Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Заоч. 2012. Фін.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Бібліографічний список до самостійної роботи

[1, 3, 6, 7, 12, 19, 20, 31, 37, 38, 39, 41]

Тема 4. Облік необоротних активів, матеріальних запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Мета заняття:

засвоєння, закріплення і систематизація знань про склад, групування основних засобів, матеріальних запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів, про порядок їх оформлення надходження, переміщення та вибуття, про облік необоротних активів, матеріальних запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів..

План вивчення теми

    1. Склад та групування основних засобів у бюджетних установах.

    2. Задачі обліку основних засобів. Оцінка основних засобів.

    3. Порядок оформлення надходження, переміщення та вибуття основних засобів.

    4. Облік інших необоротних матеріальних активів.

    5. Облік нематеріальних активів.

    6. Склад, призначення матеріальних запасів (цінностей) та організація їх обліку в бюджетних установах.

    7. Порядок документального оформлення надходження і видачі матеріалів і продуктів харчування та їх облік на складі.

    8. Склад і групування малоцінних та швидкозношуваних предметів.

    9. Порядок прийому та списання з балансу малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Необоротні активи – це матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать установі та забезпечують її функціонування, і строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року.

Строк корисної (очікуваної) експлуатації необоротних активів установи встановлюється міністерством за відомчою підпорядкованістю або (якщо такі нормативні документи відсутні) установою самостійно в момент придбання активу.

До основних засобів належать необоротні активи, що мають матеріальну форму і вартість яких становить 1000 грн. за одиницю (комплект).

До основних засобів належать незалежно від вартості:

- сільськогосподарські машини та знаряддя;

- будівельний механізований інструмент;

- робочі та продуктивні тварини;

- усі види засобів пересування призначені для переміщення людей і вантажів;

- документація з типового проектування.

Бухгалтерський облік необоротних активів повинен забезпечити документальне оформлення та своєчасне відображення в регістрах бухгалтерського обліку надходження, переміщення, вибуття всіх необоротних активів, які належать установі, у тому числі і здані в оренду.

Для раціональної організації обліку основних засобів та інших необоротних активів необхідно забезпечити своєчасне і правильне оформлення первинних документів на всі операції їх надходження в установу, використання, внутрішнього переміщення, вибуття або списання. Вимоги до документального оформлення господарських операцій на підприємствах усіх галузей народного господарства України регламентуються «Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», затвердженим Міністерством фінансів України 24 травня 1995 р. № 88 з подальшими змінами і доповненнями.

Для обліку руху основних засобів використовуються документи, передбачені «Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів», затвердженою ГУДКУ та ДКСУ 02.12.1997 р. № 125/70, а також документи типових міжвідомчих форм з обліку розрахункових операцій та матеріальних цінностей (рахунки, накладні, акти тощо).

З первинних документів, що застосовуються бюджетними установами для обліку основних засобів, найбільш поширені такі:

- ф. № 03-1 (бюджет) «Акт приймання – передавання основних засобів» складається на кожний окремий об’єкт основних засобів, який надходить шляхом придбання або безоплатної передачі від інших організацій. Акт складається у двох примірниках комісією, створеною за наказом керівника установи на кожен об’єкт. Акт затверджує керівник установи;

- ф. № 03-3 (бюджет) «Акт про списання основних засобів» застосовують для оформлення вибуття окремих інвентарних об’єктів, предметів основних засобів у разі повної або часткової їх ліквідації. Акт складається у двох примірниках постійно діючою комісією, призначеною керівником установи, і затверджується у встановленому порядку;

- ф. № 03-4 (бюджет) «Акт про списання автотранспортних засобів» застосовують для оформлення вибуття транспортних засобів внаслідок їх зносу, морального старіння, знищення в результаті аварії, стихійного лиха тощо. Акт складається членами постійно діючої комісії у двох примірниках;

- ф. № 03-5 (бюджет) «Акт про списання з балансу бюджетних установ і організацій вилученої з бібліотеки літератури» складається у двох примірниках на підставі опису та загальних списків книг, що підлягають вилученню з бібліотек. Опис робиться під час чергового перегляду (або інвентаризації) книжкових фондів і виявлення видань.

Видача основних засобів зі складу або інше їх переміщення в межах установи може оформлятися накладною (вимогою) або актом довільної форми, які затверджуються керівником установи. Накладну виписують у двох примірниках: перший передають у бухгалтерію для запису в облікові регістри, а другий залишається у матеріально відповідальної особи, яка передає засоби, для запису про вибуття об’єкта в інвентарному списку за місцем зберігання (або у регістрах складського обліку).

