Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ел.маш.лекции.практ.и т.д / МУ_2сем(Назарьян)

.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Зовнішні характеристики знімаються для двох значень коефіцієнту потужності соsφ=1 та соsφ=0,8 за електричною схемою рисунку 1 в наступній послідовності. Ротор генератора приводиться до обертання первинним двигуном (М) з синхронною частотою n1, яка при проведенні досліду підтримується незмінною Включенням рубильника Р на обмотку збудження подається струм збудження Ізб. При цьому генератор збуджується, про що свідчить показання вольтметру на затисках генератора. Потім за допомогою АВ QF1 та QF2 включається навантаження. Відповідним зміненням опору навантаження Rнв або Хнв та величини струму збудження забезпечується режим номінального навантаження СГ при І=Ін та U=Uн. Отриманий при цьому струм збудження підтримується незмінним. Потім зменшуючи струм навантаження при підтримці незмінного значення соsφ, вимірюється напруга на затисках генератора. В досліді струм статора змінюється від Ін до нуля шляхом відключення навантаження АВ QF1 (або QF2). Знімається 5-6 точок. При лабораторних дослідженнях в якості активного навантаження при соsφ=1 використовують трифазний рідинний реостат (Rнв), який забезпечує незмінність соsφ при зміні навантаження. При знятті характеристики при соsφ=0,8 в якості навантаження використовують паралельно включені рідинний реостат Rнв та змінний трифазний індуктивний опір Хнв. При цьому незмінність соsφ=0,8 (точніше соsφ=0,707) забезпечується при одночасній підтримці рівності струмів в навантаженнях Rнв та Хнв.

Результати вимірювань U та І заносяться до таблиці 3.

Таблиця 3 – Данні зовнішніх характеристик генератора

Ізб=___А

соsφ=1

U, В

I, А

соsφ=0,8

U, В

I, А

За даними таблиці 3 необхідно побудувати зовнішні характеристики СГ. Приблизний вигляд характеристик представлено на рисунку 3.

4 Регулювальні характеристики СГ

Регулювальна характеристика СГ являє собою залежність струму збудження Ізб від струму навантаження I при незмінних

81

номінальній напрузі на затисках генератора Uном, коефіцієнті потужності соsφ та частоті обертання ротора n1, тобто

Ізб = f(I) при U =Uном =соnst , соsφ=соnst та п1=пном=соnst.

Зняття регулювальних характеристик проводиться за електричними схемами рисунку 1 наступним чином. Ротор генератора приводиться до обертання первинним двигуном зі швидкістю n1. На обмотку збудження генератора подається струм збудження Ізб при відключених опорах навантаження Rнв та Хнв, тобто на холостому ході. На затисках генератора встановлюється напруга U=Uн. Потім за допомогою АВ QF1 включається активне навантаження Rнв і поступово збільшується струм навантаження генератора від І=0 до І=Ін. Одночасно з цим необхідно регулювати струм збудження таким чином, щоб напруга на затисках генератора залишалась незмінною, тобто підтримується умова U =Uном=соnst. Струм навантаження слід змінювати через рівні інтервали таким чином, щоб в заданих межах його змінювання отримати 5-6 точок характеристики.

Аналогічно знімається регулювальна характеристика при соsφ=0,8 з паралельно включеними опорами навантаження Rнв та Хнв. Незмінність соsφ=0,8 (соsφ=0,707) при цьому підтримується таким же чином, як і при знятті зовнішньої характеристики при активно-індуктивному характері навантаження (соsφ=0,8). Результати вимірювань заносяться до таблиці 4.

Таблиця 4 – Данні регулювальної характеристики СГ

U=___В

соsφ=1

Ізб, А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I, А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

соsφ=0,8

Ізб, А

 

 

 

 

 

 

 

 

I, А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За даними таблиці 4 слід побудувати регулювальні характеристики СГ. Приблизний вигляд характеристик представлено на рисунку 4.

5 Характеристики короткого замикання генератора

Характеристика короткого замикання (х.к.з.) представляє собою графічну залежність сталого в накоротко замкнених обмотках статора струму короткого замикання Ік від струму

82

збудження Ізб при номінальній частоті обертання, що дорівнює синхронній nн=n1 та напрузі U=0, тобто

Ік f Ізб при U 0, n n1 const.

