Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Демографія Ден. 2011.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
495.1 Кб
Скачать

Тема 5. Народжуваність і методи статистичного дослідження, динаміка і структура. Демографічний вибух

Демографічне поняття народжуваності. Фактори та показники народжуваності.

Тенденції рівня народжуваності у світі, регіонах, соціально-етнічних групах населення. Демографічний перехід і демографічна революція. Фактори народжуваності. Методи вивчення факторів народжуваності: статистичні і соціологічні.

Репродуктивна поведінка, поняття та структура. Репродуктивні цінності, установки, мотиви і структура.

Зниження народжуваності до рівня масової багатодітності як результат зміни структури соціальних цінностей і норм у постіндустріальному суспільстві.

Дослідження репродуктивного населення.

Концепції що пояснюють причини багатодітності в сучасній культурі.

Тема 6. Проблеми «старіння» людства. Смертність населення: методи статистичного дослідження, динаміка і структура

Демографічне поняття смертності. Основні показники.

Середнє очікування протяжності життя: поняття, методи розрахунку, соціальне значення показника.

Тенденції і фактори рівня смертності і середньої протяжності життя у світі. Регіональна, етнічна, класова і статева різниця в протяжності життя, їх фактори. Соціальний прогрес і зміни структури смертності за причинами смерті. Фактори і перспективи подальшого росту середньої протяжності життя.

Поведінка самозбереження, поняття та структура. Поведінка самозбереження як фактор збільшення протяжності життя.

Змістовий модуль 3. Демографічна криза в Україні

Тема 7. Демографічна криза в Україні та шляхи її вирішення. Значення демографічної складової у соціально-економічному та культурному розвитку планети

Демографічна політика: визначення, історія, методи, ефективність. Сімейна політика. Регіональна демографічна політика. Необхідність проведення демографічної експертизи в реалізації програм соціально-економічного розвитку. Концепція демографічної політики і основні направлення регулювання демографічних процесів в Україні в сучасних умовах.

Досвід проведення демографічної політики у світі, критерії її ефективності. Діяльність ООН і інших міжнародних організацій в області народонаселення. Всесвітні конференції ООН по народонаселенню. 20-річна Програма дій в області народонаселення і розвитку, прийнята на Каїрській конференції ООН в вересні 1994 р.

Тема 8. Порівняльна характеристика темпів приросту. Прогнозування розвитку народонаселення в Україні. Шлюб і сім’я. Міграція населення

Роль демографічного прогнозування в соціальному і економічному плануванні. Взаємозв’язок демографічного і соціально-економічного розвитку. Майбутні тенденції прогнозування рівня народжуваності і смертності на Україні. Прогнозування сімейної частини населення. Демографічні прогнози ООН.

Структура населення за шлюбним и сімейним станом. Показники реального і умовного поколінь. Аналіз тенденцій шлюбної структури населення за матеріалами перепису.

Поняття сім’ї в демографії. Сім’я і домогосподарство. Вивченні сім’ї в переписах населення. Програми планування сім’ї. Тенденції і фактори зміни розмірів і складу сімей в Україні.