Для відображення в бухгалтерському обліку необоротних активів у План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджений наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 № 114 і зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20.12.99 за № 890/4183 (із змінами) включені такі синтетичні рахунки:

10 «Основні засоби»;

11 «Інші необоротні матеріальні активи»;

12 «Нематеріальні активи»;

13 «Знос необоротних активів».

У бухгалтерському обліку вартість, за якою відображаються необоротні активи, розподіляється на первісну, балансову (залишкову), відновлювану. Первісна вартість необоротних активів – це вартість, що історично склалася, тобто собівартість за фактичними витратами на їх придбання, спорудження та виготовлення.

Зміна первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів проводиться у разі індексації їх первісної вартості відповідно до чинного законодавства України, а також при добудівлі, дообладнанні, реконструкції, частковій ліквідації відповідних об’єктів та модернізації, яка призвела до додаткового укомплектування необоротних активів.

Витрати з наймання транспорту для перевезення необоротних активів не збільшують вартість придбаних необоротних активів, а відносяться на видатки за відповідними кодами економічної класифікації видатків.

Суми податку на додану вартість, які сплачуються при отриманні необоротних активів, не враховуються до вартості необоротних активів і відносяться на фактичні видатки за кодом економічної класифікації видатків, що призначений для придбання цих активів.

Вартість придбаних необоротних активів супроводжується записом за дебетом субрахунку класу 1 «Необоротні активи» та кредитом субрахунків класу 3 «Кошти, розрахунки та інші активи»та класу 6 «Поточні зобов’язання». Водночас проводиться другий запис за дебетом відповідного субрахунку класу 8 «Витрати» та кредитом субрахунку 401 «Фонд в необоротних активах».

При вибутті, ліквідації і безоплатній передачі необоротних активів дебетуються субрахунок 401 і відповідний субрахунок рахунку 13 «Знос необоротних активів» (на суму зносу) і кредитуються відповідні субрахунки класу 1 «Необоротні активи».

У процесі експлуатації основні засоби бюджетних установ поступово фізично і морально зношуються. Знос – це втрата об’ектом основних засобів фізичних якостей або техніко-економічних властивостей, а внаслідок цього – і вартості. У бюджетних установах амортизаційні відрахування на основні засоби не проводять, а нараховують лише їх знос.

Знос нараховується один раз на рік, незалежно від того, в якому місяці звітного року вони придбані чи побудовани.

На суму нарахованого зносу оформляють бухгалтерське проведення:

Дебет субрахунка № 401 «Фонд в необоротних активах за їх видами»

Кредит субрахунка № 131 «Знос основних засобів».

Для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух інших необоротних матеріальних активів призначений активний рахунок № 11 «Інші необоротні матеріальні активи», який має вісім субрахунків.

Наявність і рух нематеріальних активів в бюджетних установах є новим об’єктом обліку. Під нематеріальними активами розуміють умовну вартість об’єктів промислової та інтелектуальної власності, а також інших майнових прав, що визначаються об’єктом права власності конкретної установи. Для обліку нематеріальних активів призначений активний рахунок № 12 «Нематеріальні активи», який має два субрахунки: № 121 «Авторські та суміжні з ними права» та 122 «Інші нематеріальні активи».

Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс установи за первинною вартістю, яка складається з ціни (вартості) придбання без торгових націнок, ПДВ, та інших витрат, пов’язаних безпосередньо з їх придбанням і доведенням до стану, в якому вони придатні для використання за призначенням.

Підставою для оприбуткування нематеріальних активів є документи, які описують сам об’єкт чи порядок його використання, а також документи, які підтверджують ті чи інші майнові права установи.

На нематеріальні активи нараховується знос. Його величина визначається за нормами, які розраховуються виходячи з первинної вартості і строків корисного використання цих активів, але не більше 20 років.

Для обліку зносу нематеріальних активів призначений пасивний субрахунок № 133 «Знос нематеріальних активів».

Важливим елементом раціональної організації бухгалтерського обліку матеріальних запасів у бюджетних установах є своєчасне і правильне оформлення відповідними первинними документами усіх операцій з надходження, переміщення в межах установи та витрачання або реалізації матеріальних цінностей. Первинні документи є основою матеріального обліку.

Матеріальні цінності надходять до бюджетних установ від постачальників, установ – закупників, підзвітних осіб, що закупили матеріали за готівку, від списання непридатних основних засобів та малоцінних і швидкозношуваних предметів, з власного виробництва, від благодійних установ, спонсорів, на спеціальні заходи за дорученням, як надлишки, виявлені при інвентаризації, як лишки матеріалів, що залишилися у розпорядженні установи після закінчення договірних науково-дослідних робіт тощо. Усі ці операції оформляють відповідними первинними документами: рахунками – фактурами, товарно-транспортними накладними і т. ін. У всіх цих документах обов’язково вказують: від кого надійшли матеріали або продукти харчування, їх найменування, сорт, масу (кількість), ціну, суму, дату надходження на склад; має бути підпис матеріально відповідальної особи, яка прийняла цінності на відповідальне зберігання.