Характеристики к.з. почергово знімаються при накоротко замкнених трьох, двох та одою фазах обмотки статора. Схеми включення обмоток представлені на рисунку 2. Дослід проводиться в наступній послідовності. Ротор СГ приводиться до обертання з номінальною частотою n=n1, яка при проведенні досліду підтримується незмінною. Потім замикається накоротко необхідна кількість фаз (рисунок 5) обмотки статора. При цьому генератор не збуджується, тобто рубильник Р відключено і Ізб=0. Контролюються показання амперметра в ланцюзі обмотки статора. Цей струм виникає під дією залишкової ЕРС Езал, яку індуктує потік залишкового намагнічування осердя полюсів ротора. Потім на обмотку збудження И1-И2 замиканням рубильнику Р подається мінімальний струм збудження Ізб, що забезпечується повністю введеним опором Rрзб. Поступово збільшуючи струм збудження Ізб, слід уважно контролювати струм статора Ік, величина якого не повинна перевищувати номінальний струм на 25%, тобто Ік≤1,25Ін. Знімається 3-4 точки характеристики к.з. Дані вимірювань заносяться до таблиці 5.

Таблиця 5 – Дані характеристики к.з. СГ

( 3 )

, А

 

 

 

 

 

 

 

 

Iк

 

 

 

 

 

 

 

 

( 2 )

, А

 

 

 

 

 

 

 

 

Iк

 

 

 

 

 

 

 

 

Iк( 1 ) , А

 

 

 

 

 

 

 

 

I зб , А

0

 

 

 

 

 

 

 

За даними таблиці 5 необхідно побудувати характеристики к.з. СГ. Приблизний вигляд характеристик к.з. СГ представлено на рисунку 6.

83

IK

IK(1)

IK(2)

IK(3)

Iзб

0

Рисунок 6 – Характеристики к.з. СГ.

E0 Ік

E0=f(Iзб)

Д

 

 

Б

Ж

 

UH

 

 

IK=f(Iзб)

 

 

IH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IH

 

 

 

 

 

 

 

IKO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

Iзб

 

 

 

Iзб0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IзбK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рисунок 7 – До визначення відношення короткого замикання (ОКЗ) СГ.

84

6 Визначення відношення короткого замикання (ОКЗ)

Відношенням короткого замикання (ОКЗ) називається відношення сталого струму короткого замикання Ік0 до номінального струму якоря (статора) СГ Ін.

ОКЗ

І

к0

,

або ОКЗ

І

 

 

І

 

І

 

н

 

 

 

 

 

 

 

 

зб 0 зб к

,

(8.2)

де

Ік0

– струм сталого короткого замикання при струмі

збудження

Е0=Uн;

І

Ізб

зб к

0,

який

забезпечує в режимі холостого хода генератора

струм

збудження, при якому в режимі сталого

короткого замикання СГ струм короткого замикання Ікн.

Для визначення значення ОКЗ (як це показано на рисунку 7) на одному графіку в одному масштабі необхідно побудувати характеристики холостого ходу та трифазного короткого замикання приведені до початку координат (0). Потім на вісі ординат необхідно відкласти відрізок 0А рівний (в масштабі напруги) номінальній напрузі Uн. Через точку А паралельно вісі абсцис проводиться пряма до перетину з характеристикою х.х. в точці Д, опустивши з якою перпендикуляр на вісь абсцис, отримаємо точку Б і значення струму Ізб0 і по характеристиці к.з. струм Ік0. Далі на вісі ординат відкладається відрізок ОВ рівний (в масштабі струму) номінальному струму генератора Ін. Через точку В проводиться паралельно вісі абсцис пряма до перетину характеристики к.з. в точці Ж, опустивши з якої перпендикуляр на вісь абсцис отримаємо точку Г і значення струму збудження Ізбк, яка відповідає струму Ін по характеристиці трифазного короткого замикання. По будь-якому з співвідношень (8.2) визначається дослідне значення ОКЗ генератора, що досліджувався.

У СГ з явнополюсним ротором ОКЗ=1-1,4 [1,2,5] і неявнополюсним ротором ОКЗ=0,5-0,9. величина ОКЗ є важливим показником, що характеризує експлуатаційні властивості явнополюсних машин. Наприклад ОКЗ визначає граничне значення навантаження, яке здатен нести генератор. При цьому, чим більше ОКЗ, тим більше граничне навантаження і ступень стабільності роботи генератора паралельно з мережею. Також ОКЗ характеризує розмагнічувальний вплив реакції якоря на величину напруги генератора. При цьому, чим більше ОКЗ, тим менший вплив реакції якоря на зміну напруги СГ.

