Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка Ден. 2012.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Особливості аналізу функції корисності з ординалістських позицій.

  2. Гранична норма заміщення благ, її особливості.

  3. Поведінка споживача з позицій ординалістів.

Бібліографічний список до практичного заняття

2; 15; 17; 10; 17; 19; 14; 17; 18; 21.

Практичне заняття 3

Тема 4. Аналіз поведінки споживача

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів з питань поведінки споживача з позиції ординалістської теорії споживача; з’ясувати, яким чином споживач реагує у випадку зміни доходів та зміни цін товару.

План заняття

  1. Реакція споживача на зміну його доходу.

  2. Реакція споживача на зміну цін товарів.

  3. Ефект заміщення та ефект доходу. Парадокс Гіффена.

Методичні рекомендації до практичного заняття

При розгляді першого питання треба звернути увагу на те, як змінюється оптимальний стан споживача в результаті зміни його доходу. Слід графічно проаналізувати побудову лінії “дохід-споживання”, яка будується через точки дотику кривих байдужості з різними бюджетними лініями, що відповідають зростаючому бюджету споживача. Ця лінія починається з початку координат, її нахил відповідає перевазі споживача щодо придбання кількості товарів того чи іншого виду.

При розгляді другого питання слід також звернути увагу на те, як змінюється вибір споживача в результаті зміни ціни одного з товарів та графічна побудова лінії “ціна - споживання”. Слід графічно відобразити бюджетні лінії, які відповідають бюджету споживача при зміні цін одного з товарів та точки дотику кривих байдужості до них. Лінія “ціна-споживання” будується через ці точки дотику та бере початок у точці перетину бюджетної лінії з віссю координат, яка відображає той товар, на який ціна не змінюється.

При розгляді третього питання треба показати за допомогою графічного зображення дію ефекту доходу та ефекту заміщення і пояснити їх особливості. Ефект доходу пов’язаний з переходом до іншої кривої байдужості, яка відповідає збільшенню купівельної спроможності споживача, а ефект заміщення пояснюється зміною цін на благо. Ефекти доходу і заміщення діють однонаправлено, якщо споживач має справу з товарами, що характеризуються високим ступенем корисності і якими споживач ненасичений. Ці ефекти діють різнонаправлено, якщо споживач має справу з низькоякісними товарами.

Слід також виявити сутність поняття “парадокс Гіффена”. Гіффен спостерігав за бюджетами бідних родин і зробив висновок: при зростанні цін на товари, які пізніше одержали назву “Товари Гіффена”, ефект доходу перемагає над ефектом заміщення. Тобто якщо зростає ціна на товари, що займають значне місце у споживчому бюджеті, чи товари, які деякі люди купляють під дією “ефекту сноба” або з міркувань престижу, попит на ці товари зростає, і крива попиту набуває позитивного нахилу.

Практичні завдання Завдання 1

Споживач витрачає 20 грн. на придбання товарів X і Y, ціна на яких однакова і дорівнює 10 грн. Побудуйте криву “дохід – споживання” для даного споживача, якщо рівень його доходу послідовно змінюватиметься від 20 до 40 грн., від 40 до 60 грн., а рівень цін залишатиметься незмінним. Для якого типу товарів характерна така конфігурація кривої?