Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка мікроекономіка 2012.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Розділ 6. Рівновага і ефективність

Тема 13. Загальна ринкова рівновага та економічна ефективність

  1. Поняття загальної рівноваги.

  2. Ефективність обміну.

  3. Ефективність виробництва.

Теми рефератів

  1. Теорія загальної рівноваги та політика у галузі економіки добробуту.

  2. Шляхи досягнення загальної рівноваги.

Основні терміни і поняття

Загальна рівновага, ефект зворотного зв’язку, критерій Парето, діаграма (ящик) Еджуорта, Парето-ефективність в обміні, крива контрактів, крива можливих корисностей (споживчих можливостей), Парето-ефективність у виробництві, крива виробничих можливостей, крива трансформації, гранична норма трансформації.

Питання для обговорення

1. Припустимо, що економіка складається з n індивідів, кожен з яких повинен координувати свою діяльність з іншими (n–1) індивідами.

а) Яку кількість контрактів необхідно укласти за умов ринкового способу координації, при якому кожен індивід укладає контракт із кожним з інших індивідів?

б) Скільки контрактів необхідно укласти за умови, що координація здійснюється через центральний координаційний орган?

2. У чому відмінності понять «часткова ринкова рівновага» і «загальна ринкова рівновага».

3. Яку роль відіграє ефект зворотного зв’язку в ринковій економіці.

4. Чи є рівнозначними терміни «ефективний розподіл» та «справедливий розподіл»?

5. У чому різниця між егалітарним та елітарним підходами до проблеми суспільного добробуту?

6. Наведіть основні перешкоди для досягнення Парето-ефективного розміщення ресурсів і розподілу благ, які існують у реальній економіці.

7. Що означає гранична норма трансформації (ГНТ)? Поясніть, чому ГНТ одного товару в інший дорівнює співвідношенню граничних витрат на виробництво обох товарів.

8. Припустимо, що економіка знаходиться в стані загальної рівноваги. Доходи населення зросли, але споживчий попит не змінився. Які зміни відбулися в описаній економіці?

9. Припустимо, що спекотне літо зменшило пропозицію твердих сортів пшениці. За умови, що макаронні вироби і картопля є одними з основних продуктів харчування і є взаємозамінними, на основі графіків пропозиції та попиту відобразити і пояснити наслідки засухи для: а) ціни твердих сортів пшениці; б) пропозиції макаронних виробів; в) попиту на картоплю. Опишіть в загальних рисах характер відповідних пристосувань ринку ресурсів.

Задачі

1. Два домогосподарства мають такі функції корисності U1=Q13Q2, U2 = Q1Q23. Блага виробляються лише за допомогою одного ресурсу згідно з виробничими функціями Q1=2L11/2, Q2=2L21/2, причому обсяг ресурсу складає 8 і розподілений між домогосподарствами порівну, а прибуток також порівну розподіляється між ними. Визначити: трансформаційну функцію та умови загальної мікроекономічної рівноваги.

2. Визначити парето-оптимальний обсяг виробництва галузі, якщо в ній є два підприємства, які мають виробничі функції Q1 = 2L10,5, Q2 = (2L2)0,5 , якщо L = 90.

3. Кількість ресурсів (капіталу – 50 од.; праці – 100 од.) розподіляється між виробництвом товарів А і В. Виробництво товару А описується виробничою функцією QА=K0,5 L0,5, а для виробництва товару В характерна функція QВ= K0,2 L0,8. Побудуйте (мінімум по трьох точках) криву виробничих контрактів.

4. Припустимо, що попит на ринку апельсинів задається рівнянням: Qd=8–P,а пропозиція: Qs=Р–1. Визначте: а) рівноважну ціну (гр. од.) та рівноважний обсяг продукції (т); б) величини надлишків споживачів і виробників та величину сукуп­ного надлишку.

Припустимо, що уряд встановлює «підлогу» ціни у 6 гр. од. Проаналізуйте цю ситуацію з точки зору Парето-ефективності, втрат і вигод споживачів і виробників. Як зміниться ситуація, якщо уряд встановить виробничу квоту у розмірі 2 т? Подайте графічну ілюстрацію.

5. У конкурентній ринковій економіці споживачі оцінюють граничну корисність товару X у 4 ютилі, а товару У– у 8 ютилів. Для фірм граничні витрати виробництва товару X складають 6 гр. од., товару Y– 4 гр. од. Визначте, чи є розподіл ресурсів у такій економіці Парето-оптимальним. Як існуючий розподіл ресурсів може бути покращений?

6. Споживачі М і N розподіляють між собою запас благ X=30 і Y=20 одиниць. Функції корисності споживачів задані рівняннями: UM=Х0,5Y0,5. UN0,25Y0,75. Побудуйте криву контрактів.

7. Обмежені ресурси економіки – праця і капітал – в обсягах К=50, L=100 роз­поділяються між виробництвом товарів X і Y. Виробництво товару X описується ви­робничою функцією QX=K0,5 L0,5, а товару Y: QY=K0,2L0,8. Побудуйте криву виробничих контрактів (мінімум по трьох точках) та криву виробничих можливостей.

8. Два студенти ділять між собою 20 кг яблук і 30 кг картоплі. Функція корисності першого студента U(X,Y)=XY; функція корисності другого – U(X,Y)=XY2, де X – кількість яблук, кг; Y – кількість картоплі, кг. Побудуйте криву контрактів і криву можливих корисностей.

9. 10 родин мешкають у будинку, і кожна готова заплатити 2 гр. од. за освітлення під’їзду незалежно від того, скільки світильників буде встановлено. Яким буде Парето-ефективне число світильників, якщо витрати на їх встановлення задані функцією ТС(Q)=Q2.