Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка мікроекономіка 2012.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Тема 14. Теорія зовнішніх ефектів. Суспільні блага

  1. Поняття про зовнішні ефекти. Негативні та позитивні зовнішні ефекти.

  2. Суспільні блага.

  3. Оптимізація суспільного вибору.

Теми рефератів

  1. Теорема Коуза.

  2. Теорія прав власності та її значення.

  3. Оптимальний обсяг суспільного блага. Правило Самуельсона.

  4. Сучасні блага за умов демократії. Модель одностайності Ліндала.

  5. Шляхи регулювання зовнішніх ефектів.

Основні терміни і поняття

Зовнішні ефекти (екстерналії) негативні зовнішні ефекти, граничні приватні витрати, граничні суспільні витрати, граничні екстернальні (зовнішні) витрати, позитивні зовнішні ефекти, технологічний перелив, гранична приватна вигода, гранична суспільна вигода, цінність товару для споживачів, гранична зовнішня вигода, трансформація (інтерналізація) зовнішніх ефектів, податок Пігу (корегуючий податок), субсидія Пігу (корегуючи субсидія), теорема Коуза, трансакційні витрати, суспільна блага, чисті суспільні блага, проблема «безбілетника», невиключеність із споживання, відсутність суперництва у споживанні, крива попиту на чисте суспільне благо, недосконалі блага, оптимальний обсяг суспільного блага, модель прямої демократії, модель представницької демократії, обмін голосами.

Питання для обговорення

1. Загальний вилов риби в озері (Х) залежить від кількості рибальських човнів (N), які є однаковими і виловлюють однакову кількість риби. Граничний вилов риби зменшується разом із зростанням кількості човнів. Ціна кг риби складає 1; альтернативні витрати на човен q. Порівняти, яким буде суспільний ефект від зростання кількості човнів, якщо: а) доступ до озера вільний; б) озеро знаходиться у приватній власності і за вилов береться платня.

2. Суспільні блага є неконкурентними і невинятковими. Поясніть кожне з цих тверджень і чітко визначте відмінності.

3. Коли зовнішні ефекти вимагають втручання держави і коли таке втручання не є необхідним?

4. Державне телебачення фінансується частково за рахунок приватних пожертвувань, незважаючи на те, що кожен може переглядати передачі безкоштовно. Чи можете ви пояснити це явище з точки зору проблеми «зайців»?

5. Програміст протестує проти введення авторського права на програмне забезпечення. Він аргументує це тим, що кожен повинен мати можливість користуватися новітніми програмами для персональних комп’ютерів і що доступ до програм стимулюватиме молодих програмістів створити ще новіші програми. Беручи до уваги граничну суспільну вигоду, яку, можливо, створить його пропозиція, чи погоджуєтеся ви з точкою зору програміста?

6. Чотири фірми, розташовані в різних місцях на березі річки, скидають в неї різну кількість стічних вод, які завдають значну шкоду власникам будинків, що збудовані вниз за течією. Аби не купатися в річці, вони можуть збудувати плавальні басейни, а фірми, в свою чергу, можуть купити фільтри, які зменшать вміст шкідливих речовин у стічних водах. Ви працюєте радником у місцевій плановій організації. Як ви співставите і порівняєте такі варіанти розв’язання проблеми, пов’язаної із шкідливими викидами в річку:

а) Однаковий за розміром штраф, накладений на всі фірми, розміщені на березі річки.

б) Однаковий стандарт для фірм з однаковим рівнем викидів.

в) Система дозволів на викиди з правом їх передачі, за якої сукупний рівень їх фіксований, а всі фірми отримують однакові дозволи.

Задачі

1. Припустимо, що суспільство складається з двох громадян А і Б, індивідуаль­ний попит яких на певне благо, а також його пропозиція задані даними таблиці.

Ціна блага, грн.

Обсяг попиту А, од.

Обсяг попиту Б, од.

Обсяг пропозиції, од.

7

0

0

6

6

0

1

5

5

1

2

4

4

2

3

3

3

3

4

2

2

4

5

1

1

5

6

0

а) Побудуйте криві індивідуального та ринкового попиту за умови, що дане бла­го призначене для індивідуального споживання і є приватним благом.

б) Визначте рівноважну ринкову ціну та рівноважну кількість блага.

в) Побудуйте криву попиту за умови, що дане благо є суспільним благом.

г) Визначте оптимальні обсяг ціну і суспільного блага.

2. Суспільство складається з 5 індивідів, кожний з яких має функцію попиту на суспільне благо: Qd=20–Р. Сукупні витрати на надання суспільного блага стано­влять: TC=50Q.Визначте аналітично та графічно оптимальний обсяг суспільного блага.

3. Садівник і пасічник є сусідами на дачному масиві. Садівнику таке сусідство вигідне, оскільки сусідські бджоли з одного вулика опилюють 10 дерев. Але бджіл для повного запилення саду не вистачає, тому садівник витрачає ще 10 гр. од. на кожні 10 дерев для штучного запилення. Пасічник від кожного вулика отримує ме­ду на 20 гр. од. Сукупні витрати пасічника становлять: TC=10Q+Q2, де Q– кількість вуликів.

Визначте оптимальну кількість вуликів для пасічника. Яка кількість вуликів є оптимальною з точки зору садівника?

4. Дві фірми, що виробляють розчинники для фарб, скидають відходи виробниц­тва в озеро. Студенти факультету екології з’ясували, що на даний час у воді міс­титься 10 умовних одиниць шкідливих викидів – по 5 від кожної фірми, у той час як не створюють загрози для здоров’я людей лише 4 їх одиниці.

Місцева адміністрація готова прийняти рішення про примусове скорочення викидів на 3 одиниці для кожної фірми. Студенти факультету економіки, яких еко­логи залучили до досліджень, обчислили суспільні вигоди та сукупні витрати на знищення викидів для кожної фірми:

Одиниці знищених викидів

Сукупна суспільна вигода

Сукупні витрати знищення викидів фірми 1

Сукупні витрати знищення викидів фірми 2

0

0

0

0

1

300

50

125

2

550

150

250

3

750

300

375

4

900

500

500

5

1000

750

625

Вони не погоджуються з рішенням адміністрації і вважають його недостатньо ефективним. Яке більш ефективне вирішення проблеми скорочення шкідливих викидів знайшли студенти-економісти?

5. Природна монополія, авансований капітал якої становить 10 млн. гр. од., за­безпечує місто електроенергією. Середня норма прибутку в економіці оцінюєть­ся у 15%. Сукупні витрати фірми на постачання 100 млн. кВт. електроенергії на рік становлять 7 млн. гр. од.

Визначте, яку ціну 1 кВт. електроенергії повинна встановити міська адмініст­рація, що здійснює регулювання діяльності природних монополій.

6. Припустимо, що суспільство складається з двох осіб. Рівняння їх ліній попиту на суспільне благо: Q1=1–P1; Q2=5–0.2Р2. Виразити аналітично функцію сукупного попиту цих осіб на суспільне благо.