Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
87
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
875.01 Кб
Скачать

Огляд ключових категорій і термінів

Фінансовий аналіз– процес дослідження фінансового стану та результатів фінансової діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості й забезпечення ефективного розвитку.

Головна мета фінансового аналізу – вчасно виявляти та усувати недоліки у фінансовій діяльності, знаходити резерви поліпшення фінансового стану підприємства та його платоспроможності.

Фінансовий стан– рівень збалансованості і окремих структурних елементів активів і капіталу підприємства, а також рівень ефективності їх використання.

Фінансовий стан підприємства– комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства характеризується величиною, складом і структурою активів, власного капіталу і зобов’язань, відповідні співвідношення яких обумовлюють фінансову стійкість, платоспроможність і ефективність використання економічного потенціалу підприємства.

Аналіз фінансового стану є необхідною умовою ефективного управління формуванням, розміщенням і використанням ресурсів підприємства.

Аналіз фінансового стану підприємства ґрунтується головним чином на відносних показниках, тому що абсолютні показники балансу в умовах інфляції складно звести до порівняльного вигляду.

Аналіз фінансового стану включає етапи:

- виявлення найважливіших характеристик балансу: оцінку загальної вартості майна, оцінку співвідношення іммобілізованих і мобільних засобів, власних і позикових засобів.

- аналіз змін у динаміці і структурі активів та пасивів;

- аналіз ліквідності балансу;

- аналіз платоспроможності;

- аналіз кредитоспроможності;

- аналіз фінансової стійкості;

- аналіз ділової активності та інвестиційної привабливості;

- аналіз прибутковості та рентабельності діяльності.

Основним напрямком аналізу фінансового стану підприємства є загальний аналіз економічного потенціалу.

Фінансові ресурси- сукупність грошових коштів, які формуються з метою фінансування розвитку підприємства в майбутньому періоді.

Фінансування – процес вибору напрямків, форм і періодів використання фінансових ресурсів з метою забезпечення економічного розвитку й зростання ринкової вартості підприємства.

Формалізовані методи фінансового аналізу – це методи аналізу, в основу яких покладені жорстко формалізовані аналітичні залежності.

Предикативні моделі фінансового аналізу– це моделі передбачуваного, прогностичного характеру.

Нормативні моделі фінансового аналізу – це моделі, які уможливлюють порівняння фактичних результатів діяльності підприємства з нормативами (розрахованими на підставі нормативу).

Дескриптивні моделі фінансового аналізу– це основні моделі, за допомогою яких здійснюється фінансовий аналіз і до яких належать: побудова системи звітних балансів; подання фінансової звітності у різних аналітичних розрізах; вертикальний та горизонтальний аналіз звітності; системний аналіз оцінних коефіцієнтів.

Внутрішній (традиційний) фінансовий аналіз– це аналіз, який здійснюється самим підприємством за даними бухгалтерського обліку та звітності, а також оперативними даними.

Внутрішній фінансовий контроль– процес перевірки досягнення і рівня реалізації управлінських рішень з управління фінансами, який організовується самим підприємством.

Зовнішній фінансовий аналіз– це аналіз, який здійснюється партнерами підприємства та контролюючими органами на основі даних публічної фінансової звітності.

Соседние файлы в папке Фінансовий аналіз Заоч. 2010