Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Mistobudivna_ekologiya_1.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
668.67 Кб
Скачать

Додаток 10 класифікація аварій на аес і заходи щодо їх ліквідації6 Рівень і. Незвичайна подія

Збої роботи обладнання станції, що могли викликати поранення працівників АЕС загрозливі погодні умови (тайфуни, торнадо тощо). Місцеві власті повинні бути попереджені, але необхідності вмикати сигнали тривоги немає. Місцевим жителям не потрібно виконувати ніяких спеціальних дій.

Рівень II. Тривога

Подія, що може вплинути на безпеку роботи АЕС, але, як вважається, не вплине на місцевих жителів. Місцеві власті повинні бути попереджені й слідкувати за роз­витком подій; бути готовими діяти, якщо обстановка на АЕС погіршиться. Як запобіжний захід може бути проведена мобілізація транспортних засобів. Місцеві власті повинні перевезти дітей в школи-інтернати за межами району і закрити громадські пляжі й водойми. Система Аварійного попередження або місцева радіотрансляційна мережа повинні інформувати місцевих жителів про ці заходи.

Рівень III. Локальний критичний стан

Серйозна аварія на АЕС, що може супроводжуватися невеликим викидом ра­діоактивних матеріалів. Власті штату й місцеві власті повинні дати місцевим жителям і приїжджим повну інформацію й повідомити про .необхідні дії. Вмикається Система Аварійного попередження, місцеві радіостанції передають інформацію про стан АЕС і заходи, які повинні виконувати місцеві жителі. Дітей негайно перевозять за межі загрозливого району. Власті штату можуть запроваджувати інші запобіжні заходи. ,

Рівень IV. Загальний критичний стан

Дуже серйозна аварія на АЕС, що викликала її значне пошкодження й викидання радіоактивних матеріалів. Власті штату можуть віддати розпорядження місцевим жи­телям перейти в сховища або евакуюватися за межі небезпечної зони. Повинні весь час діяти сигнали тривоги. Системою Аварійного попередження й місцевими ра­діостанціями повинні передаватися спеціальні інструкції для місцевого населення й приїжджих.

Примітка авторів. Згідно з цією класифікацією, аварія 26 квітня 1986 р. на Чорнобильській АЕС належить до рівня IV. Але, як відомо, місцеві, республіканські й союзні власті тоді не лише не вжили в найсерйозніші перші дні аварії ніяких заходів для попередження місцевих жителів, а й віддавали злочинні накази «не піддаватись паніці», змушували студентів та дітей брати участь у Першотравневій демонстрації тощо. Евакуація дітей розпочалася стихійно лише 5—6 травня. Не було сповіщено місцевих жителів про необхідність застосування запобіжних препаратів йоду, не були закриті пляжі тощо.

Додаток 11 поглинання сонячної енергії різними поверхнями (сонце в зеніті)

Поверхня

Поглинання, %

Глибокі води

93

Асфальт

91

Темні ґрунти (чорноземи)

85

Ліс

82

Білі ліски

80

Світлий цемент

75

Трав'яні луки

70

Старий сніг

45

Свіжий сніг

20

Додаток 12 деякі дані про шкідливий вплив чадного газу на людину

Чадний газ (CO) утворює з гемоглобіном крові стійку сполуку — карбокси-гемоглобін, яка нездатна постачати тканини організму киснем. В результаті настає кисневе голодування організму, що супроводжується такими симптомами: головний біль, дзвін у вухах, блідість, нудота, запаморочення, при значному отруєнні — втрата свідомості й смерть.

Смерть настає при вдиханні протягом 30 хв повітря, що містить 1300 чим CO. Симптоми отруєння у людини, що постраждала, виявляються поступово, оскільки карбоксигемоглобін відновлюється до попереднього стану (оксигемоглобіну) дуже повільно — протягом кількох годин.

Ознаки отруєння чадним газом у людини з'являються вже при нетривалому перебуванні в приміщенні, повітря якого містить 10 чим CO.

Як показали досліди над добровольцями, восьмигодинне перебування людини в атмосфері, що містить 80 чнм СО, знижує кисневе постачання організму на 15 % (рівноцінно втраті 0,5—0,6 л крові).

Санітарними нормами, що діють в Україні, ГДК СО в повітрі визначена в 0,003 чнм (мг/л).

Вимірювання вмісту СО в місцях напруженого автомобільного руху, особливо в безвітряну погоду, на напружених перехрестях, в місцях автомобільних заторів тощо показали концентрацію СО в приземному шарі повітря до 400 чнм.

Дослідженнями встановлено, що у водія автомобіля, який протягом 1 год перебу­вав у атмосфері з вмістом 120 чнм СО, значно уповільнюються реакції, знижується увага й здатність адекватно сприймати дорожну ситуацію.

Вміст СО в сигаретному димі досягає 1-1,5 % (100-150 чнм)! Лікарями встанов­лено, що у «затятих» курців постійно до 5 % гемоглобіну крові знаходиться в стані карбоксигемоглобіну, тобто людина, яка багато палить, весь час перебуває в стані кисневого голодування. Тому курці більше схильні до респіраторних і серцево-судинних захворювань.

Сигаретні фільтри зовсім не затримують СО і вони поглинають лише до 20 % смол, що містяться в сигаретному димі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]