85

ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ЗВІТУ

В звіті по лабораторній роботі №8, що оформлюється на спеціальному бланку, повинно бути представлено:

1.Електричні схеми дослідження СГ, що наведені на рисунку 1.

2.Таблиці 1-6 з дослідними даними.

3.Характеристики холостого хода СГ.

4.Зовнішні та регулювальні характеристики СГ.

5.Розрахунок номінального струму СГ по паспортним даним та синхронної частоти обертання ротора по (8.2).

6.Розрахунок значень зміни напруги u% та струму збудження Ізб%, що визначаються по характеристикам для активно-

індуктивного навантаження генератора по формулам

u

 

U

0

U

н

100

 

 

 

 

%

 

 

U

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

н

 

 

 

 

І

 

 

 

І

збн

І

зб0

100

зб%

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зб0

 

 

,

(8.3)

де

І збн – струм збудження,

генератора буде номінальному навантаження Ін.

при якому напруга на при номінальному

затисках

струмі

7.Електричні схеми 1, 2 та 3-х фазного короткого замикання обмоток статора СГ (рисунок 5) та характеристики к.з. генератора (див. рис 6).

8.Рисунок зі спільним представленням характеристик х.х. та трифазного к.з. для визначення за дослідними даними ОКЗ дослідного СГ, з даними розрахованої величини ОКЗ СГ.

9.Висновки по ЛБР №8, в яких необхідно на основі аналізу знятих характеристик привести перелік основних властивостей

СГ, а також значення зміни напруги u% та струму збудження Ізб%, значення ОКЗ дослідного СГ.

10. Технічну характеристику дослідного СГ та іншого обладнання та приладів, що були використані в роботі.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО РОБОТИ

1.Призначення СГ. Види СГ за конструктивним виконанням ротора. Чому такі генератори називають синхронними?

2.Назвіть основні конструктивні елементи СГ.

86

3.Як називаються обмотки, які розташовані на роторі та статорі СГ? Назвіть їх рід струму та матеріал виготовлення.

4.Поясніть принцип дії СГ.

5.Яка графічна залежність називається характеристикою холостого хода СГ? Поясніть методику зняття такої характеристики.

6.Приведіть та поясніть вид характеристики х.х. СГ.

7.Які графічні залежності називають зовнішніми характеристиками СГ? Поясніть методику та умови зняття зовнішніх характеристик при різних характерах навантаження.

8.Приведіть зовнішні характеристики СГ при коефіцієнтах

потужності навантаження соsφ=1 та соsφ=0,8 та поясніть їх вид. 9. Що називається та як визначається величина зміни напруги u% ?

10.Які графічні залежності називають регулювальними характеристиками СГ? Поясніть методику та умови зняття регулювальних характеристик при різних характерах навантаження.

11.Приведіть регулювальні характеристики СГ при коефіцієнтах потужності навантаження соsφ=1 та соsφ=0,8 та поясніть їх вид.

12.Що називається та як визначається величина зміни струму

збудження Ізб%?

13.Які можливі види короткого замикання обмоток статора (якоря) у трифазних СГ?

14.Які графічні залежності називають характеристиками короткого замикання СГ? Поясніть методику та умови зняття таких характеристик.

15.Приведіть характеристики короткого замикання СГ та поясніть їх вид.

16.Що називається відношенням короткого замикання (ОКЗ) СГ? Назвіть приблизну величину ОКЗ явнополюсного СГ.

17.Приведіть та поясніть співвідношення, що визначають величину ОКЗ СГ.

18.Поясніть методику дослідного визначення значення ОКЗ з використанням характеристик х.х. та к.з. СГ.

87

ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ

1.Вольдек А.И. Электрические машины. – Л.: Энергия, 1978. – 832 с. (Глава 32 и 33).

2.Брускин Д.Э., Захарович А.Е., Хвостов В.С. Электрические машины. Часть 1. – М.: Высшая школа, 1978. – 319 с. (Глава 6, §

6.1-6.7).

3.Токарев Б.Ф. Электрические машины. – М.: Энергоатомиздат, 1990. – 624 с. (Глава 32 и 33).

4.Андрианов В.Н. Электрические машины и аппараты. – М.: Колос, 1971. – 448 с. (Глава 29 и 32).

5.Осин И.Л., Шакарян Ю.Г. Электрические машины. – М.: Высшая школа, 1990. – 304 с. (Глава 2, § 2.1; 2.8).

