Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_10-09-2012_22-44-24 / опорнй консп лекц .doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Розвиток культури Давнього Межиріччя.

Межиріччя (Месопотамія, Дворіччя) - регіон в Азії, рівнина між річками Тигр та Євфрат на території сучасних Іраку та Сирії. Перші держави виникли понад 5 тис. р. до н.е. Тут виникла перша в історії людства писемність - клинопис, розвинулись рільництво та іригація, були здійснені численні винаходи, розвинута астрономія.

Архітектура:

Наприкінці IV тисячоліття до н. е. шумери збудували перші на планеті міста — Ур, Урук, Лагаш. Монументальне будівництво, як і іригація, — яскравий приклад перемоги людини над несприятливими природними умовами. У Месопотамії немає готових будівельних матеріалів — каменю, дерева. Усі гігантські будови зводилися з глиняної цегли.

Культова

Палацова

Інші

Зиккурати

Вавилонськавежа

Сади Семіраміди Вавилон кам’яна будівля, що складається зі склепінчастих терас на кожній терасі був шар землі де і розбивали сад; вода подавалася за допомогою лопатевого водопроводу

Міста:

Вавилон, Ніневія, Пальміра

Інженерні споруди:

Іригація мала планомірний, крупномасштабний характер.

Геродот описує судноплавний канал, проритий між Тигром і Євфратом.

Постійні війни диктували необхідність оборонних споруд. Міста Межиріччя стали справжніми фортецями. Про столицю Ассирії — Ніневію — говорили: «Та, яка своїм сяйвом відкидає ворогів». Зубці її стін, що досягали 20 м у висоту, прикрашала цегла, покрита блакитною глазур'ю із золотою блискучою смугою. Вавилон оточували чотири кільця стін. Головні ворота були присвячені богині Іштар. За наказом царя Навуходоносора до них побудували дорогу надзвичайної краси і абсолютної неприступності для можливого ворога. З двох сторін підносилися семиметрові стіни. Вимощена ця дорога була величезними плитами з білого вапняка. На кожній плиті вибитий напис: «Я — Навуходоносор,… Вавилонську вулицю вимостив…». Bce, що робилося в державі, вважалося заслугою винятково його правителя.

Мистецтво

Вхід в царський палац у Ніневії був прикрашений багатьма величезними статуями божеств — крилатих людинобиків і людинолевів. На стінах залів — сюжетні рельєфи, що детально зображують життя правителя. Найвідоміший з рельєфів присвячений полюванню — улюбленому заняттю ассирійської знаті.

Наука

Особливості природних умов, розливи річок та засухи приводили до необхідності розвитку інженерних знань для будування платин та штучних водосховищ. У великих містах були створені бібліотеки, деякі були відкриті археологами. Інформація, яка була зібрана у них, свідчіть про високий рівень знань з астрономії, медицини, інженерних наук. Були створені трактати з історії, географії.

Висновки:

Ґенеза культури Стародавнього Єгипту та її надбання.

Єгиптологія – наука яка вивчає Стародавній Єгипет. У сфері інтересів знаходяться історія, культура, релігія, мистецтво, мова, письмо, література, археологічні пам'ятки, повсякденне життя й інші аспекти цивілізації на берегах Нілу.

Архітектура:

Раннього Царства

палацові фасади («серех»), їх зображення зустрічаються на стелах фараонів. Поховання зосереджені в районі Мемфіса і Абідос, (центри заупокійного культу), гробниці - мастаби.

Стародавнього Царства

"час пірамід" (Піраміди Джосера, далини Гізи, Ламана, Рожева піраміда, Піраміда в Медуме). Конструкції свідчать про блискучий розвиток наук і ремесел.

До кінця періоду відносять - сонячні храми (храм Ніусірра в Абідосі).

Середнього Царства

Піраміди з цегли (не залишились), поховальні стели з текстами, зображаннями. Поховальні комплекси об’єднали піраміду та скальну гробницю (усипальниця Ментухотепа II в Дейр-ель-Бахрі, заупокійний комплекс фараона Аменемхета III в Хаварі)

Нового Царства

Столиця – Фіви

Будівництво храмів трьох типів: наземні (храми Амона Карнакский і Луксорский), скельні (храм Рамзеса II в Абу-Сімбелі) і напівскельні (храм Хатшепсут в Дейр-ель-Бахрі) храмові комплекси

Пізнього Царства

Столиця Саіс

Поступова відмова від монументальних ансамблів; храми стають меншими за розмірами, зростає пишність декору.

Після завоювання греками відбувається синтез культур (храм Птолемея в Карнаке, храм Гора в Едфу і комплекс Ісіди на о.Філе).

Скульптура:

Існував жорсткий канон (майже за 3 тис. р. не зазнав змін): колір тіла чоловіка мав бути темніше жінки, руки сидячої людини повинні лежати на колінах або на грудях. Сидяча статуя зображувала людину, яка сидить на кубічному троні, ноги щільно зімкнуті, спина пряма. Особи зображувалися без емоцій: губи стиснуті, підборіддя висунуте вперед.

Найвідоміші монументальні скульптури:

Де знаходиться

Кого зображено

Література:

Релігійна

Повчальна, наукова

Інші

магічні заклинання, гімни богам і різноманітні релігійно-магічні тексти пов’язані з заупокійним ритуалом - Книга мертвих

Повчання Птакотепа

«Казка про потерпілий аварію корабель», «Розповідь єгиптянина Синухета»

«Розповідь єгиптянина Синухета»

Висновки:

Соседние файлы в папке attachments_10-09-2012_22-44-24