Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро_ответы2.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

72. Економічна рівновага в умовах відкритої економіки. Модель Манделла – Флемінга

Загалом макроекономічна рівновага розглядалася в умовах закритої, або ізольованої економіки, і тому вплив на неї зовнішньої торгівлі (зовнішньоекономічних відносин) майже не досліджувався. Такий підхід дозволяє досить ґрунтовно, без додаткових ускладнень, проаналізувати вплив внутрішніх чинників (С+І+G) на весь ВВП країни. Однак практична відсутність замкнених, незалежних від зовнішнього світу економік, що здатні забезпечити себе усім необхідним самостійно, - з одного боку і, по-друге, наявність процесу інтенсивного розвитку зовнішньої торгівлі і руху капіталів викликали необхідність аналізу впливу її складових – експорту й імпорту – на економіку країни, її ВВП.

Що стосується експорту, то його вплив на ВВП відбувається так само,

як і раніше проаналізовані споживання, валові інвестиції та урядові закупівлі (видатки). Ці види видатків залежать також від доходів і обсягів виробництва в інших країнах та від цін і валютних курсів, які теж взято як такі, що визначені поза моделлю мультиплікатора урядових видатків у замкненій національній економіці. Тому експорт – це, фактично, – видатки іноземців на товари і послуги даної країни. Таким чином, якщо, приміром, експорт з даної країни зростає, то це означає, що збільшуються витрати іноземців на виробництво нашого національного ВВП. Внаслідок збільшення експорту збільшуються й сукупні витрати, отже – й національний ВВП.

Зовсім протилежне спостерігається щодо імпорту, який являє собою

певну частку сукупних витрат даної країни на споживчі та інвестиційні

товари з-за кордону, і є витратами на виробництво іноземних ВВП. Отже, для визначення вартості валового продукту, виробленого всередині країни, у т.ч. для вивозу за кордон, необхідно із загальної суми витрат даної країни зокрема на виробництво експортної продукції, відрахувати сумарну вартість імпорту (того, що ми купуємо в інших країн).

Чистим результатом зовнішньоторговельної діяльності, від якого

залежить розмір ВВП, є чистий експорт, тобто різниця між експортом

(витратами іноземців на ВВП даної країни) і імпортом (витратами даної

країни на іноземний ВВП). Виходячи з цього, сукупні витрати в умовах

відкритої економіки, тобто із врахуванням зовнішньої торгівлі, матимуть

таку структуру: С+І+G+NX, де, як вже нам відомо, С – сукупне споживання, І – валові інвестиції, G – урядові видатки на товари і послуги, NX – чистий експорт.

Рівноважний обсяг виробництва у відкритій економіці настає тоді,

коли сума сукупних витрат дорівнює національному обсягу виробництва

(доходам). Така рівноважна ситуація виникає лише тоді, коли, за інших

рівних умов, чистий експорт дорівнює нулю. Коли ж він більший або менший нуля, ця рівновага вже порушується.

Оригинальный, классический вариант модели Манделла-Флеминга представляет собой модель малой страны с открытой экономикой, уровень процентных ставок в которой является экзогенно заданным фактором и определяется соотношением спроса и предложения на мировом рынке капитала, а кривая предложения импорта, выраженная в ценах в иностранной валюте совершенно эластична. Иначе говоря, в классическом варианте модели Манделла-Флеминга мы имеем дело с четырьмя видами финансовых активов: отечественными и зарубежными государственными облигациями с одинаковым сроком погашения и отечественной и зарубежной валютой. При этом, отечественные и зарубежные облигации - взаимозаменяемы, в то время, как валюты рассматриваемых стран - нет, то есть резиденты каждой страны могут владеть только национальной валютой своего государства. Ожидания в классическом варианте модели статичны, наличие же арбитражных сделок обеспечивает равенство в доходностях государственных облигаций, что означает, равенство процентных ставок в отечественной и зарубежной экономических системах.

r = r*

Как отмечалось ранее, модель Манделла-Флеминга построена на базе модели IS-LM, путем добавления в нее дополнительного фактора.

Кривая IS

Кривая IS для открытой экономической системы представляет собой множество комбинаций уровней производства (ВНП) Y и процентных ставок r, при которых объем «изъятий» из национальной экономики равняется объему «инъекций». При этом, «изъятия» из системы есть сумма сбережений S и расходов на импорт М, а «инъекций» - сумма инвестиций I, государственных расходов G и экспортных поступлений X. Из кейнсианской модели мы имеет равенство:

Y = C + I + G + X - M

При условии равновесия системы, должно соблюдаться равенство «изъятий» и «инъекций», то есть:

S + M = I + G + X

Кривая LM

Кривая LM представляет собой множество комбинаций уровней национального дохода (ВНП) Y и процентных ставок r, при которых отечественный денежных рынок находится в состоянии равновесия, то есть спрос на деньги Мd равен их предложению Ms. Предположим, что совокупный спрос на деньги Md представляет собой сумму транзакционного Mt и спекулятивного Msp спросов на деньги. При этом, транзакционный спрос прямо пропорционален уровню национального дохода (объему выпуска) в отечественной экономике, а спекулятивный спрос - имеет обратную зависимость от величины национальной процентной ставки. Состояние равновесия на внутреннем денежном рынке можно описать следующим равенством:

Md = Mt + Msp = Ms