Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка Ден. 2012.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Практичні завдання

Завдання 1

В умовах “чистої конкуренції” TC=20 + 2Q. В довгостроковому періоді обсяг виробництва складає 1,5 тис. од. Ціна продажу – 10 грн. Розрахуйте результати діяльності фірми.

Завдання 2

У галузі досконалої конкуренції діє 20 фірм, ринкова ціна одиниці продукції дорівнює 40 грн. Якщо мінімальні середні витрати галузі у довготерміновому періоді дорівнюють 30 грн., а сукупні витрати – 60 грн., то як будуть змінюватися ціна і пропозиція з наближенням галузі до конкурентної рівноваги?

Завдання 3

Середні витрати конкурентної фірми у довготерміновому періоді описуються формулою AC = 40 + 2Q. Як зміниться обсяг випуску продукції фірми, якщо ціна на продукцію знизиться від 200 грн. до 100 грн.?

Завдання 4

Фірма діє в умовах досконалої конкуренції. Ціна на продукцію в галузі складає 8 грн. од. за одиницю. Функція загальних витрат фірми наведена у таблиці.

Випуск продукції Q (шт.)

0

1

2

3

4

5

Сукупні витрати (грн.)

10

14

16

20

36

24

Розрахуйте необхідні дані, та визначте таблично і графічно:

    1. Обсяг виробництва, при якому фірма максимізує прибуток.

б) Чому будуть дорівнювати максимальні прибуток, сукупний доход і сукупні витрати фірми.

в) При зміні ціни на ринку визначте, при якій ціні фірма буде мати нульовий прибуток, а при якій повинна бути залишити галузь.

Завдання 5

Ринок бензину в країні знаходиться в умовах досконалої конкуренції. Попит на бензин описується рівнянням Qd=200 – 20P. Середні витрати типової фірми на бензин дорівнюють AC=5 + (g - 5)2. Яка кількість бензоколонок діє у галузі в довготерміновому періоді?

Контрольні завдання

  1. Доведіть, чому рівність граничного прибутку та граничних витрат є суттєвою для максимізації прибутку в усіх ринкових структурах.

  2. Поясніть, чому ціна може бути замінена на граничний прибуток у правилі MR=MC, коли галузь є чисто конкурентною.

  3. Поясніть тезу: “Конкурентний виробник повинен слідкувати за середніми змінними витратами при визначенні питання: виробляти чи ні в короткостроковому періоді; за граничними витратами – це прийняти рішення про найкращий обсяг виробництва; за середніми сукупними витратами - щоб порахувати прибутки чи збитки”. Чому фірмі вигідніше виробляти в короткостроковому періоді при збитках, а не закриватися?

  4. Обґрунтуйте, як крива попиту, з якою стикається продавець, що діє в умовах чистої монополії, відрізняється від кривої чисто конкурентної фірми? Чому вона відрізняється?

5. Припустімо, що крива попиту лежить нижче від кривої її середніх сукупних витрат на всіх рівнях виробництва. Чи можете Ви назвати яку-небудь умову, при якій виробництво було б прибутковим?

Ключові терміни і поняття

Досконала конкуренція - тип ринкової структури, за якої на ринку працює велика кількість продавців і покупців, які не можуть впливати на ринкові ціни окремо один від одного, відсутні бар'єри для входу та виходу з ринку; існує вільний доступ до ринкової інформації; блага, що реалізуються, характеризуються однорідністю.

Доход - обсяг валової виручки підприємства від здійснення виробничо-комерційної діяльності.

Прибуток - різниця між доходом підприємства від всіх видів діяльності та його валовими витратами.

Ринкова структура - певні типи взаємозв'язку між попитом та пропозицією, що зумовлюють механізми встановлення ціни та досягнення ринкової рівноваги.

Рівновага на ринку досконалої конкуренції - ситуація за якої підприємство максимізує прибуток за умови рівності ринкової ціни граничному доходу та граничним витратам.