Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Психолого-педагогічна характеристика 2 курсу

.doc
Скачиваний:
411
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
36.86 Кб
Скачать

Психолого-педагогічна характеристика 231 групи.

1. Склад курсу. Навчається 15 учнів – 2 хлопців та 13 дівчат. Пізнавальний рівень у групі середній. Майже більше ніж половина учнів знаходяться на однаковому інтелектуальному рівні. У групі є і дуже сильні учні, які навчаються на відмінно (Сєрова Ольга, Пашковська Вікторія, Шпак Олена). Є в колективі і невстигаючі учні, які дуже слабкі і потребують додаткової роботи. Загалом студенти дуже допитливі, цілеспрямовані, але для деяких з них для доброї успішності не завжди вистачає працездатності.

Студенти групи окрім предметів шкільної програми вивчають спеціальні предмети, які необхідні їм для здобуття фаху, постійно приймають участь у різноманітних концертах, що дозволяє не тільки практично закріпити засвоєнні теотетичні знання, а й особистісно себе реалізувати (звичайно ж частково).

У групі наявний учнівський актив, який відповідає за успішність навчальної та виховної роботи. Вони виконують громадські доручення та відповідально ставляться до своїх обов’язків, проявляють інтерес до суспільних справ і охоче виконують їх.

Актив курсу: Недзельська Євгенія, Сербіна Єлізавета, Шпак Олена. Ці студенти користуються авторитетом, вони є лідерами не тільки у школі, а й у позакласному житті. Активісти курсу не зловживають своїм положенням відносно до інших, навпаки, завжди готові підтримати і допомогти. Актив поважається, до думки цих учнів прислухаються, цінують їхні поради.

У групі існує свій «творчий центр»: Автономова Надія, Пашковська Вікторія, Бузова Оксана. Цей творчий центр займається випуском святкових та тематичних газет. Організовують святкові програми, вечори.

2. Згуртованість курсу. Курс відбувся як колектив, майже всі учні мають між собою тісні і дружні відносини. Існують угрупування учнів за інтересами, але суперечок між ними не виникає і не заважає в цілому колективу.

Учні завжди із задоволенням разом проводять вільний час, особливо люблять веселі свята, вечори та інші розважальні заходи.

Дівчата та хлопці майже всі в групі дружать, існує групова порука. Сильні учні намагаються допомогти слабим, це набуває форми підказок на уроках. Студентам не байдуже, якої думки про них вчителі, одногрупники. Вони дуже хвилюються і переживають за прорахунки свого курсу, намагаються не допускати помилок.

3. Організованість курсу. Учні в класі згуртовані, вони намагаються самостійно організуватись для виконання колективних справ, а якщо потрібно, то звертаються за допомогою до батьків та вчителів. До виконання будь-якої роботи вихованці ставляться дуже відповідально, за ними не потрібен постійний контроль, але вчитель іноді перевіряє роботу активу курсу та деяких невідповідальних учнів.

4. Громадська думка. У групі колективом схвалюються такі риси характеру, як чесність, порядність, взаємодопомога, поважне відношення до дорослих. Засуджують учнів, які порушують дисципліну та порядок. На класній годині підводять підсумки за тиждень і критикують учнів, які погано виконують доручення класу або вчителя, невідповідально ставляться до своїх обов’язків, пропускають заняття без поважної причини. Учні намагаються своєю критикою вплинути на поведінку інших учнів.

Дуже негативно студенти відносяться до тих, хто каже одне, а робить зовсім інше. З такими людьми намагаються не спілкуватися, щоб вони визнавали свої помилки.

5. Характер товариських зв’язків у колективі. В колективі панує атмосфера дружби і порядності. Учні мають міцні та дружні стосунки, вони товаришують і в школі і за її межами. Дружні стосунки не заважають їм бачити недоліки інших, тому своїм впливом один на одного вони змінюють самих себе, намагаються стати кращими. Але товариський зв’язок нажаль відсутній між деякими невстигаючими та сильними дітьми і це є проблемою, з якою треба працювати.

6. Зв’язок класного колективу з загальношкільним. Учні цього курсу цікавляться не лише справами свого класу. Вони ставлять перед собою наступні завдання:

- направити роботу на організацію єдиного учнівського колективу;

- розвивати активність учнів у суспільному житті курсу, училища;

- брати активну участь у навчальних та виховних заходах що проводяться в училищі (вечорах, святах, конкурсах);

- проводити і готувати святкові вечори разом з паралельними групами.