Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методвказ. з КП-2013.docx
Скачиваний:
139
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Безбаштова водонасосна установка ву-5-30

 Водопідіймальна установка типа ВУ-5-30 призначена для підйому води з поверхневих джерел. До складу агрегату входить повітряно-водяний бак 4, в який вода по напірній трубі 9 подається за допомогою насосного агрегату 7. Автоматичне управління роботою насосного агрегату здійснюється за допомогою реле тиску 2. Для розбору води з казана призначена напірно-розводяща труба 5. Періодичне поповнення повітряно-водяного бака повітрям виробляється за допомогою струменевого регулятора 10. Принцип роботи : коли подача насосного агрегату перевищує вжиток, надлишок води поступає в казан, повітряна подушка стискується і тиск в казані підвищується. У разі, коли водоспоживання більше подачі або насос не працює, вода під тиском повітря поступає з казана споживачеві.

Як тільки тиск в казані при його наповненні досягне розрахункового значення рmax, реле тиску 2 розімкне електричну мережу магнітного пускача, насосний агрегат 7 вимкнеться.

1–станція управління; 2–реле тиску; 3,11–запобіжні клапани; 4-повітряно-водяний бак; 5–трубопровод; 6–сопло; 7–насосний агрегат; 8–всмоктуюча труба; 9 – нагнітальна труба; 10 – струменевий регулятор

Рисунок 19– Технологічна схема водопідіймальної установки ВУ-5-30

При зменшенні тиску до рmin контакти реле замкнуться, і включиться насос, який знову почне подавати воду в казан. Під час роботи водокачки об'єм повітряної подушки в казані унаслідок нещільності з'єднань і розчинення повітря у воді зменшується. Це наводить до збільшення частоти включення установки і прискорює знос електродвигуна і насоса. Для автоматичного заповнення казана повітрям служить струменевий регулятор 10.

Припливно-витяжна вентиляційна установка пву-м.

Осьовий вентилятор (рис.20) складається з робочого колеса 1, на втулці якого закріплені профільні ( у формі крила літака) лопатки 2; робоче колесо обертається в циліндровому корпусі або, як його часто називають, кожусі 3. За робочим колесом

розташовується випрямляючий апарат з нерухомими лопатками 4. Робоче колесо, що обертається, за допомогою лопаток передає енергію приводу переміщуваному повітрю. Лопатки робочих коліс виготовляються із сталі або пластмас ( для вентиляторів малих розмірів). Лопатки робочого колеса можуть мати несиметричний або симетричний профіль. Осьові вентилятори з лопатками робочих коліс симетричного типа є реверсивними, оскільки їх продуктивність не міняється при зміні напрямку обертання робочого колеса на зворотне. Вентилятори з робочими лопатками несиметричного типа цією якістю не володіють, їх продуктивність при зміні напряму обертання робочого колеса різко знижується, але ці вентилятори мають хороші аеродинамічні характеристики і підвищений коефіцієнт корисної дії. Випрямляючий апарат забезпечує плавний перехід повітря від лопаток робочого колеса до виходу в дифузор або мережу і частково перетворить динамічний тиск в рухомому потоці повітря в статичний тиск. В осьових вентиляторах напрям руху повітряного потоку збігається з віссю обертання робочого колеса. Повітря засмоктується в колектор 5, проходить між лопатками обертового робочого колеса, потім поступає у випрямляючий апарат, звідти в дифузор 6 і викидається в атмосферу ( при роботі вентилятора на всмоктування).Осьові вентилятори можуть бути одноступінчастими ( з одним робочим колесом) і двоступінчастими. У останньому випадку в кожусі вентилятора

знаходяться два рівні, що працюють послідовно і що мають кожна своє робоче колесо. Між робочими колесами знаходиться проміжний направляючий апарат.

1 – робоче колесо; 2 – лопатки робочого колеса; 3 – кожух; 4 – випрямляючий апарат; 5 – колектор; 6 – дифузор

Рисунок 20 - Загальний вид осьового вентилятора

Конструктивно направляючий апарат складається з нерухомих профільних лопаток або профільних лопаток з регульованим кутом установки. Призначення направляючого апарату – подача повітря до робочого колеса, встановленого за ним у визначеному, ефективнішому напрямку, і перетворення значної частини кінетичної енергії потоку (динамічного тиску) в потенційну (статичний тиск). Випрямляючий апарат встановлюється за другим робочим колесом по ходу струменя. Обоє рівня можуть знаходитися на одному валу або на окремих валах (вентилятор ВОД-16). Наявність двох рівнів дозволяє вентилятору розвивати вищий тиск.

Комбіновані припливно-витяжні вентиляційні установки ПВУ-4М та ПВУ-6М призначені для вентиляції та опалення тваринницьких приміщень. Комплекс ПВУ-6М використовується переважно у пташниках.

До складу комплексу входять по шість припливно-витяж­них установок, в яких суміщені подача свіжого і видалення відпрацьованого повітря. Переміщення повітря забезпечується двоконтурним робочим колесом 2(рис. 21) вентилятора з двома робо­чими лопатками. Внутрішні лопатки переміщують відпрацьоване повітря по внутрішньому повітропроводу. Зо­внішні - свіже повітря по кільцево­му каналу 1 між корпусом 5 та внут­рішнім повітропроводом 3. Змішува­льні заслінки 6 забезпечують рецир­куляцію повітря.

Для підігріву повітря в холодну пору року установки мають нагрівні елементи 4.Через стінки внутріш­нього повітропроводу відбувається теплообмін між потоками відпрацьованого і свіжого повітря, завдяки чому 5 - 7 % теплоти внутрішнього повітря переда­ється припливному повітрю, що забезпечує деяку економію енергоресурсів.

1 — кільцевий канал; 2 - робоче колесо вентилято­ра; 3 - внутрішній повітропровід; 4 -електронагрівач; 5 -корпус; 6 - заслінки

Рисунок 21- Функціональна схема припливно-витяжної установки ПВУ-М: