Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TRUDOVE_PRAVO

.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
58.37 Кб
Скачать

Задача 1

Під час літніх канікул 15-річний Сергій влаштувався на роботу на ба­зарі підсобним робітником. Роботодавець уклав з ним трудовий договір в усній формі та запропонував йому працювати з 6.00 до 15.00. До його трудових обов'язків входило встановлення палатки, доставка товару зі складу та його підвезення за необхідності. Роботодавець трудову книжку не оформив, розрахунок проводив щоденно готівкою.

Дайте правову оцінку ситуації. Встановіть, які порушення мали місце у цій ситуації.

Задача 2

Дайте правову оцінку ситуації. Які повинні бути дії власника?

До директора ТОВ «Будінвест» надійшли заяви від робітників підприємства з проханням установити їм скорочений робочий час триваліс­тю 36 годин на тиждень. Заяву написали: Іванов С., 17 років; Петрова Л., 38 років, мати дитини-інваліда 13 років; Єгорова І., 15 років; Сидорова С, яка має сина 12 років.

Задача 3

Знайдіть у тексті помилки й виправте їх.

На заводі

Вчора наш клас ходив на екскурсію на машинобудівний завод. Той самий, на якому працює мій сусід Віктор. У січні йому виповниться 15 років й одразу ж він отримає відпустку — цілих три тижні. У школі Вік­тор вчився погано. Його мама не витримала й віддала на завод до знайо­мого майстра: «Візьміть у свій цех!» Майстер прийняв Віктора на зварю­вальну дільницю з випробуванням на 5 місяців. Віктор термін випробування витримав, хоча заробітну плату за цей час не отримував, тому й став непоганим зварювальником. Йому подобається на заводі, іноді працює на день по 10-12 годин, а якщо потрібно — у свята та ви­хідні. Мама радіє змінам, що стались із сином. А приятеля його, Миколу, з роботи вигнали (зламав якусь деталь). Віктор отримав подяку, Яку за­писали до нової трудової книжки (першу він носив у кишені, всім пока­зував і десь загубив). Але зараз у парубка все добре.

Задача 4

У ТОВ «Вест» був виданий наказ наступного змісту:

П. 1. Направити робітників столярного цеху у відпустку без збере­ження заробітної плати терміном на 3 місяці у зв'язку з відсутністю сиро­вини.

П. 2. Надати Іванову І. (16 років) щорічну основну відпустку трива­лістю 24 календарних дні за відпрацьований рік.

П. 3. Надати Сидоровій В. оплачувану відпустку для догляду за дити­ною до досягнення нею двох років й неоплачувану відпустку з двох до чотирьох років.

П. 4. Відмовити в наданні щорічної відпустки Ткаченку та Шевченку у зв'язку з тим, що вони не працюють на підприємстві 11 місяців.

Проаналізуйте зміст наказу на його відповідність чинному законо­давству України.

Задача 5

Експедитор Сидоренко уклав трудовий договір з товариством з об­меженою відповідальністю «Гасло», який передбачав встановлення ви­пробування на строк 2 місяця. Через 2 тижні Сидоренко захворів та був відсутній на роботі протягом 1 місяця. Через 2,5 місяці після укладення трудового договору адміністрація звільнила Сидоренка як такого, що не витримав випробування. Сидоренко заперечував проти звільнення, бо вважав, що строк випробування закінчився і власник не має права звіль­нити його на цій підставі.

Дайте правовий аналіз ситуації. Який порядок встановлення випро­бування та результати випробування при прийнятті на роботу?

Задача 6

Знайдіть у тексті юридичні помилки й виправте їх.

Текст з помилками

Виправлення

1. Права та свободи людини є вичерпними

2. Примусовою працею вважається робота за вироком суду, альтерна­тивна та військова служба

3. Трудова діяльність у повному обсязі настає з 15 років

4. Максимальна тривалість робочо­го тижня становить 41 годину

5. Робота на двох посадах називаєть­ся сесією

6. Щорічна відпустка становить 21 робочий день

7. Зміна за необхідністю умов праці до 1 місяця називається форс-мажорними обставинами

Задача 7

Колективний договір приватного підприємства «Прогрес» передба­чав такий вид дисциплінарного стягнення, як сувора догана. Державна інспекція праці під час перевірки у своєму акті вказала на необхідність приведення колективного договору у відповідність до чинного законо­давства.

Дайте правову оцінку ситуації. Чи правомірні вимоги державної ін­спекції праці? Якими актами встановлюються заходи дисциплінарних стягнень?

Задача 8

Робітник Петров подав заяву про звільнення 1 квітня. 15 квітня його запросив директор заводу і повідомив, що він буде звільнений 29 квітня, тому що заява до нього надійшла тільки сьогодні. Крім цього, він вимагав указати в заяві причину звільнення.

1) Дайте правову оцінку ситуації.

2) У чому полягає відмінність процедури розірвання за ініціативою ро­бітника строкового трудового договору та трудового договору, укла­деного на невизначений строк?

Задача 9

Механік АТП «Побут» Володимиров був відсутній на робочому місці протягом першої половини робочого дня. У пояснювальній записці, яку від нього вимагав директор підприємства про причини відсутності на ро­бочому місці, Володимиров пояснив, що на прохання іншого механіка цього ж підприємства надавав йому допомогу в ремонті екскаватора на його робочому місці у сусідньому гаражі. Наступного дня був виданий на­каз про звільнення Володимирова за п. 4 ст. 40 КЗпП України за прогул. Вважаючи звільнення незаконним, Володимиров, минаючи комісію з трудових спорів, звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі й оплату за час вимушеного прогулу.

Чи мав право Володимиров звертатися до суду, минаючи комісію з трудових спорів?

Яке рішення слід прийняти по даній справі?

Задача 10

Неповнолітній працівник Дудін звернувся до адміністрації заводу із заявою про надання йому відпустки в березні 2005 р. Адміністрація від­мовила Дудіну, пославшись на те, що:

1) за законом відпустка надається після того, як працівник пропрацював на підприємстві не менш ніж шість місяців, а Дудін пропрацював лише 5 місяців;

  1. неповнолітнім відпустка повинна надаватися в літню пору року.

Чи правильні дії адміністрації?

Задача 11

Сорокін працював пекарем у малому підприємстві «Юлія». Пропра­цювавши рік, він вимагав надання відпустки, однак власник підприєм­ства йому в цьому відмовила, пославшись на те, що відпустка надається тільки на державних підприємствах, а у них підприємство приватне.

Чи правомірні дії власника? На яких працівників поширюється за­конодавство про відпустки? Коли у працівника виникає право на щоріч­ну відпустку?

Задача 11

Лаборант Воронков, проводячи лабораторні дослідження, підключив прилад до мережі високої напруги, внаслідок чого прилад став непридат­ним для подальшого використання. Наказом по інституту Воронкову бу­ло оголошено догану і на нього покладено обов'язок відшкодувати запо­діяну шкоду в повному розмірі.

Воронков заперечував, вказуючи на те, що прилад він зіпсував випад­ково, а крім того, йому за це вже оголошено догану, а застосування двох стягнень за один проступок незаконне. На цій підставі Воронков, мина­ючи КТС, звернувся до суду.

Яке рішення слід прийняти стосовно даної справи?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]