Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Міжнародне оподаткування Ден. Маг 2010.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
808.96 Кб
Скачать

Тема 6. Офшорні центри у системі міжнародного оподаткування

Суть і основні риси офшорних центрів. Класифікація офшорних центрів. Характеристика типових офшорних центрів. Юрисдикції з помірним оподаткуванням і нетипові офшорні центри.

Податкова політика в офшорних центрах. Офшорні центри: до мінімізації податкових витрат. Втеча від податків і ухиляння від них. Запобігання втечі і ухиляння від податків.

Способи використання офшорних центрів. Трансферт прибутку за допомогою заниження чи завищення цін. Ротаційна компанія як специфічний вид використання офшорних центрів. Суть і призначення ротаційної компанії. Правила заснування та функціонування ротаційної компанії. Зміна місця проживання як спосіб втечі чи ухиляння від сплати індивідуального прибуткового податку.

Офшорні центри і проблема подвійного оподаткування. Договори про запобігання подвійного оподаткування як інструмент мінімізації податків. „Шоппінг” податкових угод.

Основні методи, які обмежують операції через офшорні центри. Заходи з протидії ухилянню від сплати податків, які прийняті в міжнародному масштабі. Внутрідержавне антиофшорне регулювання. Заходи, прийняті різними державами з припинення спроб використання офшорних центрів для відхилення і втечі від податків.

Тема 7. Міжнародне співробітництва в боротьбі з тінізацією економіки

Офшорні центри і відмивання „брудних” грошей. Поняття „брудних” грошей. Відмивання „брудних” грошей як процес. Обсяги і масштаби відмивання „брудних” грошей. Організація процедури відмивання „брудних” грошей. Стадії процесу відмивання „брудних” грошей. Способи відмивання „брудних” грошей.

Розпізнавання операцій, пов’язаних з відмиванням „брудних” грошей.

Основні шляхи і методи протидії відмиванню „брудних” грошей. Міжнародне співробітництво в боротьбі з відмиванням „брудних” грошей: становлення нормативно – правових основ. Проблема кримінальної відповідальності за відмивання „брудних” грошей у законодавствах іноземних країн. Практичні заходи боротьби з інтернаціональною організованою злочинністю. Функції і діяльність групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (ФАТФ). Роль Ради Європи в боротьбі з відмиванням грошей. Проблеми боротьби з організованою злочинністю і відмиванням „брудних” грошей в офшорних центрах. Відмивання „брудних” грошей у країнах Центральної і Східної Європи.

Модуль 2. Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

2. Розподіл балів, які присвоюються студентам

Оцінювання знань студентів здійснюється на основі результатів поточного модульного контролю (заліку) за 100-бальною шкалою. Розподіл балів, що присвоюються студентам здійснюється в такому порядку:

Модуль І

Модуль ІІ (ІНДЗ)

Сума

Змістовий модуль 1

Змістовий модуль 2

20

100

17

63

Т1

Т2

Т3

Т4

Т5

Т6

Т7

8

9

8

19

9

9

18

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в національну шкалу та шкалу за системою ECTS здійснюється в такому порядку:

Оцінка за шкалою ВНЗ

Оцінка при підсумковому контролі у формі екзамену

Оцінка при підсумковому контролі у формі заліку

Оцінка за шкалою ECTS

90-100

5 (відмінно)

Зараховано

А (відмінно)

Відмінне знання матеріалу лише з незначною кількістю помилок

80-89

4 (добре)

В (дуже добре)

Вище середнього стандарту, але з деякими поширеними помилками

70-79

С (добре)

Загалом добрі знання, але з помітними помилками

60-69

3 (задовільно)

D (задовільно)

Пристойно, але із значними недоліками

50-59

Е (достатньо)

Відповідає мінімальним вимогам

21-49

2 (незадовільно) з можливістю повторного складання

Не зараховано

FX

Недостатньо: необхідно доопрацювати і повторно скласти залік чи екзамен

0-20

2 (незадовільно)

з обов’язковим повторним курсом

F