Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
403.46 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Якими нормативними документами регулюється порядок обліку необоротних активів?

  2. За якими ознаками класифікуються основні засоби і нематеріальні активи?

  3. За якою вартістю зараховуються на баланс необоротні активи та з яких витрат вона складається?

  4. Поясність сутність залишкової вартості необоротних активів.

  5. У якому порядку визначається вартість, що амортизується?

  6. У яких випадках здійснюється переоцінка необоротних активів?

  7. За якою оцінкою відображаються необоротні активи у балансі?

Бібліографічний список до теми: [1,2, 17,18, 31, 32, 34, 35, 40, 45, 48,53, 55, 59]

Тема 9. Облік запасів

Мета: оволодіти знаннями з організації та методології обліку запасів.

План вивчення теми

  1. Документальне оформлення операцій із запасами.

  2. Облік запасів на складі і в бухгалтерії.

  3. Облік транспортно-заготівельних витрат.

  4. Особливості обліку малоцінних швидкозношуваних предметів.

  5. Розкриття інформації про запаси у фінансовій звітності.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання студенти повинні ознайомитись із типовими первинними документами, якими оформлюються операції із запасами. Облік запасів ведеться на підставі первинних документів затверджених наказами Міністерства статистики України від 21.06.96р. № 193 “Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини і матеріалів” та від 22.05.96 р. № 145 ”Про затвердження типових форм первинних документів з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів”.

Первинні документи призначені для оформлення операцій по надходженню, внутрішньому переміщенню та відпуску запасів і є підставою для ведення аналітичного обліку. Необхідно звернути увагу на зміст окремих груп документів призначених для оформлення надходження і вибуття запасів.

При вивченні другого питання студенти повинні засвоїти порядок ведення аналітичного обліку запасів на складі та в бухгалтерії.

Аналітичний облік запасів здійснюється на місцях їх зберігання в розрізі найменувань або однорідних груп в картках (книгах) складського обліку в натуральних вимірниках (кг, м, л, т тощо) по видах запасів та матеріально-відповідальних особах, з якими складаються договори про матеріальну відповідальність. Картки відкриваються на календарний рік. До кожної картки заноситься залишок окремого виду запасів на початок року і протягом місяця на підставі кожного первинного документу здійснюється запис про їх надходження чи вибуття та визначається залишок на кінець дня. Після реєстрації у картках складського обліку, первинні документи передаються до бухгалтерії, де перевіряються за змістом і законністю операцій та правильністю оформлення.

В кінці місяця вповноважена особа складає сальдову відомість та подає її до бухгалтерії.

Облік запасів в бухгалтерії здійснюється як в натуральних показниках так і вартісному (оціночному). Інформація про рух запасів з первинних документів систематизується у регістрах бухгалтерського обліку і відображається в синтетичному обліку (на рахунках бухгалтерського обліку).

Вивчення третього питання призначене ознайомити студентів з обліком транспортно-заготівельних витрат, пов'язаних із придбанням, зберіганням та відпуском запасів. Під час придбання виробничих запасів здійснюються витрати на їх доставку до місця призначення, оплата тарифу (фрахту) за вантажно-розвантажувальні

роботи, витрати на страхування ризиків тощо - транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ). Згідно П(с)БО 9 "Запаси" такі витрати можуть обліковуватись двома способами:

1. Включатись до собівартості придбаних запасів (первісної вартості).

2. Відображатись на окремих субрахунках обліку запасів.

При першому способі вартість ТЗВ, що відноситься до списаних запасів, списується у складі вартості запасів за напрямками їх використання.

Застосування другого способу передбачає щомісячне розподілення ТЗВ між вартістю запасів, що залишились на кінець місяця і вартістю запасів, що були списані протягом звітного місяця. Таке розподілення здійснюється за допомогою середнього відсотку. Середній відсоток розраховується за формулою:

Середній відсоток ТЗВ = Сума ТЗВ на початок місяця + Сума ТЗВ за поточний місяць

Вартість залишку запасів на початок + Вартість придбаних

місяця за обліковими цінами запасів у поточному місяці

Сума ТЗВ на списання = Середній відсоток х Вартість списаних запасів за

ТЗВ обліковими цінами

Сума ТЗВ, що відноситься до списаних запасів, списується на ті рахунки обліку, у кореспонденції з якими відображено вибуття цих запасів.

Певні особливості обліку мають малоцінні та швидкозношувані предмети. При вивченні четвертого питання студенти повинні ознайомитись з порядком обліку малоцінних швидкозношуваних предметів (МШП): навчитись формувати їх первісну вартість, відображати операції з МШП на рахунках бухгалтерського обліку. Особливу увагу слід приділити порядку списання МШП з обліку.