Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга_20.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
219.78 Кб
Скачать

Визначення мікротвердості металів за Вікерсом

Під мікротвердістю розуміється твердість окремих частин металу – твердість окремих фаз, включень, поверхневих шарів. Метод визначення мікротвердості полягає у вдавлюванні у метал алмазної чотиригранної піраміди з кутом між протилежними гранями при вершині α = 136º. Прилад для вимірювання мікротвердості поєднує в собі простий металографічний мікроскоп і твердомір.

Твердість за Вікерсом визначають так же як і Бринелем:

,

де d – середнє арифметичне обох діагоналей відбитка.

Визначивши d твердість можна встановивши кори-стуючись спеціальними таблицями.

У залежності від товщини досліджуваних зразків, або поверхневих шарів та їх твердості навантаження, яким діють на піраміду, складає 10, 20, 50, 100, 200, 300, 500, 1000 Н. Це дозволяє вимірювати твердість металів та інших матеріалів від самих м’яких до твердих. На приладі Вікерса допускається визначення твердості зразків з мінімальною товщиною 0,3-0,5 мм, або поверхневих шарів товщиною 0,03-0,05 мм.

Число твердості за Бринелем і Вікерсом може виражатись в кг/ мм2, записують його без позначення розмірності так: НВ 230, HV 200. Якщо ж число твердості виражається в МПа, то після нього указують одиниці вимірювання – НВ 230МПа, HV 200 МПа. Значення твердості, що визначене за методами Бринеля і Вікерса, до 450МПа близькі, практично співпадають.

Прилад для визначення механічних властивостей матеріалів пим

Прилад для визначення механічних властивостей матеріалів призначений для вимірювання твердості мета-лів, сплавів і деревини при виконанні лабораторних робіт з трудового навчання в 5-9 класах у загальноосвітніх закладах навчання.

Він складається з відлитого корпуса 1 (рис. 1.6), в середній частині якого знаходиться відліковий пристрій величини навантаження з шкалою 2, стрілкою 3 та рейко-вою передачею 4.

Регулювання стрілки здійснюється гвинтом 5. За допомогою рейкової передачі стрілка 3 з’єднується з столиком 6, який служить для установки досліджуваного зразка матеріалу. Опорою столику служить набір плоских пружин 7.

Рис. 1.6 Прилад для визначення механічних властивостей ПИМ

323

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]