Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга_9.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
81.48 Кб
Скачать

5.12. Корозія металів і методи боротьби з нею

Корозія – це руйнування металу під дією оточуючого середовища.

Практично всі метали в більшій чи меншій мірі руйнуються під дією оточуючого середовища, тобто підлягають корозії. Особливо руйнівними для металів є агресивні середовища. Це такі середовища, де є пари кислот, луги, агресивні гази тощо.

Одні метали під дією оточуючого середовища руйнуються швидко. Навіть на повітрі покриваються іржею. Інші – більш стійкі, навіть в агресивних середовищах тривалий час не покриваються оксидною плівкою. Є такі метали, які, взаємодіючи з киснем повітря, швидко утворюють плівку, яка зберігає метал від корозії. Наприклад, алюміній на повітрі швидко окислюється з утворенням дуже стійкої плівки Аl2О3, яка запобігає його подальшому руйнуванню.

Корозія металів – це дуже шкідливе явище. Навіть при інтенсивній боротьбі з нею біля 10% металу щорічно руйнується. Витрати на боротьбу з корозією, на подолання її наслідків становлять величезні суми.

Для успішної боротьби з корозією треба знати її природу, механізм руйнування. За механізмом процесу руйнування металу розрізняють хімічну та електрохімічну корозію.

Хімічна корозія – процес руйнування металу під дією кисню повітря.

Електрохімічна корозія – процес руйнування металу в результаті прояву явища електролізу.

За характером руйнування розрізняють корозію суцільну, місцеву, вибіркову, під дією механічних напруг.

Найпоширенішою корозією є газова, яка спостері-гається при роботі арматури нагрівних печей, у котлах і турбінах, у двигунах внутрішнього згорання тощо. Її швидкість протікання росте з підвищенням температури.

Особливий вид корозії – електрохімічна. Механізм її протікання подібний до роботи гальванічної пари. Як відомо, для протікання явища електролізу необхідно, щоб були наявні два метали з різним поверхневим електро-хімічним потенціалом та електроліт.

Для оцінки корозієстійкості металів встановлюють значення їх потенціалів відносно водню, потенціал якого дорівнює нулю. Ряд хімічної активності металів (ряд Вольта) виглядає так:

146

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]