Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
57.84 Кб
Скачать

Питання №21

Міжгосподарський землеустрій становить систему заходів щодо комплексної організації території декількох землекористувачів (землевласників, орендарів), здійснюваних з метою їх найбільш раціонального використання. Його основними завданнями є: утворення нових землекористувань шляхом надання земель різним господарюючим суб'єктам (сільськогосподарським коопе­ративам, акціонерним товариствам, фермерським господарствам); упорядкування і раціональна організація існуючих землекористувань (усунення черезсмужжя, вклинювань, далекоземелля, вкраплювань та інших незручностей, пов'язаних з розташуванням земель).

Землевпорядні дії під час здійснення міжгосподарського землеустрою охоплюють: встановлення точного складу учасників (обов'язковою умовою є участь усіх суб'єктів, зацікавлених у складанні проекту); збирання, систематизацію та вивчення усіх наявних матеріалів про економічний стан і перспективи розвитку існуючих і новостворюваних господарств (земельно-кадастрові дані, матеріали ґрунтових, геоботанічних, меліоративних, дорожніх та інших обстежень і розвідувань); одержання додаткових даних, необхідних для розроблення проекту (у разі потреби провадяться польові обстеження для уточнення і коригування застарілих відомостей).

Будь-які дії з міжгосподарського землеустрою пов'язані зі встановленням, припиненням або зміною конкретних прав землевласників та землекористувачів. Тому міжгосподарський землеустрій повинен провадитися згідно з нормативними приписами і створювати найсприятливіші умови для раціонального використання та охорони земель.

Питання №22

Утворення нових або упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань при міжгосподарському землеустрій розглядається не ізольовано, а в загальній системі сформованого використання земель, так як створення навіть одного нового підприємства може зачіпати цілу групу господарств і більшу територію. Це характерно, зокрема, для створення великих гідротехнічних споруд та водосховищ, освіти землекористування промислових, транспортних та інших несільськогосподарських підприємств, коли вилучення земель істотним чином впливає на економіку усіх довколишніх господарств.

Методами міжгосподарського землеустрою встановлюються на місцевості межі адміністративно-територіальних утворень, територій з особливим правовим режимом земель у місцях проживання та господарської діяльності малочисельних народів та етнічних груп, територій з особливими природоохоронними, рекреаційними і заповідними режимами, а також риса міст, селищ і сільських населених пунктів , що позначається на умовах і режимі землеволодіння та землекористування і має суттєвий вплив на соціально-економічну ситуацію в суспільстві.

Формування земельних фондів різного цільового призначення (перерозподілу земель, переселення та інших) зачіпає економічні інтереси багатьох землевласників і землекористувачів, у багатьох випадках визначає розміри та ефективність виробництва.

23.Відведення земель для різних потреб народного господарства

Правови статус фермерського і особистого селянського господарства розмежований. При вирішенні питання про передачу земельної ділянки для ведення фермерського господарства згідно 7 ст. Земельного К України вимагається проходження конкурсної комісії, тоді як для особистого селянського господарства проходження конкурсної комісії не вимагається. Особисте селянське господарство за своїм статусом наблизилось до особистого пробного господарства. Однією з ознак особистого сел.. господарства є те, що йому може надаватись у власність земельна ділянка у більшому розмірі(до 2 га). Особисте селянське господарство реєструється як юридична особа.

Проект відведення земельної ділянки розробляється спеціальними організаціями на замовлення громадян, який погоджується з органами по земельних ресурсах, природоохоронними і санітарно-епідеміологічними органами, органами архітектури,розглядається відповідною місцевою держаною адміністрацією або органом місцевого самоврядування. У місячний строк ці органи приймають відповідне рішення. У разі відмови цих органів у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання за заявою зацікавленої особи вирішується у судовому порядку.