Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
249.86 Кб
Скачать

3.2. Організація пожежної безпеки на об’єкті господарювання

Під пожежною безпекою об’єкта розуміють такий його стан, за якого з регламентованою імовірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на людей небезпечних чинників пожежі, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Забезпечення пожежної безпеки об'єкта досить складне і багатоаспектне завдання, тому до його вирішення необхідно підходити комплексно. Комплекс заходів та засобів щодо забезпечення пожежної безпеки об'єкта складається із відповідних систем, кожна з яких підрозділяється на підсистеми, а ті, в свою чергу, на підсистеми нижчого рівня (див. рис.3.1).

Основними системами комплексу заходів та засобів щодо забезпечення пожежної безпеки об'єкта є: система запобігання пожежі, система протипожежного захисту та система організаційно-технічних заходів.

Система запобігання пожежі — це комплекс організаційних заходів і технічних засобів, спрямованих на унеможливлення умов, необхідних для виникнення пожежі.

Рис.3.1. Загальна схема комплексу заходів та засобів щодо забезпечення пожежної безпеки об’єкту

Система протипожежного захисту — це сукупність організаційних заходів а також технічних засобів, спрямованих на запобігання впливу на людей небезпечних чинників пожежі та обмеження матеріальних збитків від неї.

Пожежна безпека відповідно до ГОСТ 12.1.004-91 [11] забезпечується системами запобігання пожежі, пожежного захисту, організаційно-технічними заходами.

Відповідно до Закону України про «Пожежну безпеку», Правил пожежної безпеки в Україні, керівником представництва страхової компанії НАСК «Оранта» в м. Тульчин видано наказ «Про заходи пожежної безпеки в приміщеннях «Оранта». Цим наказом відповідальність за забезпечення пожежної безпеки покладено на:

  • керівника;

  • заступника керівника.

Згідно Наказу в кожному приміщені біля виходу розміщено схематичний план евакуації, правила з пожежної безпеки та вогнегасники. Серед персоналу проводяться навчання та інструктажі щодо правил пожежної безпеки. Працівнику, який пройшов спеціальне навчання з пожежної безпеки видається Посвідчення про проходження спеціального навчання (пожежно-технічного мінімуму). Відмітки про проведення відповідних інструктажів ведуться у Журналі реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки, який знаходиться у відповідального за пожежну безпеку працівника.

Офісне приміщення НАСК «Оранта» по пожежонебезпечності відноситься до категорії Д, згідно НАПБ Б.07.005-86 (ОНТП-24-86) [19]. Приміщення відповідно до ДНАОП 0.00-1.32-01 (ПУЕ-87) [20] по пожежонебезпечній зоні відноситься – до класу П-ІІа. Також вимоги до пожежної безпеки та заходи пожежної безпеки у службових приміщеннях регламентуються Інструкцією про заходи пожежної безпеки у службових приміщеннях (офісі) від 03.10.2008р..

У випадку виникнення пожежі в офісі персонал згідно Інструкції про заходи пожежної безпеки на підприємстві НАСК «Оранта» від 22.07.2010р № 38/2010 зобов’язаний вчинити такі дії:

  1. У разі виявлення пожежі (ознак горіння) кожен працівник зобов’язаний:

  • негайно повідомити про це пожежно-рятувальну службу за телефоном «101», вказати при цьому точну адресу, кількість поверхів, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також своє прізвище;

  • вжити (по можливості) заходів щодо евакуації людей та матеріальних цінностей, гасіння пожежі з використанням наявних вогнегасників та інших засобів пожежогасіння;

  • повідомити про пожежу своє безпосереднє керівництво.

  1. Відповідальний працівник з питань пожежної безпеки при виникненні пожежі зобов’язаний:

  • перевірити, чи викликана пожежно-рятувальна служба;

  • перевірити, чи людей оповіщено про пожежу;

  • вимкнути (за необхідністю) струмоприймачі та вентиляцію;

  • у разі загрози життю людей негайно організувати їх евакуацію, вивести за межі небезпечної зони всіх осіб, які не беруть участь у ліквідації пожежі;

  • забезпечити дотримання техніки безпеки працівниками, які беруть участь у гасінні пожежі;

  • організувати зустріч підрозділів пожежно-рятувальної служби, надати їм допомогу під час локалізації та ліквідації пожежі.

  1. Після прибуття на пожежу пожежних підрозділів забезпечити безперешкодний доступ їх до місця виникнення пожежі.

  2. Якщо є потерпілі, необхідно надати першу медичну допомогу, викликати швидку медичну допомогу або вжити заходів щодо транспортування їх у найближчий медичний заклад [11]

Офісне приміщення має 2 типи вогнегасниківзакачаний порошковий (ОП-2(З), ОП-5(З), ОП-9(З)) та переносний вуглекислотний. Кожен вогнегасник характеризується наявністю Паспорта, документу де зазначено основні характеристики вогнегасника.

Вогнегасник закачаний порошковий призначений для захисту об’єктів, застосування на автомобільному, залізничному, морському та річному транспорті в якості первинного засобу гасіння пожежі класу А (горіння твердих матеріалів), класу В (горіння рідин), класу С (горіння газоподібних рідин), електроустановок, які знаходяться під наругою до 1000В, а також загорання в побутових умовах. Вогнегасник не призначений для гасіння пожежі класу D (горіння металів). Вогнегасник можна використовувати багаторазово [12].

Вогнегасник переносний вуглекислотний призначений для гасіння пожежі класу В (горіння рідин, нерозчинних у воді), електроустановок постійного та змінного струму, які знаходяться під напругою до 1000В, електронної обчислювальної техніки, а також пожежі у музеях, галереях та архівах. Вогнегасник не призначений для гасіння пожеж класу А та підкласу В2 (горіння рідин розчинних у воді), класу D (горіння металів) [13].

Отже, пожежна безпека – стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення та розвиток пожежі і впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей. Причинами пожеж та вибухів на підприємстві є порушення правил і норм пожежної безпеки, невиконання Закону “Про пожежну безпеку”.

В приміщенні офісу «Оранта» знаходяться первинні засоби пожежогасіння, призначені для ліквідації невеликих осередків пожеж, а також для гасіння пожеж на початковій стадії їхнього розвитку силами персоналу.