Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Заоч. 2012. Фін.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2. Звітність бюджетних установ

Тема 5. Звітність бюджетних установ

Склад бухгалтерської звітності бюджетних установ.

Підготовча робота до складання річного звіту.

Інвентаризація основних засобів, матеріальних запасів, грошових коштів та розрахунків. Відображення в обліку результатів інвентаризації.

Перевірка повноти бухгалтерських записів, що передували річному заключенню рахунків. Бухгалтерські записи з укладання рахунків поточного обліку.

Порядок складання та подання бухгалтерської звітності.

Модуль 2

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

2. методичні рекомендації до самостійної роботи

Модуль 1

Змістовий модуль 1

Тема 1. Організація бухгалтерського обліку виконання кошторисів бюджетних установ.

Мета заняття:

закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань, отриманих під час аудиторних занять; самостійне оволодіння новим навчальним матеріалом.

План вивчення теми

  1. Кошторис бюджетної установи, його структура та значення для обліку використання бюджетних коштів.

  2. Первинні бухгалтерські документи з обліку виконання кошторисів бюджетних установ, їх значення та порядок оформлення і зберігання.

  3. Меморіальні ордери – накопичувальні відомості, їх призначення. Порядок їх ведення і зберігання.

  4. Права та обов’язки головних бухгалтерів централізованих бухгалтерій та бюджетних установ.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання необхідно звернути увагу на те, що кошти з бюджету на утримання установи та проведення різних заходів виділяються на підставі затвердженого кошторису.

Кошторис бюджетних установ є основним плановим документом, який надає повноваження бюджетній установі щодо отримання доходів і здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Кошторис має дві складові:

- загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою основних функцій;

- спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних з виконанням установи основних функцій.

Форма кошторису затверджується Міністерством фінансів України.

Порядок складання кошторису бюджетними установами України регламентує «Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228.

Розглядаючи друге питання слід розуміти, що основною формою бухгалтерського обліку в бюджетних установах є меморіально-ордерна форма. В основу меморіально-ордерної форми обліку покладено принцип хронологічного запису. Цей принцип визначає порядок групування первинних документів за датою.

Первинний документ – підтвердження в письмовій формі факту здійснення операції.

Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення.

Первинні документи, оформлені у встановленому порядку, групуються за видами операцій, потім здійснюються записи в накопичувальні відомості - меморіальні ордери, а також в регістри аналітичного обліку.

При вивченні третього питання слід знати, що меморіальні ордери складаються у міру здійснення господарських операцій, але не пізніш як наступного дня після отримання документів.

У кінці місяця за меморіальними ордерами підбиваються підсумки. Оформлені належно меморіальні ордери підписують виконавець, особа, що перевірила меморіальний ордер, та головний бухгалтер. Після процедури заповнення та остаточного оформлення меморіальні ордери реєструються у книзі «Журнал - Головна» (ф. 308).

Розглядаючи четверте питання теми треба відзначити, що за дотриманням правил бюджетної дисципліни і правильну організацію бухгалтерського обліку в бюджетних установах відповідальність несуть керівник установи і головний бухгалтер. Головний бухгалтер повинен керуватися Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996 ХІV, іншими нормативними актами вищих органів державної влади і управління, вказівками та інструкціями ДКУ. В цих документах визначені обов’язки, права і відповідальність головного бухгалтера за правильну організацію обліку, які поширюються на працівників облікової служби підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності і форм господарювання.