Надходження до установи матеріальних цінностей від постачальників оформляється таким чином. На необхідну кількість матеріальних цінностей бюджетна установа або установа – закупник укладає договір з постачальником – переможцем тендеру, яким визначається термін поставки матеріалів, їх найменування та якісні ознаки, кількість, порядок оформлення документів та розрахунку, порядок доставки, права, обов’язки і відповідальність сторін.

Видача матеріалів зі складу здійснюється за документами, затвердженими керівником установи. З цією метою в бюджетних установах використовують такі документи:

- накладна (вимога) (т.ф. № 3-3), застосовується для оформлення внутрішнього переміщення матеріалів в установі. Виписується, як правило, в одному примірнику;

- меню – вимога на видачу продуктів харчування (т.ф. № 3-4), складається щодня на підставі даних про кількість людей, які харчуються в їдальні, та норм розкладки продуктів харчування. Меню – вимога з підписами осіб про видачу і одержання продуктів харчування передається до бухгалтерії згідно з графіком документообігу, але не рідше як три рази на місяць (тобто щодекадно);

- забірна карта (т.ф. № 3-5) застосовується як при систематичному щоденному відпуску матеріалів та палива, так і при періодичному через відповідні проміжки часу протягом місяця. Ця картка виписується на кожного одержувача на одне або декілька найменувань матеріалів для потреб за конкретним прямим призначенням у двох примірниках. При щоденному відпуску матеріалів забірна картка виписується на 15 днів, при періодичному – на місяць.

В установлені графіком документообігу дні (терміни) усі документи з надходження та відпуску матеріальних цінностей зі складу передають до бухгалтерії установи згідно з реєстром приймання – здавання документів, складеним у двох примірниках, один з яких за підписом бухгалтера повертається завідуючому складом.

Відповідальність за приймання, зберігання та відпуск матеріальних цінностей покладається на матеріально відповідальних осіб, з якими при призначенні на посаду укладається письмовий догорів про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Адміністрація установи зобов’язана створити для цих працівників умови, необхідні для нормальної роботи та забезпечення збереження матеріальних цінностей.

Кількісний облік продуктів і матеріалів на складі ведуть матеріально відповідальні особи у розрізі найменувань, сортів, категорій, профілів за номенклатурними номерами у «Книзі складського обліку запасів» (т.ф. № 3-9). При значній кількості цінностей їх облік можна вести у «Картках складського обліку матеріалів» (т.ф. № М-12).

Для обліку матеріалів призначений активний рахунок № 23 „Матеріали і продукти харчування” і його субрахунки. За дебетом обліковують матеріали і продукти харчування, придбані установою, за кредитом здійснюють списання матеріалів і продуктів харчування.

До малоцінних та швидкозношуваних предметів зараховують засоби праці, що придбані для використання у статутній діяльності установи на строк менше одного року.

Рух малоцінних та швидкозношуваних предметів у бюджетних установах оформляється первинними документами типових міжвідомчих форм, затверджених наказом Міністерства статистики України від 22.05.1996 р. № 145.

Для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух МШП, що належать установі та знаходяться на складі запасів, призначений активний субрахунок № 221 „Малоцінні та швидкозношувані предмети на складі і в експлуатації”.

За дебетом субрахунка №221 відображаються придбані або виготовлені МШП, за кредитом - відпускання МШП в експлуатацію зі списанням на зменшення фонду МШП.

У бюджетних установах в розмірі вартості МШП утворюється фонд в МШП, облікований на пасивному субрахунку № 411 „Фонд в МШП за їх видами”.

Вартість придбаних малоцінних і швидкозношуваних предметів записується в кредит субрахунку 411 і в дебет відповідного субрахунку класу 8 «Витрати». На суму малоцінних і швидкозношуваних предметів, що вибули з експлуатації проводиться запис у дебет субрахунку 411 і в кредит субрахунку 221 «Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації».

Залишок на субрахунку 411 повинен дорівнювати сумі залишків на субрахунку 221 «Малоцінні швидкозношувані предмети що знаходяться на складі та в експлуатації».

Операції з вибуття та переміщення основних засобів відобразити у меморіальному ордері № 9. Операції з вибуття та переміщення малоцінних та швидкозношуваних предметів відобразити у меморіальному ордері № 10. записі здійснюються за кожним документом із зазначенням матеріально відповідальних осіб.