6.Гольдберг О.Д. Испытание электрических машин. – М.: Высшая школа, 1990. – 255 с. (Глава 9, § 9.1; 9.2; 9.3).

7.Назарьян Г.Н. Лабораторные работы по курсу Электрические машины. – Мелитополь: ТГАТА, 1999. – 146 с. (ЛБР № 13).

8.Конспект лекцій по курсу Електричні машини.

88

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 9

ПАРАЛЕЛЬНА РОБОТА ТРИФАЗНОГО СИНХРОННОГО ГЕНЕРАТОРА З МЕРЕЖЕЮ

Ціль роботи: Придбання практичних навиків застосування методів включення СГ на паралельну роботу з мережею та дослідження властивостей генератора, що працює паралельно з потужною мережею.

ЗАВДАННЯ НА САМОПІДГОТОВКУ ДО РОБОТИ

1.Проробити по рекомендованій літературі [1-5] матеріал, що стосується мети, методів, технічних засобів та схем синхронних генераторів, включених на паралельну роботу з мережею, а також основних характеристик та властивостей СГ в різних режимах роботи паралельно з мережею.

2.По даному Посібнику, а також по [6] детально ознайомитися зі схемами включення СГ на паралельну роботу з мережею методами точної синхронізації та самосинхронізації.

3.Відповісти на контрольні питання до даної лабораторної роботи.

4.Підготувати Бланк звіту по лабораторній роботі №9

встановленої форми з наведенням електричних схем випробувань та таблиць для запису дослідних та розрахункових даних.

ПРОГРАМА РОБОТИ

1.Ознайомитись з робочим місцем для випробування трифазного СГ при паралельній роботі з мережею. Записати технічну характеристику досліджуваного СГ, а також типи обраних для проведення досліду вимірювальних приладів.

2.Зібрати електричну схему випробування СГ та включити СГ на паралельну роботу з мережею методом точної синхронізації.

3.Засвоїти методику регулювання активної та реактивної потужностей СГ при його паралельній роботі з мережею.

4.Зняти та побудувати U-образні характеристики СГ при паралельній роботі з мережею в режимі Р=сonst та Ізб=var.

5.Зняти та побудувати робочі характеристики СГ при паралельній роботі з мережею в режимі Р= var та Ізб= сonst.

6.Опрацювати дослідні дані, провести аналіз випробування паралельної роботи СГ з мережею, зробити висновки по роботі.

7.Оформити Звіт по лабораторній роботі №9.

89

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ВИПРОБУВАНЬ

1. Включення СГ на паралельну роботу з мережею.

Для включення СГ на паралельну роботу з мережею слід виконати наступні вимоги:

1Рівність напруги генератора та мережі, Uг=Uм;

2Рівність частот генератора та мережі, fг=fм;

3Однакове чередування фаз генератора та мережі,

АГ ВГ СГ ~ АМ ВМ СМ;

4 Відсутність зсуву по фазі між відповідними векторами напруги генератора та напруги мережі, наприклад UАГ=UАМ.

Виконання цих умов получило назву синхронізації генератора з мережею. Пристрої, призначені для синхронізації роботи генератора з мережею називаються синхроноскопами. На практиці застосовують електронні, стрілочні та лампові синхроноскопи. Розрізняють два методи синхронізації СГ з мережею:

-метод точної синхронізації, який забезпечує виконання всіх умов синхронізації;

-метод самосинхронізації або грубої синхронізації, який не забезпечує точного виконання умов синхронізації генератора з мережею.

Метод точної синхронізації.

Включення СГ на паралельну роботу з мережею по методу точної синхронізації з використанням лампового синхроноскопу здійснюється за схемою рисунку 1. Найпростіший ламповий синхроноскоп складається з трьох ламп розжарювання, розрахованих на подвійну фазну напругу СГ. Лампи можуть бути включені за схемою на одночасне погасання або на світло що біжить (світло що обертається). В першому випадку лампи включаються в розсічку між двома фазами генератора і мережі, як це показано на рисунку 1. Лампи будуть одночасно загоратися та гаснути з частотою, що дорівнює різниці частот генератора та мережі. В другому випадку одна з трьох ламп включається в розсічку одної фази, а дві інші – між двома різними фазами і з цієї причини будуть почергово загоратися та гаснути, створюючи враження вогню що біжить. Така схема приведена на рисунку 2.

90

Соседние файлы в папке ел.маш.лекции.практ.и т.д