Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

13.2. Зображення різьби

На кресленні різьбу зображують умовно, не залежно від профілю різьби, а саме: різьбу на стержні - суцільними основними лініями по зовнішньому діаметру різьби та суцільними тонкими по внутрішньому на всю довжину різьби, включаючи фаску. На видах, що одержані проекціюванням на площину, яка перпендикулярна до осі стержня, по внутрішньому діаметру різьби проводить дугу суцільною тонкою лінією, що приблизно дорівнює 3/4 кола та розімкнену у будь – якому місці. На зображеннях різьби в отворі суцільні основні та суцільні тонкі лінії як би міняються місцями (рис. 13.7).

Рис.13.7 Зображення різьби на кресленні

Ф

аски на стержні та в отворі з різьбою, які не мають спеціального конструкторського призначення, у проекції на площину, яка перпендикулярна до осі стержня або отвору, не зображують.

Межу різьби на стержні та в отвору проводять у кінці повного профілю різьби, до збігу, основною лінією ( або штриховою якщо різьба зображена як невидима (рис.13.8)), котру проводять до ліній зовнішнього діаметра різьби.

Відстань між лініями, що зображують зовнішній та внутрішній діаметри різьби, згідно ГОСТ 2.303-68, не повинно бути менш 0,8 мм та більше кроку різьби. Збіг різьби зображується тонкою лінією, яку проводять приблизно під кутом 30 до осі різьби.

На кресленнях за якими різьбу не виконують, різьбу у глухому різьбовому отворі (гнізді) допускається умовно зображати, як показано на рис. 13.9 б) і в).

Слід твердо запам'ятати правило: в різьбових з'єднаннях, зображених в розрізі, різьба стержня закриває різьбу отвору (рис.13.10).

З

Рис.13.10 Штриховка з’єднаних деталей

вернути увагу на те, що на розрізах штрихування доводиться до суцільних основних ліній. Більш докладні зведення про зображення різьби дивись у ГОСТ 2.311-68.

13.3. Позначення різьби

Стандартні різьби підрозділяють на різьби загального призначення та спеціальні. У свою чергу, різьби загального призначення підрозділяються на кріпильні (рис.13.11 а,б,в) та ходові (кінетичні, рис. 13.11г,д). До спеціальних різьб відносять, наприклад, різьбу круглу для цоколя та патронів електроламп, різьбу круглу для санітарно–технічної арматури та ін.

У табл. 13.1 приведені умовні позначення різьб загального призначення по ГОСТ 16093-81

Таблиця 13.1

Тип різьби

Умовне позначення типу різьби

Параметри різьби, які вказують на кресленні

Приклади позначення різьби на кресленні

Метрична з крупним кроком (60е) (600)

М

Зовнішній діаметр, поля допуску, букви LH для лівої різьби

Зовнішньої: М8-6g Внутрішньої: М8-7Н Лівої різьби: М8LН-6g, М8LН-6Н

Метрична з дрібним кроком (600)

Зовнішній діаметр, шаг, поле допуску, бухвы LH для лівої різьби

Зовнішньої: М8*1–6g

Внутрішньої: М8*1–6g

Лівої різьби: М8*1LH–бg, М8*1LH–6Н

Трапецеідальна багатозахідна

(300)

Тr

Зовнішній діаметр, хід у скобках, буква Р та числове значення кроку, букви LH для лівої різьби, поле допуску

Зовнішньої:Тr20*8(Р4)–8l

Внутрішньої: Тr20*8(Р4)–8H

Лівої різьби:

Тr20*8(Р4) LH –8l

Тr20*8(Р4) LH –8H

Упорна (330)

S

Зовнішній діаметр, крок, букви LH для лівого різьблення, поле допуску

S80*10 –7h

S80*10 LH –7H

Трубна циліндрична (550)

G

Позначення розміру різьби, клас точності, букви LН для лівої різьби

G1 – A G1 – B

G1 LH – A G1 LH – B

Трубна

конічна

(550)

R – зовнішня різьба

внутрішня різьба

Позначення розміру різьби, клас точності, букви LН для лівої різьби

Зовнішньої: R11/2 Внутрішньої: Rc11/2

Лівої різьби:

R11/2LH, R1c1/2LH

Прямокутна різьба не стандартизована. При її застосуванні на кресленні вказують усі необхідні для виготовлення розміри (рис.13.11 е).

Слід запам'ятати, що метричну різьбу виконують з великим кроком (єдиним для даного діаметра різьби) та дрібними кроками, яких для даного діаметра різьби може бути декілька. Наприклад, для діаметра різьби d=20 мм великий крок завжди дорівнює 2,5 мм, а дрібний може дорівнювати 2; 1,5; 1; 0,75; 0,5 мм, тому в позначенні метричної різьби великий крок не вказують, а дрібний вказують обов'язково. Діаметр та кроки метричної різьби установлені ГОСТ 8724-81.

В позначеннях різьби завжди вказують зовнішній діаметр різьби: його можна наносити згідно з будь – яким варіантом з числа поданих ГОСТ2.307–68

Якщо для метричної різьби позначення діаметра різьби відповідає її зовнішньому діаметру (без урахування допущень), то у трубної різьби її діаметр позначують умовно, наприклад G1, що відповідає трубі, яка має умовний прохід (внутрішній діаметр труби), що дорівнює 25 мм, тобто 1'. Зовнішній же діаметр трубної різьби 1' дорівнює 33,25 мм, тобто більше на дві товщини стінки, тому позначення трубної циліндричної (та конічної) різьби здійснюється лінією - виноскою з однією стрілкою та полицею.

13.4. Класифікація різьб, які застосовуються у техніці.

В техніці переважно застосовують стандартні різьби, але в особливих випадках допустимо використовувати різьби з нестандартними параметрами.

Кріпильна та кріпильно–ущільнювальна різьби призначені для рознімного нерухомого з’єднання деталей виробу.

Різьби для передачі руху (ходової) застосовуються для рознімного рухомого з’єднання деталей. Їх використовують для передачі обертання (черв'ячне колесо у парі з черв'яком), а також для перетворення обертального руху в поступальний (вантажні гвинти вантажопідйомних механізмів, ходові гвинти металорізальних верстатів).

Соседние файлы в папке Лекції по на черталке