Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробка дня цивільної оборони в школі.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
384.51 Кб
Скачать

Організація проведення вікторин з цо

Для проведення вікторин призначається журі для кожного класу. До журі для молодших класів доцільно включати учнів Х-ХІ класів. Для проведення вікторини клас розподіляється на команди. Журі оголошує питання і кількість балів за кожну відповідь. За вичерпну відповідь нараховується вся сума балів, за відповідь з незначними недоліками – знижується на 1 бал, за відповідь з суттєвими недоліками – на 2 бали, за неправильну відповідь бали не призначаються.

Питання ставиться перед усім класом, той хто бажає – відповідає, облік ведеться, як індивідуальний, так і командний. Для наочності і підняття змагального духу таблиця накреслюється крейдою на дошці.

Інший варіант – питання вікторини готуються учнями самостійно до проведення вікторини. Команди змагаються, оцінюється як рівень підготовленого питання команди, що його задає, так і повнота відповіді команди, що відповідає на питання.

Всі питання вікторини не перевищують обсяг досліджуваної програми.

Учні, що показали в ході вікторини найбільш глибокі знання, можуть брати участь у шкільній олімпіаді, переможці якої удостоюються права представляти свою школу на загальноміській олімпіаді з ЦО, яка проводиться районним відділом (міськім управлінням) освіти спільно з відділом (управлінням) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, курсами цивільної оборони області.

Організація проведення естафет з цо

Учні третьої вікової групи приймають участь в проведенні комбінованих естафет з цивільної оборони. Кількість учнів в кожній команді не обмежена, бажано, щоб в кожній команді були і хлопці і дівчата.

Для проведення естафет з цивільної оборони повинні бути обладнанні траси (напрямки, рубежі, заздалегідь за наказом директора, створюється суддівський апарат, складається список майна, готується документація).

На першому етапі естафета може включати 1-2 теоретичних питання, якість і повнота відповідей на які оцінюється у вигляді штрафних секунд. Які потім додаються до підсумкового часу, який показала команда.

Перед початком естафети учасникам доводяться умови виконання вправ.

Варіанти етапів для різних вікових категорій можуть бути різні.

Закінчується “День цивільної оборони” підведенням підсумків. В підсумковій частині директор визначає в якій мірі досягнута мета і як вирішені завдання “Дня цивільної оборони”, дає оцінку діям формувань, постійного складу та учнів.

Особовий склад школи: формування, команди, класи, учні, педагоги, які відзначилися під час виконання заходів цивільної оборони, конкурсів, вікторин, естафет нагороджуються призами, грамотами, сувенірами.

Після загального розбору класні керівники підводять підсумки, аналізують роботу кожного учня, визначають тих, хто домігся успіхів в своїх класах.

На основі результатів проведення “Дня цивільної оборони” в школі можуть бути розроблені практичні заходи з усунення виявлених недоліків в організації, підготовці і проведенні заходів, внесені зміни в план цивільної оборони.

В кожному конкретному випадку необхідно виходити з умов і можливостей, які є в наявності навчального закладу.

Примірник

(варіант)