську. Одна з них призначається для закріплення граматичної структури, що вивчається у цьому роз­ділі, а інша – для контролю правильності вживання засвоєних раніше структур. Ці вправи доцільно вико­нувати письмово, а потім перевіряти себе за ключем, вміщеним у кінці посібника. Після відповідних виправлень слід вимовити кожне речення вголос у швидкому темпі.

Посібник містить вправи, які забезпечують прак­тику в мовленні на рівні висловлювання, що скла­дається з кількох речень. Зміст висловлювання визна­чається інструкцією. Цю вправу виконують без опори на зразок.

Вправи, що містять вірші, прислів'я і приказки, слід вивчати напам'ять, їх можна виконувати на уро­ках, у позакласній роботі, вдома або під час факуль­тативних занять.

Заключна вправа кожного розділу містить фа­бульний текст. Його слід прочитати про себе, від­повісти вголос на запитання, вміщені після тексту, а потім, прочитавши текст ще раз, переказати його відповідно до інструкції (наприклад, виконати ролі різних персонажів).

Вдумливе, старанне виконання вправ посібника допоможе глибше засвоїти граматичні явища, розши­рити активну лексику, вдосконалити вміння говорити й читати англійською мовою.

У третьому виданні посібника вводиться артикль, а також безособові речення.

УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ:

S – підмет

S0 – підмет в однині

Ss – підмет у множині

S1 –підмет головного речення

S2 – підмет підрядного речення

V0 – дієслово в першій формі (в інфінітиві)

V2 – дієслово в другій формі

V3 – дієслово в третій формі

Ving – дієслово в четвертій формі

Vs – дієслово в третій особі однини теперішнього часу

No – іменник в однині

Ns – іменник у множині

?

питальне слово або словосполучення

W

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]