Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Аналіз діяльності бюджетних установ Конспект лекций 2011.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
695.81 Кб
Скачать

Модуль 1. Аналіз діяльності бюджетних установ

Змістовий модуль 1. Сутність і роль аналізу в управлінні бюджетними установами

Тема 1. Зміст і завдання аналізу використання кошторисів бюджетних установ План

1. Сутність і роль економічного аналізу в управлінні бюджетними установами.

2. Звітність як джерело фінансового аналізу бюджетних установ.

1. Сутність і роль економічного аналізу в управлінні бюджетними установами

Аналіз – це метод наукового дослідження явищ, предметів і процесів через розкладання їх на складові.

Як метод пізнання аналіз безпосередньо пов'язаний з мисленням, свідомим, активним сприйняттям людиною дійсності. Протилежним аналізу є синтез.

Синтез – це метод наукового дослідження явищ, предметів і процесів через об'єднання їх з метою пізнання як єдиного цілого. Аналіз і синтез являють собою діалектичну єдність.

Економічний аналіз досліджує дію економічних законів і набуває змісту в процесі розкриття економічної природи явищ, які проявляються під час господарської діяльності.

Практика організації суспільного виробництва та управління ним доводить, що економічний аналіз охоплює результати дії всіх функцій управління (організації, планування, координації, обліку, аудиту) і базується на фактах їх прояву, переробляє інформацію про стан діяльності установ і підпорядковує їх єдиній меті — відпрацюванню рішень з досягнення більш високого рівня розвитку. Здійснення функцій управління неможливе без економічного аналізу. Планові, організаційні та інші управлінські акти обґрунтовуються результатами аналізу. Він дає можливість дослідити всі функції управління і в кінцевому рахунку сприяє вдосконаленню і підвищенню рівня управління.

Аналіз – невід'ємна частина процесу прийняття рішень у системі управління бюджетною установою. Спираючись на облікову, статистичну та оперативну інформацію, економічний аналіз уможливлює одержання кількісної та якісної оцінки змін, які відбуваються в бюджетній установі, згідно із заданою стратегічною програмою дій.

За допомогою аналізу виявляються невикористані внутрішньогосподарські резерви подальшого розвитку і підвищення ефективності діяльності бюджетної установи. В цьому передусім полягає сутність аналізу як функції управління.

Лише завдяки глибокому вивченню та узагальненню результатів діяльності установ одержують інформацію, придатну для обґрунтування управлінських рішень. Економічний аналіз бюджетних установ дає змогу охарактеризувати їх мережу, оцінити правильність та обґрунтованість кошторисних (планових) показників господарської діяльності, норм і нормативів, що їх регулюють. Він потрібен для об'єктивного оцінювання фактичних результатів діяльності, виявлення відхилень від кошторису (плану) та їх причин. Кінцева мета аналізу — виявлення резервів по­ліпшення подальшої діяльності установ.

Аналіз привчає до дисципліни думки, впорядкування інформації, оцінювання впливу різних факторів на результати діяльності. Тільки на підставі аналізу факторів, даних і практичного досвіду спеціаліст може заявити: помилку виявлено, виправити її потрібно в такий-то спосіб. Щоб досягти успіху, потрібен аналіз.

Зміст ринкових вимог, які висуваються до діяльності бюджетних установ, постійно зростаюча роль їхньої діяльності у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку країни, збільшення витрат держави на забезпечення умов функціонування установ, орієнтування оцінки їхньої діяльності на кінцеві народногосподарські результати зумовлюють необхідність підвищення ефективності управління господарською діяльністю установ. Економічний аналіз є дієвим способом активного впливу на розвиток бюджетних установ відповідно до вимог економічних законів.

Отже, економічний аналіз — одна з основних функцій управління. Він здійснюється згідно з вимогами і принципами його наукової організації, що визначають предмет, зміст і завдання господарської діяльності бюджетних і наукових установ.