Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131213qwe.rtf
Скачиваний:
17
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
15.53 Mб
Скачать
  1. Захист тиристорів

Тиристори є приладами, критичними до швидкостям наростання прямого струму diA / dt і прямої напруги duAC / dt. Тиристорам, як і диодам, притаманне явище протікання зворотного струму відновлення, різке спадання якого до нуля посилює можливість виникнення перенапруг з високим значенням duAC / dt. Такі перенапруги є наслідком різкого припинення струму в індуктивних елементах схеми, включаючи малі індуктивності монтажу. Тому для захисту тиристорів зазвичай використовують різні схеми ЦФТП, які в динамічних режимах здійснюють захист від неприпустимих значень diA / dt і duAC / dt.

У більшості випадків внутрішній індуктивний опір джерел напруги, що входять в ланцюг включеного тиристора, виявляється достатнім, щоб не вводити додаткову індуктивність LS. Тому на практиці частіше виникає необхідність у ЦФТП, що знижують рівень і швидкість перенапруг при виключенні (рис. 7).

Рис. 7. Типова схема захисту тиристора

Для цієї мети зазвичай використовують RC-ланцюга, що підключаються паралельно тиристору. Існують різні схемотехнічні модифікації RC-ланцюгів і методики розрахунку їх параметрів для різних умов використання тиристорів.

Для замикаються тиристорів застосовуються ланцюга формування траєкторії перемикання, аналогічних по схемотехніці ЦФТП транзисторів.

Висновок І.В основі дії захисного відключення, як электрозащитного кошти, лежить принцип обмеження (за рахунок швидкого відключення) тривалості протікання струму через тіло людини при ненавмисному дотику до елементів електроустановки, що перебувають під напругою. Пристрої захисного відключення (УЗО), що реагують на диференційний струм, поряд з пристроями захисту від надструмів, відносяться до додаткових видів захисту людини від ураження електричним струмом у разі непрямого дотику, забезпечувана шляхом автоматичного відключення живлення. Статистичні дані по электротравматизму, отримані за майже 30-річний період з початку широкого впровадження ПЗВ, підтверджують високу ефективність даного электрозащитного кошти - кількість смертельних травм знизилася майже в 100 разів.

ІІ. Тиристори є найбільш потужними електронними ключами, використовуваними для комутації високовольтних і сільноточних (сильнострумових) ланцюгів. Однак вони мають істотний недолік - неповну керованість, яка виявляється в тому, що для їх виключення необхідно створити умови зниження прямого струму до нуля. Це в багатьох випадках обмежує і ускладнює використання тиристорів.

Для усунення цього недоліку розроблені тиристори, що замикаються сигналом по керуючому електроду G. Такі тиристори називають замикаються (GTO - Gate turn-off thyristor) або двухопераціоннимі.

Замикаються тиристори (ЗТ) мають чотиришарову р-п-р-п структуру, але в той же час володіють рядом істотних конструктивних особливостей, які надають їм принципово відмінне від традиційних тиристорів - властивість повної керованості. Статична ВАХ замикаються тиристорів в прямому напрямку ідентична ВАХ звичайних тиристорів. Однак блокувати великі зворотні напруги тиристор, що замикається зазвичай не здатний і часто з'єднується із зустрічно-паралельно включеним діодом. Крім того, для замикаються тиристорів характерні значні падіння прямої напруги. Для виключення замикається тиристора необхідно подати в ланцюг керуючого електрода потужний імпульс негативного струму (приблизно 1:5 по відношенню до значення прямого вимикаю струму), але короткою тривалістю (10-100 мкс).

Література 1.Система стандартів безпеки праці. Пристрої захисного відключення. ГОСТ 12.4.155.-85.ССБТ

2. Душкин.А.Н. Навчально-довідковий посібник. Енергосервіс.- 2006 р. - 232 с.

3. Монаков В.К. Пристрої захисного відключення як ефективний засіб запобігання загорянь і пожеж // Пожежна безпека. 2003. № 5. С. 193-195.